Незалежна громадсько-політична газета

Гроші освоїли, техніку придбали

Камінь-Каширський освоїв 3,5 мільйона гривень на запровадження роздільного сміттєзбирання. З них 3,1 млн. грн. — кошти, які держава виділила для міста під загальнодержавну екологічну програму, 300 тис грн. – співфінансування міської ради, 100 тис. грн. – гроші комунального господарства. 

Постанова про виділення коштів була прийнята ще влітку, однак на рахунок вони надійшли лише під кінець осені. Тобто до закінчення року залишалося не так і багато. Звичайно, були хвилювання: а чи встигнуть використати їх. Втім у місті ретельно готувалися до того, аби оперативно реалізувати намічене.
А відповідно до розробленого проекту планувалося за ці 3,5 млн. грн. придбати в першу чергу спецтехніку для започаткування у Камені-Каширському роздільного сміттєзбирання. Це, зокрема, сміттєвоз для перевезення твердих побутових відходів, вакуумний автомобіль для збору та перевезення рідких побутових відходів, фронтальний навантажувач для захоронення відходів на полігоні. Ну і спеціальні сміттєві баки та смітники.
Отже, щойно міській владі та комунальникам стало відомо, що уряд підтримує їхню ініціативу і готовий виділити таку чималу суму, вони одразу розпочали підготовку до її освоєння.
— Тому і встигли, що одразу, — каже начальник ВУЖКГ Ігор Каденчук. – Реалізація цього проекту тепер є якраз доречною. Бо ж із 1 січня ц.р. всіх українців на законодавчому рівні зобов’язують сортувати сміття.
— Ми відповідально поставилися до розробки проекту, в якому чітко було вказано, на що саме витрачатимуться гроші, відповідально і злагоджено працювали вже над його втіленням, — каже міський голова Василь Бондар.
І тепер камінь-каширці матимуть відповідні умови, аби запровадити роздільне сміттєзбирання.

image-0-02-04-33e9f91663f807b7679f19b622cf7e225ab730ff6a4c16aeb9ef0c4bdb1e380e-V
За виділені кошти придбали фронтальний навантажувач «Амкадор-332В» вартістю 1 млн. 349 тис. грн, контейнеровоз (сміттєвоз) вартістю 1 млн. 215 тис. грн та вакуумний автомобіль для перевезення рідких відходів вартістю 191 тис. грн. 610 тис. грн. пішло на придбання 200 контейнерів на роздільне сміттєзбирання для встановлення по вулицях міста. А також 100 тис. грн — на 100 маленьких кольорових смітничків на роздільне сміттєзбирання для встановлення по місту. Їх, до речі, виготовив на замовлення комунальників місцевий підприємець Олександр Чирко.
— Контейнери ми встановлюватимемо лише біля тих будинків, мешканці яких укладуть із ВУЖКГ договори на вивезення відходів. Малі смітники будуть встановлені вздовж центральних вулиць Каменя-Каширського, — зазначає міський голова.
Для обладнання спеціальних місць з викладанням бруківкою чи хоча б заливанням бетоном, загороджених чи навіть із накриттям, як у деяких містах, поки що не передбачають кошти. Однак, як вважають у мерії та комунальному господарстві, це — не головна проблема. Найскладніше тепер буде навчити наших містян та гостей викидати сміття у відповідну урну, розділяючи папір, пластмасові вироби, скло, метал. Чи спонукатимуть їх до цього передбачені штрафи за порушення таких правил, важко сказати. Час покаже, чи готовий наш “європейський” народ до звичайної для європейців практики.
Комунальники ж тим часом налаштовуються на те, що тепер їм потрібно буде відправляти на промислову переробку розділене сміття. І лише дещо спрямовувати на камінь-каширський полігон, ресурс якого не такий уже великий.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

image-0-02-05-bc41bd243963e383d4326d6bc2c1379f591d2d6c40a1204ec63e67ff0bddbb35-V

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *