Незалежна громадсько-політична газета

Чи є ознаки зловживання у діях сільського голови?

На клітицького сільського голову Степана Склезя скаржаться. Односельчанин підозрює його у корупційних кримінальних порушеннях.

З відповідною заявою житель села Клітицьк Володимир Сільчук звернувся у поліцію та прокуратуру. Її копію він направив і у редакцію «Полісся».
Так, у цій заяві зазначається, що сільський голова Степан Склезь начебто незаконно зрізав на сільському кладовищі та в урочищі «Біля Пугача» дерева, які реалізував, а кошти привласнив.

Якщо більш конкретно, то у заяві зазначається, що ще у 2016 році сільський голова Степан Склезь вчинив незаконну рубку 151 дерева на кладовищі села Клітицьк, чим заподіяв істотну шкоду. Бо ці дерева на суму близько 80 тисяч гривень буцімто продав, а решту розпиляв на власній пилорамі на палети, привласнивши кошти.
Зазначається в заяві також і те, що у грудні 2017 року Степан Склезь знову вчинив незаконну порубку цілої ділянки лісу на площі 0,7 га беріз та вільхи, що росли в урочищі «Біля Пугача». Більше того, його звинувачують ще й у тому, що ці зрізані дерева він викрав. Частину завантажив на один автомобіль і продав як дрова, а частину — на два вантажні автомобілі та розпиляв на палет і продав. Гроші ж привласнив.
Відтак Володимир Сільчук вважає, що Степан Склезь скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.191 КК України (присвоєння, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2 ст.246 КК України (незаконна порубка дерев).
Тим часом у прокуратурі отриману заяву переадресували у районний відділ поліції, бо ж не у її компетентності тепер реагувати на подібні звернення громадян.
У поліції зареєстрували звернення Володимира Сільчука. Відомості внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань, а за переліченими ним фактами відкрите кримінальне провадження. Тобто наразі ведеться розслідування.
Сам же Степан Склезь зазначає, що це лише наклеп сусіда, який неодноразово вже мав конфлікт з кримінальним кодексом. Мовляв, це помста йому за те, що свого часу не захотів попросити для нього заступництва високопосадовців. Тобто, щоб ці люди посприяли у закритті проти нього кримінальної справи. Степан Склезь вважає, що це також зведення рахунків за те, що сільська рада має до Володимира Сільчука претензії з приводу нераціонального використання 24 гектарів землі сільськогосподарського призначення.
— Дійсно у 2016 році на території кладовища зрізалися дерева, — розповідає Степан Склезь. — Це потрібно було зробити, оскільки високі дерева створювали чимало незручностей та й завдавали шкоди. Гілля із них обламувалося і падало на пам’ятники, коріння вростало у могили та пошкоджувало надгробки. Вже не кажу про те, що рідні, похованих на кладовищі, мусили постійно прибирати опале листя із дерев та дрібне гілля. Отже було прийняте рішення виконкому сільської ради про те, що кладовище потрібно очистити, освітлити. Для цих робіт ми найняли спеціалістів, бо самотужки, по суті, і не мали права це робити. Громада лише прибрала кладовище після зрізання дерев, — розповідає Степан Степанович.
– А стосовно звинувачень у тому, що я продав дерева і привласнив виручені кошти, то зазначу наступне: ніхто нічого не продавав. Спеціалісти фірми, з якою ми уклали договір про зрізання на кладовищі дерев, виконали свою роботу, а деревину за взаємозаліком забрали, — пояснює сільський голова.
Ми встановили, що зрізала у Клітицьку на кладовищі дерева ковельська фірма «Екотара». І у договорі з нею дійсно передбачено розрахунок взаємозаліком.
Щодо вирізання частини лісу «Біля Пугача», то сільський голова запевняє, що до цього не має ніякого стосунку, а ось так навести наклеп можна на будь-кого. Та тільки без доказів тут чиюсь вину і не докажеш. Зрештою, за словами сільського голови, землі в урочищі «Біля Пугача» — це землі резервного фонду сільської ради.
— Вони дійсно заросли. Однак сільська рада не приймала жодного рішення про їх розчистку, — каже Степан Склезь і водночас наводить приклад упередженого ставлення Володимира Сільчука. – Цей чоловік скаржився на мене вже у всі інстанції України. Від голови райдержадміністрації до президента, до уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської. Одного разу Сільчук заявив: «Ти слуга народу і будеш мені служити!». Так, я слуга народу, громади, але не прислуга окремих кримінальних елементів.
На цьому варто поки що поставити крапку і зачекати, що з даного приводу скажуть правоохоронці, в тому числі і на запитання, винесене у заголовок цієї публікації.
Тетяна ПРИХОДЬКО,
село Клітицьк.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *