Незалежна громадсько-політична газета

Волиняни відстоювали профтехосвіту у Верховній Раді

25437307_1568222449934803_953415291_nДля висвітлення проблемних питань представники профтехзакладів Волині, зокрема і Камінь-Каширського ВПУ, були запрошені на брифінг, що відбувся у Верховній Раді 7 грудня з ініціативи народного депутата України Ірини Констанкевич, яка активно переймається проблемами профтехосвітян та здійснює реальні заходи щодо їх вирішення. 

Як було повідомлено на брифінгу, Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти на своєму засіданні схвалив напрацьований народними депутатами-укропівцями проект закону, що передбачає запровадження багатоканального фінансування закладів професійно-технічної освіти не лише з місцевих бюджетів, а й за рахунок державного. Це сприятиме можливості залучення коштів державного бюджету на оновлення матеріально-технічної бази закладів, підвищить рівень фінансування профтехосвіти.
Також профільний комітет рекомендував парламенту ухвалити за основу і в цілому запропонований законопроект щодо усунення розбіжностей в законодавстві стосовно розміру посадового окладу педагогічних працівників найнижчої кваліфікаційної категорії. Документ має відновити справедливість при нарахуванні заробітної плати фахівцям найнижчої категорії та усунути помилку, допущену у перехідних положеннях до базового Закону «Про освіту».
Річ у тім, що згідно з тілом закону молоді педагоги повинні отримувати щонайменше три мінімальні зарплати, або 9 тисяч 600 гривень. Однак перехідні положення до законодавства передбачають оклад для таких працівників на рівні чотирьох прожиткових мінімумів, або 7048 гривень. «Сталося своєрідне ошуканство нашого суспільства, і тому ми підготували законопроект, який відновлює справедливість. Ми повертаємося до тієї норми, яка вже міститься в тілі закону: молодий фахівець повинен отримувати три мінімальні зарплати», – зазначила Ірина Констанкевич.
Разом з тим, думку профтехосвітян Волині на брифінгу висловив викладач Маневицького професійного ліцею Василь Халик про перспективи функціонування професійно-технічної освіти, пріоритетність робітничих професій та їх затребуваність на сучасному ринку праці, необхідність узгодження оплати праці педагогічних працівників та стипендіального забезпечення учнів, важливість фінансування державою оновлення матеріально-технічної бази закладів.
Після брифінгу, під час особистої зустрічі з народним депутатом Іриною Констанкевич ми обговорили питання подальшої співпраці та визначили план дій щодо участі педагогів у діяльності робочої групи, яка буде працювати над розробкою Закону «Про професійно-технічну освіту».
Наталія Мельник,
методист Камінь-Каширського ВПУ.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *