Незалежна громадсько-політична газета

Минуле привідкриває свої завіси пошуковцям

сНещодавно відбулася всеукраїнська історична науково-практична конференція “Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський район в історії України та Волині”

 Захід найперше був приурочений сумній сторінці історії нашого краю — 70-річчю масової депортації волинян у 1947 році і 75-ій річниці знищення єврейського населення у 1942 році на Волині. Хоча весь аспект тем, презентований на пленарному засіданні конференції, був значно ширшим.

Почався захід у районному будинку культури. Науковці, краєзнавці, історики, музейні працівники, архівісти, дослідники історії Волині виступили з цікавими доповідями, повідомленнями перед численною аудиторією. Їх тепло вітали голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук і голова районної ради Віктор Сус, учасники художньої самодіяльності району, зокрема фольклорні колективи сіл Видерта та Нуйно, які подарували самобутній концерт.

Професор, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко відзначив, що він не вперше бере участь у наукових конференціях у нашому місті. І йому дуже приємно, що рівень таких заходів щораз зростає в плані підготовки.

— Я хочу наголосити, що конференція проходить за сприяння та підтримки Камінь-Каширської районної ради та райдержадміністрації, спілки краєзнавців, обласного управління культури облдержадміністрації та відділу культури райдержадміністрації, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, центру дослідів Волині, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею, — наголосив Геннадій Васильович.

Загалом, якщо говорити про саму конференцію, то вона була доволі пізнавальною. Цікаво було слухати доповіді нашої землячки, почесного краєзнавця України, етнографа, фольклориста Олександри Кондратович, Сергія Уса та пенсіонерки Олени Макарук із Стобихви. До речі, Олена Іллівна поділилася спогадами про своє село, як очевидець повоєнних подій.

До конференції видано цікавий за змістом, досить докладний науковий збірник дослідницьких матеріалів її учасників “Камінь-Каширський район в історії України та Волині”. Він, гадаю, пригодиться всім, кому небайдужа історія рідного краю.

Усі наукові доробки, презентовані на заході, є актуальними, змістовними і добре висвітленими. Учасники освічені, грунтовно орієнтуються в актуальності проблем, адже власноруч чи під егідою своїх наукових керівників здійснювали дослідницьку та пошукову роботу, а також працювали з історичними джерелами. Наприклад, вчитель історії НВК “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — гімназія” №2 Наталія Войчик підготувала роботу про Камінь-Каширське педагогічне училище, вчитель школи села Раків Ліс Тетяна Совальська проаналізувала археологічні, етнографічні та історичні матеріли з досліджень Каменя-Каширського. А ось вчителька-пенсіонерка, краєзнавець із Видерти Галина Євчук подала до наукового збірника статтю про винищення ромів у її селі. Також свої дослідницькі матеріали до збірника конференції подали керуючий справами райради Валерій Хитрик та вчитель НВК №2 Наталія Мельник.

Приємно, що історією нашого району цікавляться пошуковці і з інших регіонів. Зокрема кандидат історичних наук, мешканець Луцька Олег Разиграєв підготував історіографічне дослідження Камінь-Каширщини 1921-1933 років у стадіях польського історика Пйотра Ціхоратського; археолог Сергій Панишко підготував до збірника роботу про те, що у селі Качин в урочищі “Кемпа” було острівне пізньосередньовічне укріплення — замчище.

Після пленарного засідання відбулася друга частина конференції у Камінь-Каширському народному краєзнавчому музеї. Один із організаторів та учасників конференції — директор цієї музейної установи Наталія Пась ознайомила учасників із фондами музею, також вони мали можливість переглянути дві фотодокументальні виставки: одна з них стосувалася долі краян, яких зачепили сталінські репресії, а інша – ілюструвала життя єврейської громади. До речі, Наталія Олександрівна подала до наукового збірника відразу три свої наукові праці.

Далі учасники конференції відвідали древній міський храм Різдва Пресвятої Богородиці. Настоятель протоієрей Юрій Михайлов розповів історію духовної святині та ознайомив присутніх з реліквіями, які зберігаються у храмі, — давніми іконами.

Окремі доробки учасників конференції будуть опубліковані в газеті.

Олесь Федорович,

фото автора.

DSC_0515

3

DSC_0634

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *