Незалежна громадсько-політична газета

Чи такий страшний грип і як від нього уберегтися?

imageresizerПроймає жар, відчуваєте ломоту в тілі, розколюється голова та докучає нестерпний кашель? У вас грип…  Протягом кількох останніх місяців оселі українців нещадно “атакують” одразу три штами цього вірусного захворювання. Окрім вже звичних “Гонконгу” і “Брісбену” додався доволі небезпечний “Мічиган”, що без належного лікування може запросто звести хвору людину в могилу, адже схильний провокувати пневмонію, енцефаліт і загострення ряду інших тяжких недуг. Як відзначають експерти, класичні противірусні препарати часто-густо безсилі проти новачка, допомогти може лише вчасно проведена вакцинація. Проте наші громадяни не надто поспішають робити щеплення. Зокрема на Волині від початку жовтня вакциновано трохи більше 2 тисяч осіб, тим часом перехворіли за даний період в регіоні на ГРВІ понад 40 тисяч і з кожним днем їх кількість збільшується. Найвищі показники захворюваності наразі спостерігаються у Камінь-Каширському та сусідньому Маневицькому районах, а ще —у містах Луцьк і Нововолинськ. На щастя, станом на минулий тиждень все ще немає перевищення епідемічного порогу, однак ігнорувати проблему не варто.

За словами головного лікаря Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги Ігоря Солов’я, хоча вакцинування від грипу сьогодні не входить до переліку обов’язкових щеплень, саме воно є найбільш дієвим способом захиститися від захворювання. Перелік зареєстрованих в Україні  вакцин можна придбати в аптеках одразу в разі їх наявності, або під замовлення. Орієнтовна їх вартість коливається в межах минулорічних цін, тому не надто вдарить по гаманцю більшості громадян.

До речі, сама процедура вакцинування легка та доступна в усіх куточках країни, тому навіть якщо ви приїхали з іншого міста чи села, але бажаєте зробити щеплення, просто зверніться в найближчий заклад охорони здоров’я. Зважайте, що в державних лікарнях з вас не візьмуть за це жодної плати, а от приватні цілком вірогідно виставлять рахунок.

– Поки в нашому районі вакциновано вісімнадцять людей. Всі вони дорослі. Справді, в кожному закладі охорони здоров’я, де обладнано спеціальний профілактичний кабінет для щеплень, можна зробити ін’єкцію. Але я не готовий стверджувати конкретно про весь загал. Якби до нас прийшли люди і виявили бажання зробити щеплення проти грипу, ми би їм не відмовили.

Звісно, не забули журналісти поцікавитись в Ігоря Петровича й про наявні на ринку вакцини, а також, чи потрібно людині купувати холодильний бокс (контейнер) для їх збереження?

– В аптеках є все потрібне стаціонарне обладнання для збереження вакцини. Проте на прохання покупця вони вправі продати чи надати в оренду холодильні контейнери для тимчасового транспортування вакцини, знову ж таки за їх наявності. Та краще для пацієнта попередньо повідомити свого сімейного лікаря про рішення здійснити вакцинування і разом з ним (чи за його відома) придбати вакцину і в той самий день виконати процедуру.

Як пояснив співрозмовник, сьогодні в Камені-Каширському придбати вакцини можна в одній із аптек, що розташована на території ЦРЛ.  Також пацієнтам слід пам’ятати: вакцина розроблена під ті збудники грипу, що циркулюватимуть протягом епідсезону. Але дієва вона тільки при дотриманні певних вимог, зокрема, вакцина зберігається в належних умовах, є якісною, також  на момент  щеплення людина не має протипоказів для його проведення, або вже минув достатній термін з часу хвороби. У такому разі півроку, а то й рік ви можете почуватися в безпеці, адже найчастіше не підчепите означені штами вірусу, або якщо й занедужаєте, то перебіг хвороби буде легшим.

– Щорічно вакцини проти грипу оновлюються, відповідно до попередньо проведених досліджень на дієвість проти тих збудників грипу, що спостерігатимуться в новому сезоні. Тобто поки вони не пройдуть  процедуру оновлення, то не будуть зареєстровані та не потраплять у продаж. На даний час доступні кілька вакцин: “Джісі Флю” (Корея) і “Ваксігрип” (Франція). Орієнтовна вартість однієї дози – 186 гривень, – додав насамкінець Ігор Петрович.

Олександр ПРИЙМАК.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *