Незалежна громадсько-політична газета

Як запобігти появі остеопорозу?

sheya1Що криється за грізною, без перебільшення, назвою – остеопороз? Для людей, що наближаються до поважного віку, це слово стало аж ніяк не абстрактним поняттям. Кожен з них має пам’ятати, що якщо все-таки не вдалося уникнути діагнозу «остеопороз», лікування народними засобами цього захворювання не просто можливе, а й необхідне. У поєднанні із засобами профілактики це стане потужним бар’єром на шляху прогресування патології. 

У народі кажуть, що легше попередити хворобу, ніж потім її лікувати. Пам’ятайте, що профілактичні заходи спрямовані на зміцнення кісткової тканини і по можливості допомагають загальмувати процес вимивання кальцію з організму.
Не варто, напевно, занадто заглиблюватися в складний процес зародження і розвитку болячки. Передусім необхідно знати, що остеопороз – це небезпечне захворювання, яке може призвести до множинних переломів і викривлення кісток.
Вважається, що ця хвороба прогресує у старшого покоління внаслідок загального уповільнення обміну речовин в організмі. Але у зв’язку з погіршенням екологічних факторів і веденням неправильного способу життя хвороба молодшає. Тепер лікарі можуть поставити цей діагноз навіть людям середнього віку і молодше. Нерідко хвороба має виражений генетичний характер, передається у спадок.
Як правило, першопричина лежить у порушенні загальних обмінних процесів в організмі, що призводять до істотного недоліку таких важливих мікроелементів, як кальцій, магній і фосфор. Однією із головних причин появи симптомів остеопорозу є неправильне харчування, недостатня рухливість, пасивне проведення часу, брак свіжого повітря, зловживання алкоголем, куріння, надмірне захоплення напоями з підвищеним вмістом кофеїну. Мій покійний дідусь Іван Прокопович колись говорив: «Куріння однієї сигарети натщесерце прирівнюється десяти, а у поєднанні із кавою, як це модно серед молоді, то й до двадцяти». До розвитку остеопорозу можуть підштовхнути ряд хронічних захворювань органів ендокринної та травної систем, сечовивідного апарату.
Людям, що перейшли 50-річний рубіж, ніколи не варто применшувати ймовірність появи у них остеопорозу. Небезпека здоров’ю при запущенні хвороби вельми велика – від важко зростаючих переломів, що виникають буквально на рівному місці, навіть при незначному навантаженні, до зміни постави (аж до появи горба), постійного болю у спині, неможливості самостійно пересуватися. Якщо вже, не дай Бог, виник перелом, то першим рятівником стане подрібнений до порошкоподібної маси корінь живокосту. Приймати по 1 ч.л. порошку кореня і меду тричі на день, запиваючи охолодженою кип’яченою водою.
Чи можна боротися з остеопорозом самостійно?
Якщо при багатьох захворюваннях лікарі досить скептично ставляться до нетрадиційних методів терапії, то проти лікування остеопорозу народними засобами вони навряд чи будуть заперечувати. Безумовно, це не знижує значущості і необхідності прийому прописаних лікарем препаратів. Лікування остеопорозу не обійдеться без нормалізації вашого раціону, де повинні бути присутні продукти харчування, багаті не тільки кальцієм, але і іншими вітамінами – фосфор, магній, калій і вітамін Д.
Щоденне меню обов’язково має включати страви з молочних продуктів. Прекрасним постачальником необхідних мікроелементів і вітамінів є морепродукти. Обов’язково в раціон повинні входити варені курячі яйця, печінка. Побільше вживайте овочів та фруктів (пастернак, білу і чорну редьку, гарбуз, а саме гарбузові каші). На столі повинні бути обов’язково страви зі злаків (дуже корисний вівсяний кисіль) і будь-яких круп, а також бобові, горіхи і насіннячка. А от від чого треба відмовитись остаточно, особливо дітям, то це від різного типу чіпсів, сухариків, вживання яких призводить до вимивання кальцію з організму. Тут і не дивно, що у дітей так часто трапляються переломи, навіть при незначному ударі чи легкому падінні. Лікарі-ортопеди розводять руками, адже раніше такого не було.
У всі часи від остеопорозу лікувалися яєчною шкарлупою, білою глиною, шкарлупою волоських горіхів, муміє, молодою кропивою та медом.
Ніяке лікування остеопорозу народними засобами не дасть потрібного результату без дотримання певних вимог до способу життя. Непорушність, постільний режим користі не принесуть. Як можна менше часу приділяйте пасивному сидінню біля телевізора або за комп’ютером. Побільше сонячного світла!
Необхідно згадати кілька слів і про роль оздоровчої гімнастики, яку потрібно виконувати в комплексі із різними засобами лікування остеопорозу. Розподіліть фізичні навантаження таким чином, щоб були задіяні всі кістки вашого організму.
Завжди пам’ятайте, що при остеопорозі суворо забороняється робити різкі рухи і інтенсивні фізичні навантаження. Наприклад, протипоказані стрибки, повороти талії, нахили і т. д.
До цих порад необхідно прислухатися всім людям старше 50 років, навіть якщо остеопороз ще не дав про себе знати. Правильний раціон харчування, дієта, зміна свого способу життя, легкі фізичні навантаження разом з лікуванням остеопорозу народними засобами допоможуть вам подолати хворобу і поліпшити стан здоров’я.

PS. На прохання багатьох жителів Камінь-Каширського району лікар реабілітолог Сергійчук Іван Михайлович, окрім Луцька, два рази в місяць проводить прийом у c. Бірки Любешівського району, у будинку свого дідуся – народного лікаря Довгуна Івана Прокоповича. Деталі за тел. 0997399337, 0972485699.
Іван СЕРГІЙЧУК,
лікар реабілітолог.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *