Незалежна громадсько-політична газета

У Хотешові зняли карантин, введений через чуму свиней

img_6760..У селі Хотешів завершили проведення заходів з лік-відації захворювання африканської чуми свиней і зняли карантинні обмеження.

Проте, за словами начальника управління Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталія Макарчука, дихнути із полегшенням хотешівці ще не можуть. Адже розводити знову свиней їм ще заборонено.

Нагадаємо, 21 серпня у селі Хотешів виявили африканську чуму свиней. Відповідно був оголошений карантин. На в’їзді та виїзді із села встановили дезпости, провели підрахунок поголів’я та вжили усіх заходів щодо недопущення розповсюдження захворювання. Хворих та підозрілих свиней оперативно вилучили, забили та з дотриманням усіх вимог утилізували, згодом вибили здорових тварин, хліви продезінфікували.
Протягом встановленого карантину в районі діяла заборона на продаж поросят, свиней та м’яса з них.
І ось минулого тижня карантинні обмеження через АЧС у Хотешові зняли.
Відповідно запрацювали м’ясні ринки та «свинячі» базари у Камені-Каширському і Бузаках.
Втім жителі Хотешова з полегшенням так і не дихнули. Як пояснює Віталій Макарчук, розведення свиней у особистих підсобних господарствах населеного пункту, де не реєструвались випадки захворювання, дозволяється лише через 6 місяців з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог. Більше того у тваринницьких приміщеннях, де було зафіксоване захворювання, розміщувати свиней можна буде через рік після зняття карантину.
А тим часом хотешівці, у яких були вилучені свині, чекають на компенсацію від держави. У ході проведення заходів по ліквідації захворювання АЧС свиней у 21 жителя Хотешова вилучили 24 тварини. Загальна жива вага їх склала 3 тонни 440 кілограмів. На підставі даних заготівельних підприємств області закупівельна ціна на свиней у живій вазі у серпні становила 40,50 грн за кілограм. Тож відповідно по такій ціні і мали б виплатити селянам компенсацію. Відтак потреба у грошах для цього становить 139 тисяч 320 гривень. За словами начальника управління регіонального розвитку та інвестицій РДА Олександра Нікітчука, на ліквідацію АЧС у Хотешові з районного бюджету вже було виділено майже 90 тисяч гривень. Враховуючи наслідки чуми свиней та фінансову спроможність місцевих бюджетів, районна державна адміністрація надіслала клопотання до обласної державної адміністрації з проханням виділити потрібні кошти з резервного фонду обласного бюджету.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *