Незалежна громадсько-політична газета

У районі розпочали перерахунок та виплату пенсій

f74c2287a306fbc656348bab781ee728Отже в Україні стартувала запроваджена урядом і парламентом пенсійна реформа. Найбільше, що від неї чекають пересічні пенсіонери, це, звичайно, — підвищення пенсій. Отож про те, чи вже відбувся перерахунок пенсій жителям Камінь-Каширщини та чи зросли в результаті виплати нашим краянам, сьогодні ведемо розмову із начальником об’єднаного управління пенсійного фонду у Камінь-Каширському районі Валерієм Должком.

— Валерію Юрійовичу, самі розумієте, як з нетерпінням чекають пенсіонери «оновлених» пенсій. То яким чином і коли буде здійснено їх перерахунок і виплата пенсіонерам району?
— Перш за все зазначу, що Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” підписаний Президентом України і опублікований в газеті “Голос України” у вівторок 10 жовтня. Відтак він набув чинності з 11 жовтня 2017 року. І для частини пенсіонерів Камінь-Каширщини перерахунок пенсій з 1 жовтня уже здійснено автоматизованим способом (а саме 13701 особі). Виплата буде проводитися через банківські установи та поштові відділення починаючи з 11 жовтня 2017 року. Механізм буде таким: ті пенсіонери, які вже отримали пенсію за період з 04 по 10 жовтня — отримають доплати по додаткових відомостях з 11 жовтня через поштові відділення та банківські установи, а решта пенсіонерів — будуть отримувати доплати згідно дати виплати, яка визначена для кожного окремо, по основній та додатковій відомостях.
— Ви зазначаєте, що перерахунок здійснено 13701 отримувачу пенсій. Але в районі є 16630 пенсіонерів…
— Так, перерахували ще не всім. Але панікувати не варто. Поступово це буде зроблено. Наголошую, що виплата «оновлених» пенсій за жовтень проводитиметься по двох відомостях: по основних відомостях у раніше встановленому розмірі, а доплату, нараховану відповідно до нещодавно прийнятого законодавства, — по додаткових. До речі, у додаткові відомості включено лише 5362 отримувача пенсій.
— Тобто, не всі пенсіонери району отримають доплату в жовтні місяці?
— Так. Зокрема, решта 8339 отримувачів пенсій, в яких розмір збільшення пенсії склав менше 140 грн, отримають доплату до основного розміру починаючи з 01 жовтня — в листопаді по відомостях, де буде враховано доплату за жовтень та змінений розмір пенсії за листопад.
— А чому перерахунок пенсій здійснено ще не для всіх?
— Тому що потребує доопрацювання програмне забезпечення по окремих пенсійних справах, які були в “русі”, зокрема працюючим державним службовцям, та по справах, які опрацьовувалися з врахуванням судових рішень минулих років та судових рішень цього року, у тому числі по ч.2 ст.56 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Усі ці справи, а це близько трьох тисяч, будуть доопрацьовані.
— Скажіть, а чи суттєво збільшилися пенсії для жителів Камінь-Каширщини?
— Все, звичайно, залежить від стажу роботи та зарплати, яку отримувала людина. Тож є такі, яким надбавка становить кілька десятків гривень, кілька сотень. Але є й такі, що мають і більше. Чималі доплати отримали зокрема пенсіонери, що працювали шахтарями, або ж на крайній півночі.
Зрештою, для отримання більш детальної інформації жителі району можуть телефонувати на номер “гярячої лінії” 2-28-60.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *