Незалежна громадсько-політична газета

Не допустити лісових пожеж — наше спільне завдання

З метою вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню пожеж і оперативного реагування на них ДП “Камінь-Каширське лісове господарство” спі-льно з ДП “Камінь-Каширськагроліс” провели розширену нараду з питань організації гасіння лісових пожеж та обміну досвідом.

107267_0

Лісоводи сьогодні особливо занепокоєні пожежонебезпечною ситуацією в лісі. І для цього є кілька причин. Одна з них та, що має місце всихання соснових насаджень, пошкоджених  верхівковим короїдом. Такі ділянки знаходяться у зоні дуже високого ризику загоряння.  Водночас у лісі нині щоденно перебуває велика кількість людей, які збирають ягоди, гриби. А людський фактор серед причин виникнення пожеж —  один з головних. Тому лісівники звертаються до кожної свідомої людини з проханням не розпалювати вогнища, не дозволяти дітям іти до лісу з сірниками. У разі, якщо ви виявили загоряння, негайно телефонувати за номерами 101 або 098-341-48-74.

У період надзвичайно високого класу небезпеки в’їзд транспортних засобів у масиви суцільних соснових насаджень заборонено! Державна лісова охорона здійснює патрулювання та рейдові перевірки у найбільш небезпечних у пожежному плані лісових кварталах. Адже для відпочинку населення створені чудові умови у рекреаційних пунктах у всіх напрямках на виїздах з міста, де спеціально облаштовані бесідки і місця для розведення багаття, а також інформаційні стенди з правилами поведінки в лісі.

Для боротьби з лісовими пожежами в ДП “Камінь-Каширське лісове господарство є в наявності 6 пожежних автомобілів, 9 тракторів, обладнаних спеціальними лісовими плугами ПКЛ-70, а також дисковими боронами типу КЛБ-1.7.

Щорічно лісгоспом проводиться комплекс заходів з метою захисту лісу від стихійного загоряння. Серед них — створення мінералізованих смуг. Цьогоріч влаштовано їх 800 кілометрів. Ще на 1000 кілометрів таких смуг здійснюється догляд. Як правило такі мінералізовані смуги створюються в чистих соснових лісах.

Користуючись нагодою, варто нагадати жителям району, що згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено штраф в розмірі 255 — 800 гривень.

Для оперативного виявлення та гасіння лісових пожеж у шести лісництвах встановлені відеоспостережні камери, де постійно несе чергування лісова охорона, яка в разі загоряння вчасно про це повідомляє чергового лісового господарства.

Державна лісова охорона щиро дякує усім громадянам, які не байдужі до збереження та примноження зеленої фауни та лісової дикої фауни, терміново реагують в разі загоряння та допомагають ліквідовувати їх. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти та примножити лісові багатства нашої держави.

Василь ДОМАРЕЦЬКИЙ,

начальник відділу охорони та захисту лісу ДП “Камінь-Каширське лісове господарство”.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *