Незалежна громадсько-політична газета

“І засяє на цьому місці хрест віри та єднання”

с1Здавна в невеличкому поліському селі Верхи напрочуд особливим і сакральним місцем був храм. Понад два століття ця ошатна дерев’яна святиня закликає до своїх стін усіх, хто прагне умиротворення душі та щирого спілкування з Богом. Тож не дивно, що люд тут набожний і ревно прищеплює паростки віри своїм нащадкам.
Ось і нещодавно прихожани місцевого Свято-Михайлівського храму вкотре продемонстрували незмінну відданість традиціям. Пообідньої пори близько сорока гарно одягнених чоловіків, жінок і дітей зібралися на околиці населеного пункту, аби спільно здійснити гарну та потрібну справу – освятити поклонний хрест.
Провів чин освячення протоієрей Павло Камець у співслужінні з духовенством навколишніх сіл Піщане та Житнівка — отцями Миколаєм Павельчуком і Петром Антончуком. По завершенні короткого молебню священики подякували присутнім і побажали, щоб хрест Господній став для них незмінним оберегом, який захищатиме від біди, нагадуватиме про Бога, спонукатиме бути добрішими та милосерднішими один до одного.
До слова, ініціатором встановлення хреста виступив саме отець Павло, котрий окрім провадження організаційних робіт, вніс і свою посильну фінансову частку для його виготовлення. Як розповідає священик, він давно мріяв, щоб при в’їзді в населений пункт постала така фігура:
– Ідею з хрестом я виношував років з десять, але все не було часу для того, щоб втілити її в життя. Спочатку нічого не казав людям. Та якось побачив подібний в Луцькому районі, і, знаєте, просто загорівся бажанням придбати такий для нашої громади. Але коли запитав про ціну, вона була дуже великою. Тож вирішив звернутися до добрих людей за допомогою. Громада радо доєдналася. Разом з хлопцями своїми силами розрівняли ділянку, викорчували чагарники, щоб гарно було видно хрест зусібіч. Приємно, що власник ділянки Василь Купчик дав згоду розмістити його саме тут.
Підтримали починання батюшки також і інші жителі села, зокрема Володимир Сергійович Здрок, Анатолій Іванович Корніяшик, Іван Петрович Пащук, Людмила Вікторівна Заєць, загалом з десяток небайдужих чоловіків і жінок
За словами отця Павла, встановлення і освячення хреста є комплексом заходів, які тутешня православна громада здійснює з нагоди святкування 275-річчя храму (воно відбудеться в середині вересня – Авт.).
– Ми вже випустили до цієї дати пам’ятні значки, магнітики, шоколадки, фото із зображенням храму. Ще цими днями минає 20 років моєї священицької хіротонії, відповідно стільки ж часу, коли я прибув у це село. Тому хотілося зробити щось на добру згадку, аби кожного подорожнього, хто завітає у Верхи в справах, чи на гостини, на шляху зустрічав не лише банальний вказівник, а й символ християнства.
Символічно, що саме на свято Різдва Предтечі Івана Хрестителя, який став провісником місії Ісуса Христа, таке чудове бажання священика здійснилося. Відтепер сьоме липня на довгі роки стане знаковим і шанованим для велелюдної верхівської громади.

с3
Олександр ПРИЙМАК,
село Верхи.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *