Незалежна громадсько-політична газета

Алкоголь на розлив: як і де?

Доброго дня, шановна редакція! Вітаю з появою сайту.

Досить болючу проблему порушили жителі села Оленине і редакція газети у публікації «Село спивається. Як його врятувати?» («Полісся» від 23 січня 2016 р.). Хочу запропонувати коментар щодо продажу на розлив вин підприємствами роздрібної торгівлі та громадського харчування, які мають відповідну ліцензію.

 

Світлана СИДОРУК,

депутат Камінь-Каширської районної ради, село Карасин.

Дивись документ: 
Щодо продажу на розлив вин підприємствами роздрібної торгівлі та громадського харчування, які мають відповідну ліцензію

Лист Мінекономіки, європ.інтеграці від 22.7.2003 № 54-24/106

Можна торгувати закладам громадського харчування алкогольними напоями, зокрема вином, на розлив чи ні? Податкові органи на місцях вважають, що ні, а Мінекономіки заперечує їм. Спробуємо з’ясувати це питання. Відповідно до пункту 2 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.96 р. №854, роздрібна торгівля алкогольними напоями – це діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Крім того, пункт 22 цих правил передбачає, що продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці здійснюється в підприємствах громадського харчування й у спеціалізованих відділах підприємств (які мають статус підприємств громадського харчування) з універсальним асортиментом продовольчих чи/та непродовольчих товарів. Спеціалізованим підприємствам громадського харчування дозволяється здійснювати продаж вин виноградних натуральних сухих на розлив з тари (посуду) місткістю від 100 до 500 л, виготовленої з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями.

Згідно з Законом України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон), розлив горілки та лікеро-горілчаних виробів здійснюється виключно в передбачену діючими стандартами скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла чи глазурованої кераміки. Розлив горілки та лікеро-горілчаних виробів здійснюється виключно в тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,33 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше. А розлив виноробної продукції здійснюється виключно в передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу «Tetra-Pak». Розлив виноробної продукції здійснюється виключно в тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

Розлив вин виноградних натуральних сухих здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 100 до 500 л, виготовлену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, при цьому не застосовуються вимоги щодо маркування. Лише щодо вин цей закон передбачає пряме право торгівлі на розлив, але продаж вин виноградних натуральних сухих спеціалізованими підприємствами громадського харчування дозволяється здійснювати на розлив з тари (посуду)місткістю від 100 до 500 л, виготовленої з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями (стаття 15-3 Закону). Про інші випадки торгівлі на розлив у Законі не сказано. Таким чином, може виникнути думка, що горілкою та вином на розлив із пляшок торгувати не можна, оскільки чітко передбачено розміри та форму скляної тари (і це не чарки та склянки, а пляшки), в яку здійснюється розлив алкогольних напоїв виробниками, а не реалізаторами. Але що не заборонено, те дозволено. Водночас навіть за Законом торгувати всіма алкогольними напоями на розлив зі стандартної тари можна.

Щоб у цьому пересвідчитися, слід вивчити визначення терміна «роздрібна торгівля» із Закону. Згідно з ним, роздрібна торгівля – це діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування. Тобто право на розлив алкогольних напоїв передбачено для всіх ресторанів, кафе, барів, інших підприємств громадського харчування, які мають відповідну ліцензію, а не лише продаж вин виноградних натуральних сухих спеціалізованими підприємствами громадського харчування. А те, що для торгівлі вином є діапазон тари в 100-500 літрів, то це наслідок відсутності відповідних стандартних пляшок.

Водночас навіть якщо податкові інспектори й мають рацію, санкцій за торгівлю алкогольними напоями на розлив немає, оскільки тепер не передбачено фінансових санкцій за порушення правил торгівлі алкогольними напоями (адже Правила якраз і не порушуються, а Закон не заперечує).

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 30 липня 1996 р. № 854
Київ

Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями

{Додатково див. Постанову ВР № 363/96-ВР від 12.09.96}

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1440 від 02.12.96
№ 59 від 24.01.97
№ 313 від 17.03.98
№ 1336 від 25.08.98
№ 1809 від 16.11.98
№ 1956 від 10.12.98
№ 370 від 15.03.99
№ 450 від 06.05.2001
№ 1669 від 13.12.2001
№ 1178 від 17.08.2002
№ 1067 від 17.07.2003
№ 787 від 18.08.2005
№ 924 від 11.12.2013}

  1. Суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити стан приміщень для роздрібної торгівлі алкогольними напоями згідно із санітарно-технічними, санітарно-гігієнічними, технологічними, протипожежними та іншими нормами, а також можливість використання електронних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари відповідно до законодавства. Суб’єкт господарювання повинен мати торговельне приміщення (будівлю) площею не менш як 20 кв. метрів, обладнане відповідним торговельно-технологічним устаткуванням (вітрини, прилавки, пристінні гірки тощо), охоронною і протипожежною сигналізацією, з достатнім освітленням, опаленням і вентиляцією, а у випадках, передбачених законодавством, забезпечити умови для застосування реєстраторів розрахункових операцій, зберігання матеріальних цінностей.

 

  1. Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці здійснюється тільки закладами ресторанного господарства та спеціалізованими відділами підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

Забороняється торгівля алкогольними напоями на розлив у закладах ресторанного господарства за відсутності належних санітарно-гігієнічних умов та обладнання (забезпеченість проточною питною водою, посудом, мірними місткостями, одноразовим посудом тощо, наявність умов для миття посуду) та інших вимог, передбачених законодавством.

Забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці мити посуд у тазах, відрах тощо.

Перед використанням посуд небхідно промивати чистою проточною водою чи за допомогою спеціальних пристроїв.

Посуд для відпуску алкогольних напоїв, мірні ємкості, інший інвентар, торговельно-технологічне обладнання повинні утримуватися в чистоті відповідно до санітарних правил, затверджених в установленому порядку.

 

 

 

Відповідно до ст. 1 Закону України від 19.12.1995р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) роздрібна торгівля – це діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.

Згідно з п. 22 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 р. № 854 зі змінами та доповненнями, продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки закладами ресторанного господарства та спеціалізованими відділами підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

Відповідно до ст. 15 прим.3 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів. За порушення зазначеної норми згідно ст. 17 Закону № 481 до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу – у розмірі 6800 гривень.

Враховуючи викладене, здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право виключно заклад ресторанного господарства або спеціалізований відділ підприємства, що має статус закладу ресторанного харчування, підприємства з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи відповідає переліченим вище вимогам бар в селі Оленине, про який йдеться у газетній публікації, судіть самі.

НОВИНИ
One comment on “Алкоголь на розлив: як і де?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *