Незалежна громадсько-політична газета

Чи стали “доступні ліки” справді доступними?

297996_1З початку квітня на Волині діє державна програма “Доступні ліки”, яка покликана спростити життя великої кількості пацієнтів, котрі потребують постійного, а головне, дороговартісного лікування. Для місцевих жителів це означає, що відтепер вони можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу або бронхіальної астми безкоштовно чи з невеликою доплатою. Слід лише виписати рецепт у лікаря і все… бігом до аптеки з відповідною наліпкою. Як мовиться, зручно, швидко і доступно. Але реальність виявилась не настільки позитивною.

Цьогоріч за програмою “Доступні ліки” Камінь-Каширському району виділено із бюджету більше 800 тисяч гривень. Загалом область отримала понад 13 мільйонів гривень державного фінансування.

На сьогодні із майже п’яти сотень аптек, які існують в області, приєдналися до програми трохи більше 97. Не краща ситуація і в Камінь-Каширському районі, де взяти участь в ній виявили бажання лише дві аптеки, до того ж, усі вони знаходяться в місті.
Що ж залишається селянам? Для них програма виявилась не зовсім “доступною”. Як і раніше тутешні хворі змушені витрачати свої кровно зароблені та долати десятки кілометрів, щоб отримати “дармові” медикаменти. Більшість просто махнула на цю справу рукою, адже така поїздка може обійтися дорожче, ніж те, що вони зекономлять в аптеці.
Як розповів заступник керівника Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги Василь Каширець, певні проблеми із функціонуванням програми “Доступні ліки” у нашому районі справді існують, однак загалом результати її роботи за такий короткий час є доволі успішними.
– Дійсно, на Камінь-Каширщині хворі можуть придбати ліки за зниженими цінами поки що тільки у двох аптеках. На сьогодні нам надійшли заявки ще від кількох аптек. Але всі вони знаходяться у місті. Чому решта, особливо у селах, ігнорують програму, я не можу вам конкретно відповісти. Можливо власники сільських аптек, які в більшості є фізичними особами–підприємцями, через різні причини не в силі реалізувати препарати, що входять до затвердженого програмою переліку, або існують якість інші стримуючі фактори. Не берусь щось стверджувати.
Експерти ж називають причину саботажу програми з боку представників фармакологічного ринку боязню, що держава не поверне їм кошти. Навчені гірким досвідом попередніх років, ті чудово пам’ятають як кілька років тому в Україні вже бралися компенсувати половину вартості медпрепаратів громадянам, що страждають на гіпертонію. Аптеки справно надавали ліки, та от обіцяної допомоги багато із них так і не отримали. Ще однією перепоною є нездатність маленьких мереж забезпечити повний обсяг потрібних медпрепаратів, а також їх достатній вибір.
Василь Васильович заспокоює, що на разі всім аптекам-партнерам нової урядової програми “Доступні ліки” гроші держава компенсує вчасно.
– Вже виписано понад 3000 рецептів на суму 136 тисяч гривень. Затримок із компенсацією немає. Двічі на місяць всі кошти повертаються аптекам. Не варто турбуватися й про наявність ліків, адже кожен обирає те, що йому потрібно. Процедура відпуску ліків дуже проста. Хворий звертається до свого сімейного лікаря. За показами той виписує рецепт, з котрим людина іде до аптеки і отримує їх там безкоштовно, чи за незначну доплату. Якщо вона хоче, то може придбати інші медикаменти, або ж лікар сам враховує, які препарати потрібні для пацієнта. Тут діє принцип добровільності, – зазначає він.
За словами Василя Каширця, для селян основні переваги цієї програми зберігаються. Та, на жаль, реалізуються в районі вони наразі не повною мірою.
– У селах хворі вправі виписати рецепт у фельдшера. Проте й справді поки що вони не можуть придбати ліки на місцях, а змушені їхати за ними до міста. Але для них це теж вигідно. Витрачені 10-20 гривень на квиток – ніщо, порівняно із зекономленими коштами. Звичайний рецепт діє місяць, та для важкохворих є можливість видавати його на три місяці. І такий принцип реалізовуватиметься й надалі. Тобто протягом дії рецепта людина вправі отримати потрібний препарат, а вже коли вона це зробить – залежить лише від неї.
Отож, підсумовуючи тему, напрошується лише один висновок: програма працює, але недоліків ще ой як багато.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *