Незалежна громадсько-політична газета

Як повернути позичені гроші?


images (15)Хто із нас не позичав гроші своїм друзям, знайомим, родичам, або ж навпаки. Справа відома. Як правило, все це відбувається на взаємодовір’ї, як мовиться під чесне слово. Але інколи трапляється, що одна із сторін, тобто позичальник, не дотримується “чесного слова” і боргу не повертає. Тоді перед позичальником постає дилема, як це зробити.  

Тож перш за все, аби не виникало проблем із поверненням позичених коштів, доцільно залучити юриста, який допоможе в укладенні розписки (договору позики), а також проконсультує, які можуть виникнути ризики та як діяти, якщо боржник відмовляється повертати вам кошти.
Отже для початку слід зазначити, що договір позики (в народі прийнято називати його розпискою) визначається ст.1046 Цивільного кодексу України.
При укладенні договору позики (розписки) слід обов’язково прописати наступні умови:
у тексті має бути чітко зазначена особа, яка отримує грошові кошти, а також зазначені її паспортні дані;
також має бути вказана сума, яку особа отримує (вказана цифрами та прописними буквами), якщо кошти в іноземній валюті — слід зафіксувати, за яким курсом буде повертатись борг;
треба передбачити кінцевий термін повернення отриманих коштів або визначити періоди для повернення частками;
у разі, якщо кошти передаються під відсотки, має бути передбачена ставка, під яку отримуються кошти.
Після підписання договору (розписки) необхідно підписати акт прийому-передачі грошових коштів в двох екземплярах (по одному – для кожної сторони). Кредитор (позикодавець) повинен отримати від боржника копію паспорту та ідентифікаційного коду.
При передачі в якості забезпечення договору позики рухомого/нерухомого майна оформлюється договір іпотеки/застави, який в обов’язковому порядку має посвідчуватись нотаріусом.
Також необхідно зазначити, що договір позики (розписку) не обов’язково посвідчувати у нотаріуса, але якщо бажаєте, то це буде великим плюсом.
Якщо так сталося і ви не прописали всіх необхідних умов, не хвилюйтесь, це не звільнятиме боржника від виконання свого зобов’язання. Згідно ст. 526 ЦК України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Крім того, чинним законодавством встановлено додаткову компенсацію у відповідності до ч.2 ст.625 ЦК України: «Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший процент не встановлений договором або законом».
За змістом ч.2 ст.625 ЦК України нарахування інфляційних витрат на суму боргу та трьох процентів річних входять до складу грошового зобов’язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов’язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат (збитків) кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.
Якщо в розписці зазначені кошти у валюті, тоді у поверненні інфляційних витрат вам буде відмовлено, оскільки долар США у борговому зобов‘язанні індексації не підлягає.
Інколи на практиці бувають такі випадки, коли у розписці дата повернення не була зазначена. Це не є вкрай гострою проблемою, адже згідно з ч.2 статті 530 ЦК України «якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час». Згідно з частиною 1 статті 1049 ЦК України, позичальник зобов’язаний повернути позикодавцеві позику у встановлений строк, а якщо строк не встановлений — протягом 30-ти днів з дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це. У такому випадку слід надіслати поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) або вручити особисто боржнику письмову претензію про повернення боргу протягом 30-ти діб. Якщо вручаєте особисто, то обов’язково з розписом отримувача і зазначенням ним дати отримання на копії претензії.
Головне — не пропустіть строк позовної давності, яка триває 3 роки з моменту зазначення у розписці дати повернення грошей.
При поданні позову до суду про стягнення боргу ви можете також просити суд забезпечити ваш позов шляхом накладення арешту на майно боржника для того, щоб, поки вашу справу розглядатимуть у суді, боржник не відчужив своє майно.
Крім цього є ще декілька способів як «мотивувати» боржника сплатити свій борг. Це може бути заборона на виїзд з України, арешт особистого майна боржника, або подача заяви в поліцію про шахрайство (стаття 190 ККУ). Як правило такий підхід дає дуже ефективний результат. Якщо боржник хоче уникнути судимості за шахрайство, то він знайде необхідні гроші для повного повернення боргу в обмін на те, щоб залишили його в спокої.
Про те, як повернути позичені гроші без розписки, читайте в наступній “Консультації юриста”.
Едуард Гречко,
юрист Камінь-Каширського бюро
правової допомоги.

Консультація юриста

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *