Незалежна громадсько-політична газета

Влада домовилась з перевізниками про припинення страйку

VLUU L210 / Samsung L210З початку цього тижня жителі частини сіл району були фактично відрізані від світу. За звичкою вийшовши у понеділок вранці на зупинки, на свій подив люди виявили, що автобусів немає. Не було їх ні згодом в обід, ні наступного дня. Для багатьох селян це стало справжнім шоком, адже чим їм тепер дістатись на роботу, в школу, чи в лікарню – треба ще подумати. Нерозуміння, обурення, а почасти гнівні відгуки лунали звідусіль, а різні істанції відразу засипали сотні запитів стурбованих громадян, котрі просили пояснити їм, чому не ходять маршрутки.
Як виявилось, причиною відсутності рейсових автобусів став попереджувальний страйк трьох місцевих перевізників: Андрія Коваля, Юрія Ратнюка та Володимира Ніщика. Зазначені підприємці вдалися до такого кроку, бо держава ось уже другий рік боргує їм понад 200 тисяч гривень гарантованої компенсації за перевезення пільгових категорій населення. Щоб розв’язати проблемну ситуацію, представники влади, керівники профільних управлінь, голови сільських рад зібралися у вівторок на спільну нараду з перевізниками, де заслухали їхні вимоги.
За словами Андрія Коваля, головне, чого вони чекають від влади – це повернення коштів.
– Ми попереджали, що якщо наша проблема не буде вирішуватися, то “бастуватимемо”… Коли вас ошукали на 10-20 тисяч, ви щось робите. Якщо держава ошукала нас більше ніж на 100 тисяч гривень (мається на увазі компенсація перевезення пільговиків за 2015 рік – Авт.), то ми також повинні щось думати, – говорить пан Андрій.
На це Валерій Дунайчук заперечив, що так справи не робляться, адже страйк є неофіційним і ніхто органи влади про дату його початку не попереджував:
– Люди другий день не можуть нікуди дістатися. Чим вони винні?… Винний я, тоді карайте мене. Такі речі треба проводити в правовому полі, попереджувати, щоб ми могли знайти заміну маршруту. Перед Новим роком мова була про те, що ми компенсуємо кошти, які винна держава, із районного бюджету, якщо хтось із місцевих перевізників погодиться їздити на маршруті Підцир’я-Раків-Ліс. Таким чином хотіли вийти із складної ситуації. Однак ніхто з цих підприємців не захотів отримувати тієї компенсації… Якщо районні депутати погодяться частинами погасити заборгованість перевізникам, тоді вирішено. З мого боку робиться усе можливе, аби дійти згоди по даному питанню. Треба, щоб люди пересувалися так, як хочуть. Не кожен може автомобілем приїхати додому чи в лікарню.
Очільника райдержадміністрації підтримав голова райради Віктор Сус, який пояснив, що ці кошти не були передбачені ні в районному бюджеті, ні в обласному. Проте представники місцевої влади все ж зверталися в область і просили про допомогу, але результату ніякого, бо така ситуація склалася і в інших районах. Він пообіцяв, що обов’язково підніме це питання на найближчій сесії районної ради.
Перевізники зазначають, що вони не намагалися налаштувати людей проти влади, а також шукають порозуміння. Та цього разу вимушені були вдатися до якихось дій.
– Дороги не грейдеровані, по них неможливо їздити, машини ламаються, кузов тріщить. Скажіть, як ми можемо працювати в таких умовах?, – скаржиться Юрій Ратнюк.
Як пояснює Валерій Дунайчук, для того, щоб відремонтувати усі дороги в районі, потрібно 100-120 мільйонів гривень. Валерій Савович заспокоїв перевізників, що на сьогодні проводиться активне відновлення пошкоджених доріг, на найбільш проблемних ділянках шляхів, що не мають асфальтованого покриття, працює грейдер.
У ході активних дебатів звучало доволі багато спільних звинувачень і навіть погроз, що якщо перевізники продовжуватимуть страйкувати і не виконуватимуть умов договору, то такі угоди будуть із ними розірвані. Нарешті під кінець розмови присутні посадовці і перевізники таки дійшли між собою згоди у питанні компенсації. Її пропонують виділяти частинами із районного бюджету. Зі свого боку голова Камінь-Каширської РДА пообіцяв, що як обласний депутат буде добиватися коштів і на цьому рівні. 12 квітня він озвучить відповідний запит на сесії обласної ради. У свою чергу власники маршрутів погодились відновити рух рейсових автобусів, але пригрозили, що якщо їхні вимоги не будуть виконані, страйки продовжаться.
Олександр Приймак.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *