Незалежна громадсько-політична газета

Чому маршрутка їздить через раз?

Причина буденна: вкрай незадовільний стан дороги

Жителі сіл Полиці, Малі Голоби та Гута-Боровенська бідкаються, що в останні дні єдиний автоперевізник, котрий довозить людей з цих населених пунктів у Камінь-Каширський, скасував частину своїх рейсів. Як наслідок, доїхати вранці до райцентру, а в обід звідти стало куди сутужніше. Чому так? Водії автобуса переконують — техніка не витримує вкрай погану дорогу і саме таким чином намагаються привернути увагу влади і райавтодору до критичного стану дорожнього покриття.

Так вже історично склалося, що в останні років сім-вісім автобус “Житнівка — Камінь-Каширський” є єдиною можливістю для жителів сіл Житнівка, Боровне, Оленине та Гута-Боровенська доїхати до райцентру без пересадок. Годі й говорити, що охочих їхати цим маршрутом завжди багато, а тому ось уже не один рік перевізник здійснював по два ранкових рейси, по два рейси в обід і один увечері з Каменя-Каширського. Так, спершу вранішнім маршрутом автобус виїжджав з Житніки в напрямку міста, після чого повертався у Гуту-Боровенську, звідки здійснював ще один вояж до райцентру.
Саме таким чином в більшості випадків і вдавалось посадити всіх охочих доїхати, завдяки чому люди не стояли покинуті на зупинках. Так, щоб не було тисняви в салоні, жителі Житнівки, Боровне та Олениного їздили першим ранковим рейсом, а жителі Гути-Боровенської, Малих-Голоб, Полиць та Гути-Камінської старалися доїхати пізніше. В обідню ж пору автобус також здійснював два рейси у зворотньому напрямку, спершу довозячи людей до Гути-Боровенської, після чого знову повертався в місто, забирав пасажирів та їхав до Житнівки.
Втім в останні кілька днів окремий рейс з Гути-Боровенської вранці та у зворотньому напрямку не здійснюється. А причиною цьому, за словами водіїв автобуса, є критичний стан білощебенової дороги між селами Гута-Боровенська та Полиці. Саме через цю дорогу (а про це наша газета писала вже неодноразово) техніка не витримує та часто виходить з ладу. Як наслідок, скорочення кількості рейсів схвилювало жителів сіл. Бо ж тим, хто звик добиратися ними на роботу, в лікарню чи інших справах, доводиться ловити попутки. Отож жителі Гути-Боровенської та Полиць звернулися в редакцію “Полісся” з проханням довідатися у перевізника, чому ж частково припинилося курсування автобуса та чи буде воно відновлене в майбутньому.
Ми в телефонному режимі зв’язалися з власником маршруту “Камінь-Каширський — Житнівка” Юрієм Ратнюком. Юрій Васильович охоче прокоментував журналістам ситуацію, що склалася:
— Вся проблема в тому, що з таким станом дороги ми не можемо вкластися в графік. Тобто не маємо змоги вчасно приїжджати на зупинки та довозити пасажирів до пункту призначення. Якщо ж їхати швидше, то на ямах дуже б’ється транспорт. Ви й самі розумієте, що запчастини сьогодні недешеві. А тому на деякий час ми були змушені скоротити кількість рейсів. Так, це незручно і для нас, і для наших пасажирів. Бо ми втрачаємо кошти, несемо збитки, не довізши пасажирів, а люди з цих сіл змушені доїжджати до Каменя-Каширського попутками. Ми в жодному разі не відмовляємося від свого маршруту. Як тільки дорогу між Полицями та Гутою-Боровенською буде прогрейдеровано, одразу ж наступного дня наш автобус відновить тимчасово припинені рейси. Питання стоїть лише за тим, коли автодор порівняє цю дорогу.
Юрій Ратнюк відмітив, що грейдерування до згаданих вище сіл не проводилося і минулої осені, хоча вже було вкрай потрібним тоді. Окрім того, перевізник зазначив, що не завадило б здійснити й ямковий ремонт асфальтового покриття на автодорозі Камінь-Каширський — Полиці. Бо стан її з кожним днем стає все більш плачевним.
Нещодавно керівник Старовижівського райавтодору, якому в останні кілька років підпорядковується й Камінь-Каширська дорожня дільниця райавтодору, обіцяв запустити асфальтний завод та приступити до ямкового ремонту. Асфальтний завод таки працює, про що свідчить чорний дим над підприємством. Та все ж хотілося б, щоб, врешті-решт, відбувався ямковий ремонт асфальтованого покриття та грейдерування білощебеневих доріг. Бо їх відсутність, як ми бачимо, вже давно неабияк ускладнила життя і простим людям, і перевізникам. І якщо ремонт асфальту є трудомісткою справою, то все ж таки пустити трактор з лопатою на гравійні автошляхи не так вже й складно. В гіршому ж разі добрій половині району доведеться пішки добиратися до райцентру по бездоріжжю. Так, як це років сто тому робили наші діди та прадіди.
Сергій Шиліпук.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *