Незалежна громадсько-політична газета

Чисте місто починається з нас самих

VLUU L210  / Samsung L210Погодьтеся, як приємно гарної, погожої днини ось так вийти на вулицю, прогулятися прибраними парковими алеями, потому затишно вмоститися на доглянутій, пофарбованій лавчині і просто насолоджуватись чудовою картинкою, що відкривається твоєму зору. Слухати мелодійний спів птахів, дитячий сміх, який знову лунає із відремонтованого після засилля вандалів ігрового майданчику. Крокувати вулицями і бачити, як твоє місто сяє чистотою і затишком. Це особливі відчуття. У таку мить розумієш, що нарешті ми потрохи стаємо справжньою, а не декларативною частинкою Європи.

Відразу розчарую тих, хто думає, що це влада вирішила таким чином пропіаритись до чергової пам’ятної дати. Виявляється, зробили древній Камінь-Каширський охайнішим звичайні містяни – представники тутешніх протестантських релігійних громад. Більше 150 людей минулої суботи прибирали паркову зону, фарбували лавки, чистили від бруду та пляшок канави, викорчовували зайву рослинність, облагороджували міські зупинки та мости, кермували багатотонною технікою і вправно орудували ручним інструментом. Можливо, це навіть ваші рідні, друзі, або знайомі. Хто знає. Головне, що вони не побоялися взяти на себе відповідальність, а вийшли і доєдналися до спільної справи, на благо кожного.

Ми не хочемо жити у брудному місті, – такою була відповідь місцевого підприємця Ростислава Кота на запитання про те, що стало поштовхом для організації даної еко-акції.
– Як подивишся, що в інших країнах людей оточує не бруд, а краса: доглянуті тротуарні доріжки, чисті водойми, місця відпочинку, то соромно стає за нас. А чим ми гірші? Потрібно об’єднувати людей для спільної праці. Сьогодні разом із всіма протестантськими церквами прагнемо показати, що нам не байдуже наше місто, що ми не ховаємось від світу. Можливо, це стане хорошим прикладом для решти і такий почин буде не останнім, а в майбутньому кожної весни люди приєднуватимуться та разом працюватимуть на користь свого міста.
За словами Ростислава Анатолійовича, на учасників суботника очікує просто величезний фронт робіт, та це їх не лякає. Дехто із них вже працює протягом тижня, у вільний від основної роботи час.
– Дякуємо міській владі, що вона пішла нам назустріч, – додає чоловік. – Дуже позитивно, коли існує здорова співпраця влади і громади, коли вона не закривається від містян. Відзначу, що у нас є також дуже багато небайдужих людей, підприємців, які виявили благодійність та надали техніку, котра наразі задіяна в прибиранні міста.
Підтверджує сказане попереднім співрозмовником і міський голова Василь Бондар:
– Дійсно, міська рада підтримала ініціативу цих громад. Забезпечили учасників акції матеріалами: фарбою, щітками. Комунальне господарство надало техніку – трактори, якими будемо вивозити все зібране сміття. Такого масштабу акція – це вперше. Надіюся, що й не востаннє. Дякуючи місцевим підприємцям, як ви бачите, вже зроблено ремонт лавок у парку. Зі свого боку ми також плануємо доєднатися до такої гарної справи та спільно будемо прибирати місто у середу, або четвер.
Не могли ми оминути увагою і, власне, героїв цього дня. Підходимо до найближчого гурту дівчат, які весело фарбують лавки. Світлана, Ніна, Яна і Олена, так звати юнок, натхненно працюють, тож наше питання їх трохи спантеличило.
– З позитивом, як ми можемо ставитися до такого заходу, – мовлять гуртом. – Ми любимо свій Камінь-Каширський. Нам тут жити, дітей годувати, хочеться з ними і в парку погуляти. А як, коли лавочки такі брудні. В першу чергу робимо для себе, для громади. Щоб решта бачила наш приклад і робила так само.
На дитячому майданчику, що поряд, робота теж кипить: жінки та дівчата фабують гірки, хлопці доводять до ладу ігрові хатинки.
– Це дуже добра ініціатива, – каже учасниця суботника Любов. – Все, що гарне – воно приємне. Знаєте, хочеться бачити своє місто чистим, прибраним, щось зробити своїми руками. Адже це ж для нас. Ми не можемо бути осторонь. Головне, щоб, помічаючи ці старання, люди розуміли, що вони не для нашої слави, а слави Господа.
Приємно відмітити, що даний захід згуртував не лише поодиноких активістів, а й цілі родини. Не змогла у цей день бути осторонь і Валентина, попрацювати до парку вона прийшла з донькою Ліною, яка вирішила підтримати маму. Каже, що загалом їх тут п’ятеро. Ось такий дружній трудовий десант.
– Дізналася про захід у церкві. Звісно, хотілося приєднатися. Це ж наше місто. І ми, вкладаючи частинку своєї роботи, себе, можемо щось корисне дати і місту. Хочеться, щоб воно було чистим, привітним, щоб ми всі стежили за порядком.
Честь і хвала трудівникам.
Олександр Приймак,
фото автора.

VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210  / Samsung L210VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210  / Samsung L210

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *