Незалежна громадсько-політична газета

Коли помирає близька людина…

19-1В розвинутих країнах давно існують приватні фірми, котрі беруть на себе всі турботи з поховання небіжчика. В Україні ж увесь тагяр похорон зазвичай лягає на плечі рідних покійного. 

На жаль, рівень людської смертності в нашій державі — один з найвищих у Європі. Скрутна економічна та політична ситуація, непрості умови праці та проживання підкошують українців. Та й наслідки аварії на ЧАЕС даються взнаки, через що в останні десятиліття теж скоротилася середня тривалість життя пересічного громадянина. Надзвичайно багато наших співвітчизників живуть з тяжкими недугами та помирають у відносно молодому віці. Прикра статистика засвідчує, що у 2016 році Україна була другою країною у світі за показниками смертності, уступивши лише маловідомій пересічним поліщукам африканській країні Лесото.
Смерть людини — надзвичайно тяжкий психологічний удар для її рідних та близьких. В більшості випадків вона раптова, вривається в життя зненацька… Очевидно, що для рідних покійного — це надзвичайний стрес та навантаження для нервової системи. А тут, окрім цього, треба ще й похорон організовувати, скупити необхідну ритуальну атрибутику, подбати про продукти на поминальний обід, зібрати необхідні документи для поховання, домовитися зі священиком про панахиду. Словом, на родичів в одну мить звалюються цілі гори неприємних клопотів. А без них похорон зробити неможливо.
І добре, якщо у померлого багато рідні, а всі нагальні справи є кому вирішити. А як бути тим, в кого помер рідний і кому ні до кого звернутися за допомогою? Звісно ж, люди нашого поліського краю завжди відгукуються на чуже горе та завжди приходять допомогти, підтримати в тяжку хвилину. Так і справляються українці з чорною бідою, що навалилася на них. Споконвіків, з діда-прадіда.
А тим часом в останні десятиліття сфера ритуальних послуг стала напрочуд прибутковим бізнесом. Якщо, наприклад, років 15 тому покійників у більшості випадків ховали у саморобних трунах, то тепер їх все частіше купують у спеціалізованих магазинах. При цьому так часто чинять навіть люди з сільської місцевості, бо в такому випадку не треба шукати майстрів. Можна в цих магазинах придбати й одяг, й інші необхідні для поховального ритуалу речі. Словом, дефіциту подібного товару на ринку немає.
Разом з тим, хоч у нас і завжди є що і де купити, загалом сфера ритуальних послуг в Україні розвинута слабо. Наприклад, в європейських країнах не родичі покійного займаються організацією похорон, а відповідні приватні служби — похоронні бюро. Вони надають цілий асортимент послуг, серед яких і доставка померлої людини з моргу, вибір труни, одягу, довезення до храму на відспівування та до кладовища. Звісно ж, робиться все це не безкоштовно, однак і ціни демократичні. Працюють такі фірми і на теренах України, щоправда лише у великих містах — столиці чи обласних центрах. В наших же краях ця ніша послуг взагалі відсутня. І якщо в місті Луцьк, наприклад, подібних структур є декілька, то в нашому місті серед таких не відшукаєте жодної. Луцькі ритуальні бюро ж здійснюють похорони по місту та за містом, перевезення катафалком, доставляють домовини та інші необхідні атрибути, транспортують померлого з моргу додому. Деякі підприємці навіть пропонують перевезення по всій Україні та за кордон (будь-які країни Європи та СНД). Ціна ж на похорон в межах міста (судячи з інформації, розміщеної в Інтернеті) становить 550 — 750 грн.
Так як у Камені-Каширському подібних послуг не надає ніхто, то, звісно ж, потреба в них є. Бо ж, наприклад, якщо людина з якогось села району помирає в лікарні, то перед рідними постає завдання як її привезти з райцентру додому. Звісно ж, мікроавтобусів тепер в нашого люду вистачає, однак ще треба відшукати водія, який погодиться поїхати і, звісно ж, це також буде не безкоштовно. Окрім того, з транспортуванням небіжчиків в селі взагалі проблема. Часто-густо труну з тілом немає чим доставити в храм та на кладовище. Доки були колгоспи, в них можна було найняти вантажівку. Тепер же селяни змушені надіятися на родичів, котрі мають трактор чи вантажне авто. Звісно ж, завжди знайдеться той, хто погодиться допомогти, але часом на пошуки доводиться потратити чимало часу та нервів. І саме тут послуги ритуальних служб з їх спеціалізованими катафалками були б у пригоді.
Та ж дилема постає й з підготовкою місця поховання. Якщо в Європейський країнах родичі не переймаються тим, хто викопає могилу (для цього на кладовищі є спеціальні люди), то у нас їм ще й доводиться оббивати пороги односельчан та просити тих взятися за лопати. Так вже чи не в кожному селі є люди, без яких не обходиться практично жоден похорон. Їй Богу, декому з цих людей вже давно можна було б виплачувати заробітну плату та нараховувати трудовий стаж за десятки похованих небіжчиків. Однак, звісно ж, грошей за це вони не беруть, бо ж до них звертаються згорьовані односельчани, яким й відмовляти гріх. Хоча, годі й говорити, що така неприємна робота втомлює морально та фізично. А тут ще й своїх справ невирішених море. Не можуть же одні й ті ж люди все життя на волонтерських засадах копати ями на кладовищі.
Особисто мені вже неодноразово доводилося чути від жителів району ідею, що пора б вже у селах, місті організувати щось на кшталт поховальних бригад, працівники яких отримували б певні кошти за виконану роботу. Таким чином, рідним померлого не довелося б кожного разу просити земляків та відривати їх від особистих справ. І, наприклад, якщо в селі є небіжчик, то люди вже б напевно знали, хто копатиме могилу. А ті, хто робитиме цю непросту роботу, знали б, що вони в певний час мають її виконати, поховати людину, отримавши за це певні гроші. А фінансувати цю справу можна було б з бюджету громади. Наприклад, так, як в деяких громадах району селяни власними силами утримують пожежні депо та виплачують заробітну плату пожежним.
А дуже добре було б, якби в нашому місті існувало хоча б одне, а краще декілька похоронних бюро. Ви тільки уявіть, людина звертається з проханням організувати похорон родича. Підприємець бере на себе закупівлю необхідної атрибутики, доставку покійного додому та до місця поховання, збирає необхідні для похорону довідки тощо. З довідками ж про смерть на теренах нашого району взагалі біда, бо часом рідним, замість того, щоб побути останні години з померлим, доводиться годинами оббивати кабінети чиновників, проходячи сім кіл пекла бюрократії. Уявіть, наскільки б простіше було, якби цю роботу замість людей (звісно ж, за певну символічну плату) здійснювали відповідні організації.
І ще одна проблема, з якою стикаються під час похорону — приготування поминального обіду. Якщо в місті ось вже кілька років багато хто винаймає для цього якесь кафе чи ресторан (попередньо прикупивши та відвізши туди продукти), то в селах люди й досі обідають вдома у померлого. І виходить, що доки над покійником читають Псалтир, його рідні та близькі займаються приготуванням різноманітних блюд, ходять від сусіда до сусіда з кастрюлями, навіть не маючи часу побути з померлим. Очевидно, що такий підхід всіх втомлює і багато кому не подобається, однак так ми звикли, бо жодної альтернативи немає.
Хоча, в Маневицькому районі вже з’явилась приватна фірма, котра займається приготуванням виїзних обідів. Люди роблять замовлення, а ті привозять готовий обід на місце. Для прикладу жителі наближених до Маневич сіл району вже користувалися цими послугами. Кажуть, що такі обіди не дуже дорогі, та й значно спрощують організацію похорону, а якість страв на досить високому рівні. Те ж саме можна сказати й про сервіс в кафе та ресторанах міста. Тож, як бачимо, помаленьку цивілізовані послуги доходять і до нас.
Очевидно, що через певний час ці зміни торкнуться і нашого міста, і сіл району. Бо ж живемо ми, як не як, в 21 столітті. І можна не сумніватися, що рано чи пізно хтось з підприємливих жителів району почне надавати описані вище послуги. Так, вони затребувані. Якщо, надаючи їх, підприємці будуть виставляти демократичні прайси, то й клієнти до них прийдуть. Якщо ж ні, то люди й надалі будуть обходитись своїми силами. Так, це незручно, втомлює та додає проблем, однак пересічні українці небагаті, цінують кожну копійку.
Сергій Шиліпук.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *