Незалежна громадсько-політична газета

Смітять одні, а лад наводять зовсім інші

с1Лісівники Камінь-Каширського держлісгоспу на чолі із начальником відділу охорони та захисту лісу Василем Домарецьким озеленювали територію біля ставка в міському парку, висадивши дубову та каштанову алеї. А акцію із прибирання прибережної смуги озера Озюрко провели своїми силами працівники структурних підрозділів райдержадміністрації та виконавчого апарату райради. 

Говорять, людина виконала свою життєву місію, коли обзавелася домом, виростила дітей та посадила дерево. Виголошуючи цей постулат, древні розуміли значення, наприклад, тих же зелених насаджень для виживання людства, як такого. Однак чи достатньо цього в сучасних реаліях? Одне дерево на одну людину — це не те співвідношення, яке захистить кожного з нас у нинішньому техногенному світі. Особливо важливі масштабні зелені насадження для жителів міста, які потерпають від надмірного скупчення транспорту та постійних викидів різного роду газів у атмосферу. Разом з тим дерева і кущі є одним із головних показників благоустрою. Коли населений пункт називають зеленим, то це слід сприймати не лише як комплімент, а як високу оцінку комфорту життя його жителів. Нещодавно до озеленення паркової зони міста долучилися лісівники державного підприємства “Камінь-Каширське лісове господарство”. Вони розчистили прибережну смугу водойми, обсадили її вербами та посіяли тут траву. Як розповів начальник відділу охорони та захисту лісу держлісгоспу Василь Домарецький, під керівництвом якого і проходили ці роботи, держлісгосп планує також встановити тут лавочки. А іншу частину цієї водойми, за його словами, планують впорядкувати працівники спецлісгоспу.
— Хоч паркова зона — це і не земля держлісгоспу, та, щоб жителям було комфортно, ми зробимо порядок і тут, — пояснив Василь Павлович.
Працівники лісової галузі району поряд із ставком також заклали дубову та каштанові алеї. Цікаво, що деревця каштану надав лісівникам місцевий житель, пенсіонер Григорій Тетянчук, який їх виростив у своєму підсобному господарстві.
— Із таких, як Григорій Йосипович, потрібно брати приклад. Ця людина вболіває за свій парк, як за свій дім. Хоче, щоб його діти та внуки мали озеленене місце для відпочинку, — підкреслив Василь Домарецький.
А минулої п’ятниці закипіла толока біля озера Озюрко. Тут прибережну смугу від залишеного відпочивальниками сміття очистили працівники структурних підрозділів райдержадміністрації та виконавчого апарату райради.
— Оце, — показує рукою в бік купи, що здалеку біліє пластиковими та скляними пляшками, Василь Домарецький, — хтось із місцевих відпочивальників лишив після себе таке звалище. А скажуть, що влада винувата!
А й справді: хто ж із мешканців зізнається, що він уподібнився до свині?! От би зловити на гарячому і змусити прибрати!
— Якби кожен житель зараз, коли розтанув сніг, нагріб хоча б один пакет сміття коло свого подвір’я чи узбіччя дороги й виніс до контейнеру, то місто б заблищало, як новеньке. Дивіться, як сьогодні стало гарно: береги Озюрка чисті та прибрані. Хіба не любо на це дивитися, не приємно провести тут своє дозвілля?! Авже ж приємно! — підсумував Василь Павлович.
Олесь Федорович,
фото автора.

с2

с3

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *