Незалежна громадсько-політична газета

Плекаймо рідну мову

с1Життя народу, утвердження його національної гідності неможливе без відродження мови. Від того, чи воскресне вона, як фенікс із попелу, чи безслідно розвіється на роздоріжжях історії, залежить, чи стане Україна сильною державою, чи будуть українці великим європейським народом, чи «русинами, малоросами, хохлами – різношерстим населенням».

 швидкоплинність часу вимагає нових форм і методів співпраці з учнями як у процесі уроку, так і в позакласній роботі. Засобами мистецтва слова виховується любов до України, повага до її мови, історії, звичаїв, традицій. Школа повинна виховувати національно свідому, духовно багату, зорієнтовану на творчу діяльність особистість. Отримані на уроках знання розширюються, поглиблюються під час проведення позакласних заходів.

Тиждень української мови та літератури в ЗОШ I-III ст. села Добре – це завжди жадане свято. Цьогоріч відкриття Тижня розпочалось урочистою лінійкою, на якій прозвучала Молитва до української мови. Цікавим для дітей було свято рідної мови, підготовлене учнями 10 класу. Незвично і захоплююче присутні спостерігали за діалогом англійця, німця, італійця, українця про красу своєї мови в потязі «Європа – Україна». Глядачі були зачаровані акторськими здібностями юних декламаторів поетичного слова.

Під звуки тихої музики перегортали сторінки усного журналу «І говорило полотно про муки, про його будні і про його свята…». І в котрий уже раз у серцях юних українців поставав Шевченко – поет, письменник, художник, провісник долі України, вартовий пам’яті народної.

У мовному марафоні «Хто кращий?» змагалися учні 5-11 класів. Конкурси були проведенні за зразком сучасних телевізійних програм. Оплесками вітали переможців – команду хлопців «Мовознавці».

Метою інтелектуальної гри «Найрозумніший» був розвиток вмінь швидкої орієнтації та кмітливості старшокласників. Правильно відповідаючи на поставленні питання всіх турів, I місце виборола учениця 10 класу Маргарита Бегаль.

Привернула увагу учнів виставка портретів українських письменників ХХ ст., а також рубрика «Культура мовлення». Діти з цікавістю розгадували ребуси, шаради та кросворди. Чудові ілюстрації до літературних творів підготували учні 5-6 класів.

Проведені під час тижня заходи дають змогу розвивати ініціативу і волю дитини, навчають учнів жити і працювати в колективі, зважати на інтереси товаришів, допомагати їм, привчають до дисципліни, виховують свідомого громадянина-патріота.

Р.Д. Бусько, вчитель української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ступенів села Добре

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *