Незалежна громадсько-політична газета

ПРОБЛЕМИ СІЛЬСЬКИХ ДИТСАДКІВ

с1У багатьох дитячих садочках, що діють сьогодні в районі, виникають певні проблеми через брак місць і чималу кількість бажаючих влаштувати у них своїх дітей. Вихователі вже давно звикли, що у групах замість 15-20 дітей, передбачених нормативами наповнюваності, буває 25 і 30. А батьки — до того, що записуватися на чергу у дитсадок потрібно фактично одразу після народження дитини або ж іще раніше – відразу після першої шлюбної ночі.

Чому у тоболівський ДНЗ не приймають дітей?
«Бо немає місця!» — з гіркотою відповідають батьки тутешніх малюків.

Гостро відчувають брак місця у дитсадку «Котигорошко» Тоболівської сільської ради. Тут дошкільний навчальний заклад, який розміщений у пристосованому приміщенні колишньої пекарні, заледве поміщає дві групи загальною кількістю 37 діток. І це при тому, що садочок розрахований лише на 18 місць. Навіть уявити складно, як вихователям та батькам вдалося вмістити у ньому стільки дітлахів. У групі раннього віку — 14 малюків, а у різновіковій — аж 23. У ігрових кімнатах, кімнатах для занять та харчування все розміщено компактно з використанням найменшої площі. У спальнях діти сплять «у два поверхи». Батьки спеціально поробили для них двоярусні ліжечка. Шкафчики для одягу теж якось притулили у вузькому коридорі. Для завідуючої кабінет зробили із комірчини, а її кабінет переобладнали під кімнату для занять та харчування. Проте загалом у садочку хоч і тісно, зате тепло і затишно.
— Батьки докладають зусилля, щоб їхнім дітям було тут комфортно. Дбають про належні умови для перебування у закладі дошкільнят його працівники. Долучається до цього процесу і місцева влада, — розповідає завідуюча ДНЗ «Котигорошко» Ніна Каширець. Єдина проблема — брак місця.
Як би не намагалися «розтягнути» дитсадок, проте це неможливо. А бажаючих віддати своїх дітей у ДНЗ не меншає.
У 2013 році вдалося домовитися із керівництвом місцевої школи про виділення кімнати для дошкільнят. Погодили усі питання і група запрацювала. 16 діток старшої групи ДНЗ тепер займаються у приміщенні школи. Однак хто зна, чи у наступному році ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Тоболи матиме змогу розмістити вихованців ДНЗ.
Окрім того є ще 25 діток, яких батьки вже сьогодні привели б у дитсадок. Але для них місця немає.
Тож є над чим серйозно задуматися. Один з варіантів вирішення проблеми — переобладнати приміщення колишньої бані. Але для того, щоб зробити з нього дошкільний заклад, слід вкласти не менші кошти, ніж просто добудувати окремий корпус до нинішнього приміщення. Адже якщо тут економиться на стінах (бо вони вже готові), то втрачається, наприклад, на обладнанні для кухні (бо це інший віддалений корпус).
Нещодавно проблему із нестачею місць для дошкільнят у ДНЗ «Котигорошко» розглядали на сесії Тоболівської сільської ради. Зваживши усі «за» і «проти», депутати зійшлися на думці, що краще таки добудувати приміщення. Сільська рада підготувала звернення до голови районної ради Віктора Суса та голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука з проханням включити до плану соціально-економічного розвитку району на 2017 рік добудову Тоболівського ДНЗ. Адже коштів у бюджеті сільської ради, на жаль, немає, а потреба у розширенні дошкільного закладу дійсно має місце. «Лише у с. Тоболи сьогодні налічується 104 дитини дошкільного віку. Прийнято від батьків 49 заяв про зарахування їхніх дітей у ДНЗ, 25 привели б дітей вже сьогодні. Жителі сіл Старі Червища і Рудка–Червинська теж мають бажання віддати дітей на виховання у даний заклад», — йдеться у зверненні сільської ради.
Як вдасться вирішити цю проблему тоболянам, поки що важко передбачити. У таких випадках одразу на думку спадають вибори. Бо ж саме у ході передвиборчих кампаній селянам інколи випадає нагода вирішувати ось такі затратні проекти. Підтвердженням цього є будинок культури у селі Тоболи чи ж дитячий садочок у селі Нові Червища.

У новочервищанському ДНЗ і місце є, а діток не приймають. Чому?
«Бо немає коштів на утримання додаткових посад», — не без жалю відповідає начальник відділу освіти РДА Віктор Пась.

До речі, про новочервищанський дитсадок.
Колись у цьому двоповерховому будинку розміщувалася колгоспна контора, потім деякий час — сільська рада. А у 2012 році, скориставшись черговою передвиборчою кампанією, з нього зробили дитячий садочок.
Тоді усі були просто в захваті від реставрованого приміщення будинку механізаторів. За кілька місяців з доброї волі та фінансової під-тримки нардепа-волинянина Адама Мартинюка із занедбаного нетипового для садочків будинку перед новочервищанцями постав справжній дошкільний заклад, повністю готовий до роботи. Щоправда, на кухні і в пральні бракувало необхідної побутової техніки, проте і ліжечка, і стільчики зі столами для діток були закуплені. Згодом дещо придбали за кошти сільради, районної ради, відділу освіти, а дещо подарував ще один добродій — на жаль, вже покійний народний депутат Ігор Єремеєв.
Три групи дітлахів мало б тоді наповнити заклад гомоном та сміхом. Адже розрахований він на 50 діток. Та, на жаль, лише наступного року після відкриття ДНЗ новочервищанські дошкільнята переступили його поріг. Тоді у 2013-му запрацювала лише одна група з короткотривалим перебуванням дітей. Чому? Тому, що як виявилося, реконструкція приміщення була проведена з відхиленнями від норм та без технічної документації і треба було все привести до ладу. Тож реконструкцію продовжили, документацію виготовили, трансформатор встановили (через відсутність відповідної електричної напруги не могли підключити плити та розпочати харчування) і вже у вересні 2016 року ця ж одна група почала працювати на повний день.
Зараз у ній 29 діток різного віку. Переважно це дошкільнята, які вже наступного навчального року повинні іти до школи. Але ж є у Нових Червищах ще менші дітки, яких батьки також віддали б у навчальний заклад.
— Звичайно, якби у дитсадку відкривали ще одну групу, то батьки були б дуже раді, — зауважує завідуюча садочка Сніжана Кепа. – Навіть попри те, що за харчування у садочку їм тепер доводиться платити 100 відсотків.
Однак, хоч місце, ліжечка, постіль, столики і стільчики та інше тут є для цілої групи, проте діток не набирають, групу не комплектують. А все тому, що нема коштів для введення в штат ще вихователів та помічників вихователя.
Як зазначає начальник відділу освіти Віктор Пась, грошей нема не лише для того, щоб ввести в штат додаткові посади, а й оплачувати працю тих, хто вже працює.
— Ми планували відкрити ще одну групу до кінця 2016 року, але не змогли цього зробити через брак коштів. І у новому 2017 році проблема така ж. 7 мільйонів гривень не вистачає на фінансування дошкільної освіти в районі. Це винятково на зарплату і інші захищені статті, — розповідає Віктор Іванович.
Чи є надія на те, що ситуація покращиться? Звичайно, надія є завжди. За словами Віктора Пася, на дошкільну освіту можуть знайтися кошти. І як одне із джерел — це перевиконання районного бюджету.
Свої надії щодо добудови дитсадка у Тоболах покладають теж на успішне виконання місцевих бюджетів.
Тетяна Приходько, Тоболи – Нові Червища.

с2

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *