Незалежна громадсько-політична газета

«Підорва», «надсада». Де шукати порятунок?

IMG_0063Ця недуга відома людям з давніх-давен. Невчасна допомога загрожує погіршенню здоров’я як у дітей, так і в дорослих. В народі це захворювання називають по-різному: «підорва», «підвереджений», «підруха», «зміщена враза», «зміщення пупка», «надсада» та ін. Причина виникнення цієї недуги – підняття надмірної ваги через силу. Найчастіше на цю хворобу страждають сільські жителі, які важко працюють. Також зміщення органів черевної порожнини може настати внаслідок пологів (характерним симптомом є запори), а дітям достатньо інтенсивно пострибати тривалий час.

Мій покійний дідусь говорив, що із такою болячкою навіть жінці важче завагітніти. До мене дуже часто зверталися саме з такою проблемою. У моїй практиці траплялося й таке, що в деяких випадках, саме після проведення мануальної терапії живота наступала така довгождана вагітність.

Майже в кожному селі були і досі є бабусі, які займаються “підтягуванням” шлунка. Інколи “підтягування” може мати негативні наслідки,  якщо не знати анатомії людини. Але є дуже багато прикладів, коли при своєчасному зверненні (у перші 5-18 днів) хворі позбувалися симптомів підірвання, не звертаючись за медичною допомогою. На жаль, методи терапії зміщення органів черевної порожнини досі не розроблялися в офіційній медицині, тому лікарі про них мало знають і не використовують у практиці. Характерними симптомами «підорви» є здуття живота, біль, загальна слабкість, втрата апетиту, пітливість, головокружіння, пронос або запор та інше. Перелічені симптоми виникають, у першу чергу, внаслідок зміщення підшлункової залози, а далі – шлунка, кишечника та інших органів.

Найкращих результатів можна досягти при комплексному лікуванні – коли одночасно застосовуються і вправляння (проведення мануальної терапії), і медикаментозні засоби. У таких випадках хворі набагато швидше виліковувались, не мали таких ускладнень як хронічні гастрити, виразки, дискінезії жовчних шляхів, холецистити. Багато людей страждають від головного болю, не обстежившись, приймають знеболюючі (цитрамон, анальгін та ін.). Але застережу, що причину головного болю у більшості випадків треба шукати в порушенні органів шлунково-кишкового тракту.

На жаль, в публікації неможливо описати проведення мануальної терапії (вправляння) внутрішніх органів живота.

Кожна людина може відчути той момент, коли вона «підірвалася». Це не завжди відчувають діти, але дорослі дуже часто звернуть увагу на зміни, які при цьому відбуваються. Зокрема, діти стають бліді, у них поганий апетит, втомлюваність, головокружіння. Зазначу й те, що подібні симптоми можуть бути і при інших захворюваннях.

Отже, ні в якому разі не можна займатися мануальною терапією (вправлянням) внутрішніх органів живота без консультації лікаря і клінічного обстеження. Багато людей звертається до мене по допомогу, але іноді вони приходять на прийом без попередньої підготовки. Бажано напередодні сеансу мануальної терапії прийняти 3-4 таблетки активованого вугілля. Лікування проводиться після випорожнення кишечника, сечового міхура, на «голодний» шлунок (хворий не повинен 3-4 години до сеансу нічого їсти).

Бережіть себе і своїх дітей від цієї недуги.

Іван СЕРГІЙЧУК, лікар реабілітолог.

P.S. На прохання багатьох жителів Камінь-Каширського району лікар реабілітолог Сергійчук Іван Михайлович, окрім Луцька, два рази в місяць проводить прийом у c. Бірки Любешівського району, у будинку свого дідуся – народного лікаря Довгуна Івана Прокоповича. Деталі за тел. 099-73-99-337, 097-24-85-699.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *