Незалежна громадсько-політична газета

Кватирко має піти! Такий начальник – ганьба для Волині!

О.-Кватирко-300x287-300x287Ось уже понад півтора року група депутатів Волинської облради, непримиренних з корупцією і зловживаннями, представники громадськості, журналісти вимагають звільнити з посади начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка.

Другого лютого 2017 року обласна рада ухвалила рішення щодо незадовільної роботи керівника управління лісового та мисливського господарства. Сесія рекомендувала Міністру аграрної політики та продовольства, голові Держлісагентства України розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника управління Олександра Кватирка.
Ще в серпні 2015 року обласна рада вимагала не призначати на цю посаду людину з кримінальним минулим. До нас тоді не дослухались. Як наслідок, у відомстві Кватирка – нові скандали, кримінальні провадження та борги, що загрожують банкрутством лісової галузі.
Практично кожна сесія облради розпочинається з депутатських запитів про ті негаразди, які кояться у відомстві Кватирка, відколи він його очолив. Він – чи не найскандальніший фігурант журналістських розслідувань, критичних публікацій у ЗМІ, колективних листів громадських організацій у владні, правоохоронні, контролюючі органи.
Ситуація у сфері ведення лісового господарства, охорони та захисту лісів – близька до катастрофічної. За інформацією Держекоінспекції в області, під час заходів держнагляду (контролю) за дотриманням природоохоронного законодавства у підвідомчих управлінню підприємствах були виявлені численні порушення та зловживання. Загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству через порушення вимог природоохоронного законодавства, сягнула 14 млн. 431 тис. грн!
Вирубка лісів, у т.ч. під виглядом суцільних санітарних рубок, досягла критичних масштабів. За інформацією прокуратури області, на Волині була організована група осіб, яка займалася незаконним вивезенням цінної деревини до країн Євросоюзу. До схеми задіяли комерсантів, які отримували від керівників лісогосподарських підприємств фіктивні документи на деревину. Це давало можливість безперешкодно вивозити її за кордон, у офшорні компанії, серед засновників яких – наближені до керівників лісопідприємств особи. Під час обшуків слідчі вилучили понад 500 кубометрів лісу цінних порід, готових до вивозу за кордон. Вартість деревини – понад 3 млн. грн.
За цими фактами прокуратура області відкрила ряд кримінальних проваджень: за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ; Мукачівська прокуратура – за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) ККУ.
За оцінками експертів, вкрита лісом площа у лісах, підвідомчих управлінню, лише за один рік зменшилася на 1100 га! На Волині фактично зріє екологічна катастрофа. Аби унеможливити подальше вирубування лісів, восени минулого року обласна рада прийняла рішення «Про введення мораторію на вирубку зелених насаджень у об’єктах природно-заповідного фонду Волинської області».
Присутні й проблеми економічного характеру. За інформацією Управління Західного офісу Держаудитслужби в області, загальна сума виявлених фінансових порушень становить 19 млн. 10 тис. грн. З них порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, – 11 млн. 792 тис. грн.
В лісовій галузі на Волині спостерігається критичне зростання обсягів кредиторської та дебіторської заборгованості. Загальна сума кредиторської заборгованості – 88 млн. 439 грн! Сума дебіторської – 26 млн. 356 грн.
Таке враження, що окремі керівники лісогосподарських підпри-ємств свідомо створюють кредиторську заборгованість. Із підпри-ємств виводяться обігові кошти, не виконуються зобов’язання перед бюджетом і працівниками, підприємства штучно банкрутуються. До прикладу, кредиторська заборгованість лише ДП «Цуманське ЛГ» уже сягнула 12 млн. 164 тис. грн, тоді як дебіторська – 2045,2 тис. грн, що покриває борги менше, ніж на 20%. Загальна сума боргів підприємств, підпорядкованих управлінню, разом зі штрафними санкціями, сягає майже 122 мільйонів гривень!
Ресурсів, за рахунок яких можна швидко перекрити ці борги, наразі немає. Зробити це можна хіба за рахунок подальшого вирубування лісів та експорту найціннішої деревини за кордон, що завдаватиме подальших збитків лісовому господарству та економіці Волині і є категорично неприпустимим.
Нетерпимість до критики та переслідування неугодних – один із «батогів» стилю та методів керівництва Кватирка на посаді начальника. У результаті маємо ряд незаконних звільнень неугодних керівників держлісгоспів. Деякі з них уже довели неправомірність своїх звільнень у судах, по інших суди ще тривають.
Широкий осуд громадськості отримали т.зв. «королівські полювання», зокрема у межах природно-заповітного фонду. За законом, перебування мисливців у природно-заповідному фонді зі зброєю прирівнюється до полювання. Покровителі Кватирка кажуть, ніби він як посадовець мав право перебувати на території природно-заповідного фонду зі зброєю. Покарання за подібне ніхто не поніс, а непокаране зло, як відомо, породжує ще більше зло…
Вершина цинізму й підлабузництва у лісовій галузі – організація на Водохреще т.зв. «королівського купання» на озері Світязь, про яке вже багато писали. Для цього від берега до ополонки створили зелену «імператорську доріжку», задля облаштування якої було знищено щонайменше 160 молодих дерев сосни та 4 ялини…
Остання скандальна подія, пов’язана з іменем Кватирка, – штучне звезення працівників лісової галузі під стіни облради, аби створити ілюзію його масової підтримки. Для цього людей змушували «добровільно-примусово» писати заяви про одноденні відпустки за власний рахунок. На цю «акцію протесту» лісівників звозили з районів «шкільними автобусами», які забрали в дітей для «відбілювання» горе-керівника. З цього приводу одна з фракцій в обласній раді звернулась у правоохоронні органи, аби винні у знущанні над дітьми та зловживанні службовим становищем були покарані.
Сподіваюся, цього достатньо, аби Міністр аграрної політики та голова Держлісагентства України нарешті зрозуміли, що така людина, як Олександр Кватирко, не може більше очолювати лісову галузь Волині. Кватирко має піти!
Олександр ПИРОЖИК,
перший заступник голови Волинської обласної ради.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *