Незалежна громадсько-політична газета

Землею користуються, а гроші не платять

top-photo15-01-15-14213353946Підприємців, які не уклали договорів оренди, хочуть вивести з тіні

Cловосполучення “яка ціна питання” народилося в наш час і застосовується, коли потрібно обійти закон, чиновника-хабарника або заробити сумнівним чином. Цікаво, а скільки окремі недобросовісні люди у такий спосіб заробили на землях, що належать нашому місту? Можна сказати й інакше: скільки втратила міська громада за роки незалежності України від такої діяльності? Порахувати нереально, багато води утекло з того часу! Однак, схоже, наша міська рада почала робити перші кроки, щоб вивести землекористування в Камені-Каширському в правове русло. Що з того вийде, час покаже…

 

Прискіпливу увагу депутатів і журналістів викликало питання, яке стосувалося звіту начальника земельного відділу міської ради Володимира Величка про проведену роботу щодо укладення договорів оренди землі на території міста. Це дійсно важлива тема, адже кошти, які надходять за користування землями міста, складають суттєве джерело наповнення міської скарбниці та йдуть на ремонт тих же доріг, очистку міста від снігу та сміття, освітлення тощо. На жаль, не всі землекористувачі добросовісно сплачують до міського бюджету земельний податок та орендну плату. І місто, таким чином, втрачає мільйони гривень.

Як повідомив Володимир Величко, на сьогодні міською радою укладено 135 договорів оренди на землю. У тому числі 99 із фізичними та 36 із юридичними особами. За весь період на території міської ради продано 53 ділянки загальною площею 8 гектарів. За минулий рік в міський бюджет Каменя-Каширського від оренди землі надійшло 2 мільйони 918 тисяч гривень.

— Я брав дані в податковій інспекції, — говорить Володимир Карпович. — Фактично всі, хто уклав договори, вчасно вносять плату за користування землею, окрім такої організації, як товариство з обмеженою відповідальністю “Укрекс Волинь Вуд”. Ця іноземна фірма зареєстрована у нас, але вона не виконує ніяких робіт. І вона боргує більше 200 тисяч гривень.

Заступник міського голови Микола Шворак додав, що хоч ця фірма і не виконує ніяких робіт, але вона має на теренах нашого міста майно, яке, в ході накопичення боргів, державними фіскальними службами описується та розпродається.

— Тому розривати договір оренди із цією структурою зараз нерозумно, — підкреслив Микола Іванович.

Володимир Величко розповів і про пророблену роботу, яку провів земельний відділ міськради, аби дисциплінувати осіб, котрі користуються землею міста в комерційних цілях без відповідних правовстановлюючих документів.

— Ми відвідали з членами профільної депутатської комісії більшість підприємців та вручили їм листи із попередженнями про необхідність виготовлення технічної документації на ділянки, якими вони користуються, щоб вони могли узаконити своє землекористування, — відмітив пан Величко.

Зокрема, такі повідомлення, за словами Володимира Карповича, були надіслані Валентину Богачу, Катерині Токарчук, Ользі Бурдило, Галині Коник, Валентині Сущ, Валентину Пігулку, Юрію Василевському, Марії Гембік, Василю Куцю, Марині Боснюк, Володимиру Плакошу та багатьом іншим.

— Після проведеної роботи багато хто із цих підприємців вже уклав договори, або почав процедуру виготовлення документації на право оренди землі. Варто відзначити, що Катерина Токарчук і без договору справно вносить цю плату. А ось підприємець Василь Куць всіляко уникає укладати з міською радою договір оренди землі, на якій розміщений його виробничий об’єкт. Спочатку він аргументував, що відбувається поділ нерухомого майна, яке розміщене на ділянці міськради, на три особи, яким і він володіє. А зараз і зовсім кудись Василь Лазарович зник, ми ніяк не можемо налагодити з ним зв’язок, — підсумував Володимир Величко.

Олесь Федорович.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *