Незалежна громадсько-політична газета

Серед головних пріоритетів міськради — дороги міста

сЩе напередодні нового року депутати міськради ухвалили головний фінансовий документ — бюджет на 2017 рік, а на його основі — програму соціально-економічного розвитку міста. Отож, на які об’єкти своєї інфраструктури у першу чергу планує спрямувати кошти міськрада у поточному році? Про це погодився розповісти “Поліссю” заступник міського голови Микола Шворак.

— Миколо Івановичу, торік в місті таки багато зроблено, бо був напрацьований непоганий бюджет. Як думаєте, чи вдасться у 2017-му підтримувати такі ж темпи розвитку Каменя-Каширського?
— Плани на цей рік маємо досить сміливі. Якщо надходження до бюджету нам це дозволять, то і цьогоріч вдасться зробити дуже багато для нашого міста. Передусім левову частку коштів з міського бюджету заплановано направити на ремонт тротуарів та доріг з білощебеневим покриттям. Саме на них і робився основний акцент при ухваленні програми соціально-економічного розвитку міської ради на 2017 рік. Якщо вести мову конкретно, то загалом на її реалізацію передбачені видатки в межах 6 мільйонів 586 тисяч гривень.
— У програмах соціально-економічного розвитку окреслюються перспективи, якими місто буде жити в найближчому майбутньому. Розкажіть, будь ласка, конкретніше про основні видатки міського бюджету на цей рік.
— Бюджет міста — це людські гроші, фінансові надходження від платників податків, які мають бути використані прозоро, ефективно та з користю для кожного жителя. Отож, 100 тисяч гривень закладено на щебеневий ремонт частини вулиці Коніщука. А саме тієї її частини, яка веде через парк до міської автостоянки. Ще 100 тисяч гривень із загального фонду міського бюджету заплановано виділити на поточний ремонт з’їзду з вулиці Ватутіна на вул. Данила Галицького. Ці кошти закладені в бюджеті, до речі, в рамках дольової участі міської ради. Адже більшу частину необхідної суми на ремонт цієї дорожньої артерії зібрали самі місцеві підприємці. Заплановано покрити щебенем й частину дороги вулиці Воля аж до вулиці Східна. Її планували відремонтувати ще в минулому році, але через фінансові труднощі це не вдалося, тому всі роботи були перенесені на цей рік. Також в цьому році закладені кошти на поточний ремонт в щебені частини вулиці Богдана Хмельницького та на прокладення дороги від вулиці Неродів до нового кварталу житлової забудови “Дудине”. Крім того, ремонтуватимуться дороги й на інших багатьох міських вулицях, наприклад, Комсомольська, Некрасова, Дзержинського, Набережна (на відрізку від вулиці Коніщука до вулиці Лесі Українки) та провулку Матросова.
800 тис. грн. передбачено на утримання проїжджих частин вулиць з асфальтним полотном. Це означає, що будуть проводитися ямкові роботи й на інших, в основному центральних вулицях. Зрозуміло, що в міру надходження коштів до міської скарбниці.
І ще одне. Міська рада готова взяти дольову участь у фінансуванні поточного ремонту асфальтової дороги Камінь-Каширський—Полиці-Оленине — Рудка-Червинська, яка частково проходить в адміністративних межах Каменя-Каширського. На це передбачено окремо 325 тис. грн. Адже ця асфальтівка дійсно в жахливому стані, всіяна ямами.
— А чи заплановано в поточному році будівництво пішохідних тротуарів на вулиці Ватутіна?
— На капітальний ремонт узбіч по вулиці Ватутіна міськрада передбачила 300 тис. грн. Додатково нам пообіцяли виділити кошти на цю потребу облдержадміністрація та обласна рада. Домовлено, що ця сума складатиме не менше 700 тис. грн.
До речі, якщо вести мову про ремонт тротуарів, то крім Ватутіна вони ще будуть викладені бруківкою на вулицях Комарова та Перше травня. На пропозицію одного із міських депутатів запланований капітальний ремонт і пішохідної доріжки в міському парку — від вулиці Коніщука до центральної паркової алеї.
— Місто Камінь-Каширский розростається динамічними темпами. Миколо Івановичу, кілька слів про те, як проходить електрифікація нових міських масивів. Знаю, що з цим в попередні роки були певні проблеми.
— Щодо співфінансування електрифікації нових мікрорайонів, то на ці потреби закладено 500 тис. грн. Ці кошти підуть, щоб хоч якось підтримати забудовників. Але суть проблеми в іншому. Чомусь Волиньобленерго не поспішає приймати на свій баланс вже збудовані людьми повітряні мережі та трансформаторні підстанції. І це для людей дійсно справжня проблема, адже вони змушені сидіти без електрики в новозбудованих домівках, до яких підведені фактично готові повітряні лінії електропередач.
— А чи плануєте продовжити реалізацію програми із освітлення міських вулиць?
— На це також закладені кошти. Наприклад, заплановано будівництво ліній вуличного освітлення на вулицях Свердлова, Івана Мазепи, Поліська, Чапаєва, Луначарського, Перше травня, Ватутіна, Болотна та прилеглих до них вуличках та провулках.
Щоб прикрасити центральну площу міста, заплановано закупити вуличний годинник та вказівні відповідні покажчики напрямку.
— І наостанок. Чимало економістів прогнозують, що підняття мінімальної зарплати призведе до інфляції. Чи при ухваленні бюджету нашого міста робилися якісь фінансові прогнози з приводу цього?
— Підвищення зарплат — це, безумовно, позитив для міського бюджету. Поясню чому. Останнім часом у нас підвищувалися лише ціни: на комунальні послуги, продукти, товари першої необхідності. Логічно, що й зарплати жителів мають вирости. У першу чергу позитив від цього рішення відчують на собі бюджетники. У них зросте зарплата, люди будуть отримувати більше коштів. Відповідно мають зрости й різного роду відрахування від зарплат, які суттєво, ми плануємо, мають поповнити міську казну.
Спілкувався Олесь Федорович,
фото автора.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *