Незалежна громадсько-політична газета

У природи не буває поганої погоди

VLUU L210 / Samsung L210На початку року так хочеться дізнатися, які кліматичні сюрпризи він нам готує. Чи буде спекотним літо, коли очікувати дощів, скільки снігу випаде взимку та наскільки лютими будуть морози? Хтось шукає відповідей на ці питання у астрологів, інші досліджують сотні тематичних погодніх сайтів чи вичитують підказки у газетних публікаціях. А ось 37-річний Володимир Деркач (на фото) із Каменя-Каширського у такій непростій справі довіряє лише власному досвіду. Ось уже більше 10 років він сам собі синоптик. Спираючись на народні прикмети, чоловік розробив унікальну методику, що дозволяє йому самотужки, і головне, досить точно складати прогнози погоди, якими охоче ділиться з близькими, друзями та просто незнайомими людьми.

Захопився вивченням синоптичної кухні Володимир Володимирович завдяки своєму дідусю Івану, який свого часу повідав, тоді ще хлопцеві, кілька секретів її прогнозування.

– У дитинстві я проводив багато часу у діда з бабою, – розповідає співрозмовник. – Частенько, коли ми разом із дідусем пасли корови чи гуляли по лісу, він спостерігав за тим, якого кольору хмари, звідки дме вітер, тощо. На основі цього міг сказати, до прикладу, буде завтра дощ чи спека. Його прогнози були короткотривалі, але, що цікаво, майже завжди справджувалися.

Як зізнається чоловік, щоразу щиро дивувався такому таланту свого родича. Та у той час він не думав, що займатиметься передбаченням погоди всерйоз. Після закінчення школи пан Володимир подався до Луцька навчатися на інженера. Лише згодом, років так 12 тому, познайомившись із методикою народного синоптика і журналіста із Луцька Володимира Лиса, почав записувати власні спостереження.

– Десь саме у той час вирішив зробити і свій перший погодній прогноз, – провадить далі Володимир Деркач. – Уже дуже багато людей знали, що я цим займаюся; сусіди на вулиці, де ми з родиною проживаємо, рідні, просто знайомі. Подумав, хай люди послуговуються моїми напрацюваннями, можливо комусь вони допоможуть.

На запитання, як зустріли таке його починання, народний синоптик відповідає: “У вічі ніхто не казав, що не довіряє. Радше очікували, що з цього вийде”.

Сьогодні, коли усі пересвідчились у правдивості цих прогнозів, відбою від охочих вивідати таємниці майбутньої погоди у чоловіка просто немає.

– Де б не був – чи зі школи забираю сина, чи просто іду вулицею у справах – постійно підходить хтось, аби запитати про погоду. Буває, що навіть автомобіль пинять, – з посмішкою говорить пан Володимир. – У мене є хороший знайомий із села Ворокомле, займається вирощуванням полуниці. Так от його дуже цікавлять мої прогнози погоди.

Часто просить пояснити, яким буде місяць: дощовим чи спекотним, аби знати коли треба поливати полуницю, а коли ні. Пригадує випадок, як одного разу купався в озері і його запитали, коли буде дощ. Жартома відповів: “Швидше, ніж ви думаєте”. На вечір дощ таки пішов.

Свою методику Володимир Деркач вважає досить простою, тому що працювати потрібно лише два тижні: між Різдвом католицьким і православним. В цей період і визначається погода на увесь рік.

– На другий день після католицького Різдва починаю спостерігати звідки дме вітер, чи є опади, які хмари, все, що на небі є, це мене цікавить. Завжди ношу із собою зошит, куди й записую зібрані дані. Прогнозуючи погоду на певний місяць, ділю його на декади (десять днів), бо так зручніше. Найважче завжди визначати осінню пору, адже погода тоді досить мінлива. А ось яким буде літо – спрогнозувати легко, – каже він.

До прогнозів професійних синоптиків наш співрозмовник ставиться скептично. На його думку, вони часто помилкові, та у більшості робляться для того, аби просто заробити грошей. Щоб визначити погоду, вважає він, достатньо просто поглянути у вікно.

Наостанок чоловік розповідає комічну історію, яка трапилась із ним саме через його хобі.

– 2 роки тому на вулиці Олексіївка зупиняють знайомі мій автомобіль та й одразу ж запитують: “Чи довго корови будемо пасти?” Відповідаю жартома: “Майже до Нового року”. Так і вийшло. Тоді осінь видалася досить теплою.

Олександр Приймак.

 

Минулого року ми вже публікували на сторінках “Полісся” синоптичний прогноз Володимира Деркача. Ретельно дослідивши кожне речення даного творіння, дійшли висновку, що цей чоловік таки має талант провидця. Тому, вже традиційно запитуємо у синоптика, що обіцяє нам погода і у цьому році.

Січень

Початок місяця видасться не дуже зимовим. Вночі температура падатиме за нульову позначку, але вдень ще відчуватиметься невеликий плюс. Опади у вигляді снігу, або дощу з переходом у мокрий сніг. Десь з середини цієї декади відбудеться остаточне зниження температури, можливо навіть більше – 10 градусів. З другої декади прийдуть помірні морози і опади у вигляді снігу. Ближче до її кінця морози знову посиляться.У середині місяця, навпаки, ймовірне підвищення температури до 0 градусів. Приблизно на початку третьої десятиденки спостерігатиметься сильний снігопад. Далі опади послабшають, але можливе посилення вітру на фоні помірних морозів. Ближче до кінця місяця температура знову зросте, але це ще не можна назвати відлигою.

Лютий

Перші лютневі дні пройдуть з помірними морозами і практично без опадів, в окремі – можливе підвищення температури до 0 градусів. Починаючи десь із середини декади, або навіть під її кінець, погода погіршиться, спостерігатимуться незначні опади, сильний вітер і морози, які будуть наростати, і протримаються майже до середини місяця, чи навіть трохи довше. Ближче до кінця другої декади температура навпаки підвищиться, але разом з тим можливі потужні поривчасті вітри. Кілька днів минуть без опадів, буде практично весняна погода, але зима ще вступить в свої права десь ближче до середини третьої декади. Хоча наприкінці календарної зими весна знову візьме гору.

Березень

Прихід березня ознаменується невеликими опадами у вигляді снігу або снігу з дощем, помірними морозами та, можливо, навіть плюсовою температурою. Але із середини першої декади опади посиляться. Цілком імовірні нічні морози. Однак під кінець десятиденки весна знову вступить в свої права, проте ненадовго. Зима ще показуватиме свій норов і лише ближче до 20 чисел місяця прийде справжнє весняне тепло, яке наростатиме до його кінця. У цей час можливі невеликі дощі, в окремі дні невеликі заморозки в нічну пору.

Квітень

На початку квітня збережеться досить тепла погода, майже без опадів. Тільки в середині першої декади можливі короткотривалі дощі. Під кінець цього періоду похолодає. Та вже початок другої декади знову принесе тепло, але, на жаль, все також дощитиме. Третя десятиденка буде досить мінлива – тепліші дні чергуватимуться з прохолоднішими, можливі опади, але не дуже інтенсивні.

Травень

Травень перехопить від квітня дощову естафету. Температура повітря на початках місяця буде не дуже високою. Але вже до кінця першої декади опади припиняться зовсім і добре потепліє. Друга десятиденка характеризуватиметься частою зміною погоди. На початку опади будуть незначними, та потім посиляться. Третій період травня теж не принесе великого тепла, протягом усього періоду можливі невеликі дощі. Але під кінець місяця температура потроху почне підвищуватись до літньої.

Червень

Початок першої декади червня буде погожим. Лише у середині можливий невеликий короткочасний дощ. Ближче до кінця другої декади відбудеться зниження температури. Початок третього періоду червня більш дощовий із зниженням температури, хоча в окремі дні, особливо в середині та в кінці декади, погода буде досить теплою, у решту – прохолодно.

 

Липень

Не буде на сто відсотків літнім. На початку першої декади спостерігатиметься трохи похмура погода, можливі дощі, хоча не дуже сильні. Починаючи від середини першої декади і до її кінця погода покращиться, стрілка термометра піде догори, але все-таки великої спеки не буде. В окремі дні можливий сильний вітер. Друга декада розпочнеться з наростання температури повітря, дні будуть теплі і гарні. Лише під кінець другої десятиденки температура знову знизиться, можливий дощ із поривами вітру. Третя декада не відрізнятиметься від попередніх: погожі і теплі дні змінюватимуться холодними і дощовими.

Серпень

У перші дні серпня висока ймовірність дощів, хоча не дуже сильних. Далі погода потрохи стабілізується, але по справжньому літньої спеки в цей період не буде. Друга десятиденка більш комфортна і тепла, ніж перша, в окремі дні можливі досить високі температури. А вже десь на самому кінці другої декади знову завітають дощі; не затяжні, але потужні із сильними шквалами, які захоплять і початок третьої декади. Далі знову потепліє, та повернення справжнього літнього тепла вже не буде. Під кінець місяця можливі невеликі опади.

Вересень

Початок місяця прийде з невеликими короткочасними дощами. Далі погодні умови поволі будуть покращуватись, можливе навіть підвищення температури. Лише під кінець першої декади погода зіпсується, піде дощ і похолоднішає. Дощі захоплять і першу частину другої, потім на 2-3 дні знову повернеться осіннє тепло. Однак середина і кінець десятиденки минуть у постійному чергуванні погожої погоди і дощу. Третя декада вересня не відрізнятиметься від попередньої: початок – опади і зниження температури, далі – знову підвищення температури, а вже під кінець місяця прийде похолодання з дощем.

 

Жовтень

Початок першої декади жовтня буде з помірними опадами, які наростатимуть ближче до її середини. Лише наприкінці першої десятиденки опади послабшають. Щодо температури в цей період, то вона залишатиметься в межах норми. Тільки окремі дні будуть досить холодними. Друга десятиденка місяця розпочнеться з невеликих дощів, які припиняться на 2-3 дні, а далі з новою силою задощить. Хоча сам кінець другої декади виявиться без опадів, можливі ще досить теплі дні, які продовжаться і на початку третьої декади. Загалом буде комфортно і лише під кінець місяця похолодає.

Листопад

Останній місяць осені перехопить від жовтня похолодання, але не надовго. Не сильні дощі на початку та в середині першої декади будуть змінюватися погожими днями. Друга десятиденка листопада виявиться з більшими опадами, в окремі дні зі снігом і досить холодною погодою. Третя декада місяця трохи погожіша, початок без опадів. У день погода буде досить комфортною, але в середині декади знову похолодає (температура вночі опуститься до мінусової позначки). Однак до кінця місяця температура трохи підвищиться.

Грудень

Початок зими не налякає нас ні великим снігом, ні сильним морозом. Перша декада на початках буде досить гарна – без опадів.Температура вдень зі знаком плюс. У середині декади трохи похолодає, можливі невеликі опади, але ненадовго. Друга декада мало не з самого початку принесе похолодання, але це ще не справжня зима. Лише в окремі дні відчуватиметься суттєве зниження температури, ймовірність опадів дуже мала. Під кінець другої десятиденки температура знову підвищиться. Закінчення грудня, на диво, буде не зовсім зимовим; з невеликими морозами і слабкими опадами, навіть потеплішає.

 

ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *