Незалежна громадсько-політична газета

Чи мають пенсіонери району право на доплату до пенсії?

11Днями до редакції «Полісся» звернулася жителька села Раків-Ліс Галина Сус, яка попросила роз’яснити людям на шпальтах газети порядок нарахування пенсій за віком за понаднормовий стаж тим пенсіонерам, які проживають на відповідній території та постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Так, зокрема, жінка повідала, що за нормами статті 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», вказується, що якщо людина має статус особи, яка є потерпілою 4-ї категорії, то вона має право на доплату за понаднормовий стаж (чоловікам 20 років понаднормового стажу, жінкам 15 років понаднормового стажу). Втім в управлінні Пенсійного Фонду у цій доплаті громадянам чомусь відмовляють. Чому?

Примітно, що цікавить це питання не лише Галину Федосіївну. Останнім часом надзвичайно багато пенсіонерів нашого району почали звертатися з письмовими заявами до управління Пенсійного фонду щодо проведення перерахунків їхніх пенсій відповідно до законодавчо визначених розмірів. Однак найчастіше люди у відповідь отримують від Фонду листи-відповіді з відмовою. В них вказується, що перерахунок пенсії Фонд здійснити не може, оскільки визначення мінімального розміру пенсії за віком вказано лише в статті 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. І саме із врахуванням норм цього нормативно-правового акту керуються у своїй роботі працівники Пенсійного Фонду.

Щоб більш детально розібратися в ситуації, ми звернулися до начальника Камінь-Каширського управління Пенсійного Фонду Валерія Должка. Валерій Юрійович повідав, що дійсно сьогодні в їх установу звертається надзвичайно багато жителів району:

— У нас за день іноді буває більше 100 звернень від громадян. Частиною 1 статті 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” встановлено, що при наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу, мінімальний розмір пенсії встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Частиною 3 цієї ж статті встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком застосовується виключно для визначення пенсій, призначених згідно із Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Ми змушені відмовляти людям у перерахунку пенсійних виплат. Справа в тому, що цей закон не містить норми, яка вказує, що постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС мають право на доплату за понаднормовий стаж, починаючи з 20 років понаднормового стажу (для чоловіків) та 15 років понаднормового стажу (для жінок), – наголосив Валерій Должко.

І дійсно, в законі „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” такої норми немає. Натомість, пославшись на звернення людей та трохи глибше занурившись у законодавство, ми відшукали її, цю норму, у статті 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 р. № 796-XII. Так, відповідно до неї, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Згідно з нею право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягнули 60-річного віку  та мають страховий стаж не менше 15 років. І саме цей Закон сьогодні визначає базові положення щодо реалізації конституційного права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на охорону їх життя і здоров’я та створює єдиний порядок визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій, умов проживання і трудової діяльності на них, соціального захисту потерпілого населення. Ним держава взяла на себе обов’язок захисту та повного відшкодування шкоди громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розв’язання проблем медичного і соціального характеру, що виникли внаслідок радіоактивного забруднення території. В Законі, серед іншого, прописані  гарантії  підвищених  основних  та  додаткових  пенсій та щорічна матеріальна допомога на оздоровлення.

Так от, якщо коротко, то основною суттю проблеми є те, що в законодавчому полі одночасно діє два закони. І кожен з них своїми нормами суперечить іншому. Буквально зовсім нещодавно ми вже розповідали вам, дорогі читачі, про аналогічну ситуацію, з якою довелося стикнутися учасникам АТО. Як і там, так і тут один нормативно-правовий акт дає людям право на доплату до пенсії категорії постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС громадян за кожен рік понаднормового стажу, а інший – не дозволяє Пенсійному Фонду здійснити це нарахування. Як наслідок, чимало людей йде відстоювати свої права у суді.

Примітно, що судових спорів за цією дилемою в Україні чимало. І цікавим моментом є те, що одні суди приймають рішення на користь людей, інші – на користь держави. Чи то це залежить від особи конкретного судді, чи то від його кваліфікації, чи, можливо, від трактування законів? Хто зна. Втім, як би там не було, але виграшні рішення від представників Феміди в українців на руках таки є. І тут не може не тішити те, що Камінь-Каширський районний суд у цій справі є виразником інтересів простих людей. Надзвичайно багато пенсіонерів нашого району, отримавши заперечний лист-відповідь від управління Пенсійного Фонду, звернулися до Камінь-Каширського районного суду. Як розповів суддя-спікер Борис Гамула, станом на минулу п’ятницю було зареєстровано уже більше 400 позовів від громадян з вимогами здійснити перерахунок пенсій. Із них вже розглянуто приблизно половину. Особливо ж приємно для пенсіонерів району те, що ці позови районний суд задовольняє. Так, згідно з його рішенням управління Пенсійного Фонду в районі повинно здійснити перерахунок пенсій відповідно до норм Закону “Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Ці пенсії будуть перераховуватися з моменту звернення громадянина у Пенсійний Фонд.

А отже це засвідчує, що на доплату до пенсій люди мають право. Гріх не відмітити й те, що існує постанова Верховного Суду, в якій на переконання колегії суддів зазначено, що положення частини 3 статті 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” не є перешкодою для застосування зазначеної величини (мінімального розміру пенсії за віком) для розрахунку інших пов’язаних із нею пенсій чи доплат, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого мінімального розміру пенсії за віком, крім передбаченого частиною 1 цієї статті.

Підготував Сергій Шиліпук.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *