Незалежна громадсько-політична газета

Як торт зіпсував новорічне свято

Новорічні свята у Тамари Федорівни Муц, жительки Каменя-Каширського, розпочалися із неприємностей через «чоловічі примхи». Ні-ні, не представники сильної статі, натхненні Дідом Морозом, зіпсували жінці свято, а… торт. Придбавши незадовго до новорічної ночі, тобто 31 грудня, два торти — «Жіночі примхи» і «Чоловічі примхи» — Тамара Федорівна і не сподівалася, що ця насолода до чаю залишить неприємний гіркий осад на душі.

— Як завжди до новорічного столу збирається вся родина, готуємо всілякі смаколики. Тож вирішили, що доречним на ньому буде і свіженький тортик, — розповіла Тамара Муц вже коли після свят, 4 січня, переступила поріг редакції. — Чули, що в магазин «Лідер» щодня завозяться торти ковельської випічки. Тож ввечері останнього дня 2015-го ми сюди і завітали. Вибрали одразу два, бо ж торт для такої сім’ї — на один присяд. Тим більше, що дата виготовлення на здобі стояла «31». «Жіночі примхи» виправдали наші сподівання і усім дуже сподобалися. А от «Чоловічі примхи», на жаль, ми так і не скуштували. Коли розрізали торт, правда, вже наступного дня, разючий неприємний запах ацетону просто валив з ніг. Не стали ризикувати власним здоров’ям і вирішили повернути продукт неналежної якості в магазин.
Втім, за словами жінки, торт в магазині не прийняли, гроші не повернули, вибачитись забули, чи то пак не захотіли.
— Я не зверталася б до вас, якби мене не образили, — запевняла Тамара Федорівна. – Я ж не бомжиха, з якою мене порівняли, і не живу в антисанітарних умовах. Я вчителька, яка звикла навчати дітей добра, поваги, людяності і в першу чергу своїм прикладом. І коли я понесла торт назад у магазин, то сподівалася, що це непорозуміння вдасться вирішити одразу, як це робиться зазвичай. І працівники закладу начебто й готові були на це. Але, судячи з їх телефонної розмови з власницею «Лідера», їм не дозволили. Тому ставлення господарки магазину Галини Шадури у цій ситуації до мене, зокрема, як до покупця, вважаю неприйнятним.
Погоджуємося з Тамарою Федорівною і рекомендуємо звернутися в санепідемстанцію для проведення аналізів торту, щоб з’ясувати, що ж стало причиною виникнення такого неприємного запаху: був цей торт свіжим чи виробник помилково додав до нього забагато одного чи кількох якихось складників? Однак у санстанції жінці повідомили, що, на жаль, всіх аналізів вони не можуть провести. Це в компетенції обласної санепідемстанції. Як розповів згодом журналістам начальник Богдан Юрчик, у своїй лабораторії вони могли в даному випадку провести лише дослідження на бактеріальне обсіменіння, тобто на наявність у продуктові кишкової палички. Але лише за умови, що якби хтось цим тортом отруївся і потрапив на лікарняне ліжко.
— Та в даному випадку повідомлення про отруєння немає, відповідно причини для проведення таких досліджень також немає, — стверджує Богдан Валентинович. — У протилежному випадку ми б зробили все як слід і намагалися б визначити, де ж було порушення: у магазині під час зберігання чи під час транспортування, чи помилки допустився виробник.
Так, повідомлень немає, бо, за словами Тамари Федорівни, шматок торта наважився скуштувати лише пес (кота ця здоба не привабила). Але хто-зна, що було б, якби хтось із членів сім’ї все-таки з’їв його? Зрештою Тамара Федорівна і не наполягала на проведенні аналізів, адже термін придатності торта (5 днів) вже майже минув: через новорічні вихідні вона змогла звернутися зі своїми претензіями лише 4 січня. Втім головний лікар санепідемстанції Богдан Юрчик вирішив з’ясувати, чи існують взагалі хоч якісь документи, котрі б підтверджували якість цих «Чоловічих примх» з моменту виготовлення. Він зателефонував Галині Шадурі та попросив її з’явитися в санепідемстанцію з усіма необхідними документами. Однак підприємець не одразу продемонструвала потрібні папери і в очікуванні відповіді Тамара Федорівна, схоже, знову втратила багато нервів.
— Власниця магазину «Лідер», в якому Тамара Муц придбала торт, — зауважив Богдан Юрчик, — пред’явила документи, що підтверджували якість цього продукту, де були вказані дата виготовлення та номер партії.
Отже, «Чоловічі примхи», що придбала Тамара Муц, були свіжі? Але чи можна довести, що принесені документи стосувалися саме цього торту? Насправді ствердної відповіді на це питання головний лікар санепідемстанції не зміг дати. Він не звернув увагу, чи на упаковці торту, який жіночка знову понесла додому, був номер партії та дата виготовлення. Ми ж звернули: дата виготовлення на упаковці була написана ручкою «31». На самій же етикетці зазначено, що номер партії збігається з датою виготовлення. Це помітив і спеціаліст районної ради Василь Федчик, на якого покладені обов’язки допомагати споживачам вирішувати проблемні питання з покупкою неякісного товару. Він же і взявся далі за долю «Чоловічих примх».
— Термін придатності цього торту – 5 діб. І коли жіночка вперше звернулася в магазин зі скаргою, він ще не був прострочений. Тож продавці мали б прийняти його і натомість повернути кошти. Як варіант вони могли запропонувати їй на цю ж суму придбати, наприклад, інший торт, — зауважує Василь Федорович.
Проте цього одразу не зробили і конфлікт затягнувся. Зрозуміло, що підприємець не хотів нести втрати. Цілком обґрунтовані його побоювання і з приводу того, в яких же умовах зберігався кондитерський виріб після його придбання. Та якби не новорічні вихідні, гадаємо, вирішити це солодке непорозуміння з гірким присмаком можна було б оперативніше і без зайвих клопотів. Бо ж однаково тортик доїли собачки, а власниця магазину Тамарі Федорівні повернула гроші.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *