Незалежна громадсько-політична газета

Місія нездійсненна?

або чи зможе комунгосп зробити так, щоб Камінь-Каширський не потопав у смітті?

 Впринципі боротьба зі сміттям на вулицях міста уже розпочалася. Комунальники намагаються в міру своїх сил і можливостей підтримувати чистоту. Але зізнаються, що їм не під силу на даний час підтримувати бездоганний порядок. Основна причина цього — думка громадян, що хтось повинен дбати про чистоту, але не вони. Відповідно сміття розкидане ними «ріже» очі не лише на вулицях міста, а й на його околицях.

— Ми не втрачаємо надію на те, що привчимо людей до викидання відходів у смітники, сміттєві контейнери, до того, що непотріб повинен вивозитися на санкціоноване сміттєзвалище, а не у рови обабіч доріг чи в найближчу лісосмугу. І це, як на мене, найбільш реально тоді, коли вивіз сміття проводитиметься централізовано, наприклад, комунальним підприємством, — розповідає начальник комунгоспу Ігор Каденчук. —  Ми вивчали і аналізували досвід інших міст. І, повірте, саме таким чином багатьом вдається вирішити сміттєву проблему.

Завжди комунгосп вивозив сміття лише із центральних вулиць (тобто те, що виноситься із багатоповерхівок), а також проводив збір відходів від приватних торгових точок. Однак тепер започаткована практика вивозу їх і з інших віддалених вулиць. Встановлений графік, відповідно до якого побутові відходи жителів двічі на місяць забирає трактор ВУЖКГ і відправляє на полігон. Міщани уже потрохи привчаються до цього і укладають договори з комунальним підприємством на вивезення сміття.

— Люди виносять його у мішках на дорогу, а ми забираємо. Але багато хто зауважує, що набагато практичніше було б встановити на вулицях у відповідних місцях контейнери для сміття. Щоб господарі не зберігали непотріб в себе, а виносили у контейнер, — звертає увагу Ігр Каденчук. — На жаль, наше господарство ще не має можливості придбати сміттєві баки на все місто, а тому звертаємося до громадян з пропозицією зробити це за власні кошти, склавшись вулицею чи частиною вулиці. Вартість такого контейнера орієнтовно становитиме 2500 грн. Хтось, можливо, скептично розглядатиме дану пропозицію, але все нове і неперевірене завжди так сприймається. Ми сподіваємося, що завдяки встановленню сміттєвих баків на вулицях, з яких комунальники забиратимуть сміття і вивозитимуть на полігон, у нас поменшає стихійних сміттєзвалищ на околицях, — переконаний начальник ВУЖКГ.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *