Незалежна громадсько-політична газета

У музеї живе минуле та сучасне, історія та пам’ять…

3Війна лишає після себе хаос, розпач і руйнування. Проте, навіть у скрутні для країни часи, музейники виступають хранителями національних надбань, захищаючи їх від посягання московських варварів. Вони проявляють надзвичайну мужність, відданість і витримку, борючись за збереження культурної та історичної спадщини українського народу, рятують наше минуле для майбутніх поколінь. Зусилля працівників Камінь-Каширського краєзнавчого музею також спрямовані на те, щоби не допустити втрати цих надбань.

1У день професійного свята, що припав на 18 травня, колектив музею подарував громадськості можливість помилуватися автентичними зразками народної творчості. Один із виставкових залів установи прикрасила колекція вишитих рушників різних епох, створених місцевими майстринями. На вулиці ж гостей зустрічала тематична інсталяція речей, котрими у давнину послуговувалися їх предки. Про сучасність, на жаль, часто з присмаком гірких сліз, присутнім нагадували сорок дев’ять промовистих світлин Героїв – камінь-каширців, які віддали життя в боротьбі з російським агресором. Побачене направду викликало сердечний щем, адже кожен знаходив на фото рідні обличчя: знайомих, друзів, кровних родичів, які назавжди залишаться для всіх воїнами світла, добра, чия незламність і велич духу становить приклад.
20230518_123953“Сьогодні працівники Камінь-Каширського краєзнавчого музею, окрім того, що виконують наукові завдання, спрямовані на збереження пам’яток, здійснюють ще й іншу, не менш важливу місію – оберігають пам’ять про загиблих українських військових, які віддали життя заради свободи й незалежності своєї Вітчизни. Тому з ініціативи та за сприяння міського голови Віктора Пася, підтримки начальника управління гуманітарної політики Сергія Лукашука, небайдужих краян, які долучилися до реалізації хорошої справи, ми і створили фотогалерею, що перед вами.

20230518_120534Це не просто зібрання фотознімків наших земляків, а своєрідне місце духовної сили, патріотизму, покликане вшанувати героїзм цих людей. Так ми відчуваємо головне послання, що воно має передавати. Аби підсилити емоційний ефект, доповнили кожну світлину короткими історіями із життєпису військових, прочитавши які, відвідувачі музею можуть дізнатися про те, яким було їхнє служіння, перейнятися долею. Насамкінець, я дуже хочу, аби нам не довелося додавати сюди нові фото знову, щоби більше не гинули наші співвітчизники. Однак, як не прикро, але чорні звістки з фронту продовжують летіти до рідного краю…”, – висловила сум директорка установи Наталія Пась.

Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *