Незалежна громадсько-політична газета

У Камінь-Каширській ЦРЛ проводять комп‘ютерну томографію

Ургентні випадки обстежують безкоштовно. У недалекій перспективі діагностування здійснюватиметься і на платній основі.

337522511_736915351304959_509216492494316553_nІще один крок вперед у наданні медичних послуг зробили у Камінь-Каширській ЦРЛ — тепер тут обстеження проводять на комп’ютерному томографі NeuVis 16 Clasic.
Новий сучасний прилад для здійснення високоінформативної медичної діагностики лікарня придбала минулого року. Вже цьогоріч тут почав працювати кабінет комп’ютерної томографії.
За словами очільниці медзакладу Людмили Потягайло, лікарня потребувала такого потужного обладнання. Без нього були обмежені в оперативному надані допомоги пацієнтам.
«Тепер комп’ютерний томограф (КТ) допоможе нам не втрачати дорогоцінний час при інсультах, травмах, інших невідкладних станах. Адже з його допомогою можна діагностувати інсульт ранньої стадії, виявити внутрішні кровотечі», — пояснює Людмила Адамівна.

337535135_5924462817623533_3538749158294054486_nЗауважимо, що наразі відповідне обстеження проводиться лише в ургентних випадках, наприклад, при інсультах. І така послуга є безкоштовною. Попри те, що лікарня ще не підписала договір з НСЗУ на пакет медичних послуг відповідно до Програми медичних гарантій при лікуванні інфарктів та інсультів.
«Ми завідома не могли його мати, оскільки раніше пацієнтів з відповідними показами направляли до лікарень у Ратне чи Ковель по їх маршруту. Тепер Камінь-Каширська лікарня закупила потрібні медпрепарати і, маючи КТ, може проводити обстеження та забезпечувати відповідне лікування. До нас звертаються пацієнти, які не мають бажання їхати кудись інде, тож для них і надаємо медпослугу. А відтак, оскільки контрактування на цей пакет ще відкрите, є сподівання, що до кінця року, або вже в наступному ми його таки підпишемо», — зауважує медична директорка.
Тим часом результати обстежень на комп’ютерному томографі Камінь-Каширської ЦРЛ переглядають кваліфіковані лікарі-рентгенологи – один наш та двоє з обласної лікарні, які співпрацюють дистанційно.
Наразі, за словами Людмили Потягайло, у Камінь-Каширскій лікарні напрацьовуються протоколи медичної допомоги, тобто алгоритм дій, не лише при інсультах, а й інших випадках, що потребують обстеження на КТ. А проводять його ургентно 24/7 при невідкладних станах. Можливе проведення комп’ютерної томографії і планово. Та це лише за електронним скеруванням лікаря та при наявності показів. Наприклад, для діагностики: наслідків перенесених травм і запальних захворювань головного мозку; дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта; вроджених дефектів центральної нервової системи; захворювань і травм кісток; виявлення новоутворень; інфекційних захворювань легень (пневмонії та інших); пошкоджень органів грудної клітки, черевної порожнини та заочеревинного простору.
Згодом, через місяць чи два, обстежитися на КТ можна буде і без скерування лікаря. Тоді це, звичайно, відбуватиметься на платній основі.
«Вартість діагностики залежатиме від часу, затраченого на це. А на обстеження різних органів витрачається різний час. Сьогодні орієнтуємося, що обходитиметься комп’ютерна томографія одного органу для пацієнтів у 900—1000 гривень. Якщо потрібно буде обстежити кілька органів, то це коштуватиме відповідно більше», — каже Людмила Потягайло.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *