Незалежна громадсько-політична газета

Як безкоштовно отримати 5 енергозберігаючих лампочок?

Право на це має кожен повнолітній житель району, але за пелампочкивних умов.

Із середини січня в деяких регіонах України почала діяти державна програма із безкоштовної заміни лампочок. Зокрема, на Волині обмін стартував 30 січня. Отримати нові енергоощадні в обмін на старі лампи розжарювання із 7 лютого можна вже і в Камені-Каширському, селищах Любешів та Маневичі. А до кінця лютого це буде реальним і в селах громад району. Відбуватиметься обмін за посередництвом «Укрпошти».
Тож територіальний менеджер Волинської дирекції АТ «Укрпошта» Сергій Остапук розповів журналістам «Полісся» про умови цієї процедури.

— Сергію Омеляновичу, то як жителям Камінь-Каширщини отримати безкоштовні лампочки від держави?
— За умовами програми, яку нещодавно започаткували, обміняти старі звичайні лапочки на світлодіодні матиме право кожен громадянин, отже і кожен повнолітній житель району. Зробити це можна буде двома способами: за попереднім замовленням і без нього. Попереднє замовлення можна зробити через застосунок «Дія». Для цього краянам потрібно обновити додаток, або ж встановити його і авторизуватися. Тоді знайти у послугах відповідний розділ, у якому слід вказати контактний номер телефону, відділення «Укрпошти», в якому хочете отримати світлодіодні лампочки, їх тип та кількість. Тобто створити заявку на отримання енергоощадних ламп. Замовлення потрібно забрати впродовж п’яти днів після отримання підтвердження на телефон. Після спливання цього терміну замовлення анулюється.
— А якщо не оформляти замовлення через «Дію»?
— Можна і без цього. Тоді потрібно просто принести у поштове відділення використані, але робочі, лампочки і отримати взамін інші. Та якщо подати попередньо заявку, то лампочки гарантовано чекатимуть на людину. А без реєстрації лампи вдасться обміняти лише за наявності вільних LED-ламп у відділенні «Укрпошти».
— Чи потрібно буде людям посвідчувати свою особу?
— Так. При обміні ми фіксуватимемо паспортні дані людини, другий раз вона провести обмін не зможе. Тобто усі мають мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.
— А якщо виявиться, що отримана енергоощадна лампочка несправна? Обмін доведеться вважати невдалим?
— Чому ж. Якщо вдома виявиться, що LED-лампа не світить, її можна повернути та отримати взамін іншу. Для цього у відділення «Укрпошти» її доведеться принести у пакуванні від виробника. Без упаковки цього зробити не вдасться. Крім того зробити це можна буде лише один раз.
— У значній частині сіл Камінь-Каширщини працюють лише пересувні відділення. Щоб обміняти лампочки, людям необхідно звертатися у стаціонарні?
— Кожен обиратиме відділення, в якому йому буде зручніше долучитися до програми. Пересувні відділення також проводитимуть обмін.
— Коли ж він розпочнеться в нас?
— Анонсується, що у Камінь-Каширсьокму територіальному відділенні заміна лампочок стартуватиме з 16 лютого. У сільських це запрацює до кінця місяця. Наразі ми вже отримуємо світлодіодні лампи та готуємося організувати роботу так, щоб все відбувалося оперативно і чітко. Тим часом обласна влада продумує питання з утилізацією ламп розжарювання. Мова ведеться про їх переробку для повторного використання.
— Скажіть, які лампи ви отримуєте для заміни і скільки їх кожен зможе отримати?
— Енергоощадні лампи є різної потужності з великим та малим цоколем. Кожен бажаючий зможе обміняти до 5 ламп на вибір з цоколем Е27 та Е14. Попередньо відомо, що це буде обмін на 3 великих та 2 малих.

Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

Додатково

Проєкт обміну ламп реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та «Укрпоштою» за підтримки Європейського Союзу. Вважається, що перехід українців на LED-лампи допоможе скоротити дефіцит електроенергії. Адже сучасні лампи споживають орієнтовно у 8 разів менше електроенергії. Відповідно очікується, що після проведеного обміну у пікові години навантаження на мережу в Україні зменшиться приблизно на 10 відсотків, або ж це рівно стільки, скільки виробляє один енергоблок.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *