Незалежна громадсько-політична газета

Тяжба за землю

Жителі села Брониця зупинили потужну сільськогосподарську техніку, завадивши оранці, аби зберегти своє пасовище.

І хоч воно в них офіційно не оформлене, а землі насправді віддані Держгеокадастром в оренду для сільськогосподарського виробництва, люди вирішили чинити спротив. Кажуть, змушені це робити, бо не матимуть де випасати корів. Раніше, мовляв, і просили, і намагалися знайти компроміси з фермерським господарством, яке хоче тут працювати, тепер, розуміють що все було марно, тому готові зупиняти техніку щоразу.

IMG_20220418_104422«Хочуть відправити корів пастися шишками»

— Близько 150 корів може залишитися без паші. Площ, де б ми могли їх випасати, уже немає: все або розпайовано, або роздано під забудову, — лунало від людей, які зібралися на полі. Холодний пронизливий вітер не лякав їх, адже куди більше страшить майбутнє без пасовища.

— Люди мають тільки всього землі для випасання худоби. Сюди ходить кілька черг із села. Що нам буде робити, якщо і це урочище заберуть? Де корів подіти? Вже ми жили в ті часи, коли через радянську владу змушені були пасти своїх годувальниць у лісах. Тепер знову хочуть відправити в посадку, щоб наші корови шишки збирали? Досить! Не дозволимо!!! – особливо голосно доносила позицію селян Ольга Іларіонівна.
Старша літами жінка була обурена ще й тим, що «до кількох баб на звернення фермерського господарства приїхало кілька нарядів поліції». Чоловіків більше бентежило те, що вже вчетверте «Юско» демонструє наполегливість щодо цих земель. А тому вкотре звернулися за підтримкою до місцевої влади.

IMG_20220418_103623Захисту шукають у керівництва громади

Шукаючи захисту, брониччани запросили на поле і міського голову Віктора Пася, і керівника земельного управління Володимира Короля, і, звичайно, старосту Петра Кошелюка (хоча саме його вважають в першу чергу винуватцем конфлікту довкола цієї землі). Всі вони спробували пояснити людям, що не причетні до того, що площі урочища Оріхове, а це понад 48 га, були передані в оренду фермерському господарству. До речі, на 7 років. Мовляв, відповідний договір підписано між ФГ «Юско» і Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області. Проте посадовці не проти допомогти людям повернути землю.

— Я поговорю із Романом Скоцем стосовно його відмови від цих земель. І якщо він погодиться, перед вами ставлю умову, що ваша громада має офіційно оформити земельний масив як пасовище. Якщо ви цього не зробите протягом місяця після закінчення воєнного стану, міська рада буде знову віддавати площі в оренду, — зазначив Віктор Пась.
Селяни, звичайно, погодилися на такі умови. Втім у багатьох були сумніви, що фермер таки віддасть землю.

«Він людей не чує»

— Минулого року ми теж наче і домовилися із представником ФГ «Юско» Романом Скоцем. Він обіцяв не чіпати пасовище, якщо хтось йому компенсує витрати. Бо ж вже було проплачено за оренду. Але коли від громади принесли кошти, він відмовився від грошей, а отже, виходить, і від своїх слів, — констатував один із місцевих жителів Вячеслав.
І справді, коли минулого року у кабінеті міського голови броницька громада шукала можливості дійти згоди із Романом Скоцем, мирова угода, здавалося, була умовно укладена. Але, як видно тепер, фермер всі домовленості успішно проігнорував.

— Люди його просять, а він не чує їх. Бо не хоче чути. І це погано. Своїми діями він все більше налаштовує проти себе. А як в таких умовах може працювати фермерське господарство? Я також орендую і обробляю землі. І добре знаю, що коли все робиться по совісті, не переступаючи через чиїсь інтереси, то і результат кращий, — наголошує Вячеслав.

IMG_20220418_10363430Хотіли, щоб перевірили, однак на заваді воєнний стан

Тим часом більш радикально налаштовані представники громади у відповідь на аргумент, що ФГ «Юско» насправді юридично має право обробляти земельний масив, який багато років слугував селянам за пасовище, вимагали провести його перевірку. З’ясувати, чи вся діяльність господарства відбувається в рамках законодавства, чи оформлені працівники, сплачені податки і таке інше. Втім представники міськради розчарували селян, зауваживши:

— Під час дії воєнного стану будь-які перевірки заборонені. Більше того нині законодавство воєнного часу спрощує надання земель в оренду для товарного виробництва.
І це людей не заспокоїло. Пригадавши сумнівної прозорості процес продажу оренди земель урочища Оріхове Держгеокадастром, вони все ж хотіли б знайти того, через кого таке сталося. Але сьогодні для них головним було відправити трактори назад.

«За російським кораблем!»

— Приїхали спозарання, поза селом, щоб люди не бачили. Як бандити! – продовжувала обурюватися Ольга Іларіонівна.
Трактори і справді дуже рано приїхали, щоб переорати масив. Бо ж поки люди помітили їх, уже змогли зорати та передискувати до 4 гектарів землі. Селяни кажуть, то нічого. Вони готові там щось посіяти, мовляв, корови залюбки їстимуть, коли зазеленіє. Але більше нищити пасовище не дадуть.

Тож наполегливо рекомендували працівникам фермерського господарства забиратися разом з технікою з пасовища, попереджаючи про можливість застосування інших, більш переконливих, дій. Але аграрії поїхали лише після дзвінка до свого шефа.
— За російським кораблем! – лунало їм услід.

Відтоді минуло більше тижня. Офіційної інформації про те, чи вдалося міському голові зустрітися із Романом та обговорити можливість його відмови від орендованої у Брониці землі, на момент виходу газети ще не було. Тож чи погодиться фермер на це? І якщо так, то на яких умовах? Питання залишаються відкритими.

Тетяна ПРИХОДЬКО, село Брониця.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *