Незалежна громадсько-політична газета

Знову сказ у дикої тварини

Біля села Видричі місцевий мисливець вполював у лісі хвору на сказ лисицю. Захворювання у вбитої тварини підтвердила лабораторія Держпродспоживслужби 19 січня.

1626418835_0

Відтак на території урочища «Бабин ніс» Видричівського старостинського округу ввели карантинні обмеження, які можуть бути скасовані через два місяці з дня останнього випадку сказу та загибелі недужих тварин. Разом з тим, компетентні служби проводять всі необхідні заходи задля локалізації осередку захворювання.
«Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи щодо боротьби з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров’я, житлово-комунального та лісового господарства, товариством мисливців під керівництвом протиепізоотичних комісій і органів державної влади. На засіданні протиепізоотичної комісії, що відбулося 20 січня, ми, зокрема, прийняли рішення, яким доручено ветеринарам негайно здійснити імунізацію всіх сприятливих до сказу тварин у селі Видричі. Окрім того, у населеному пункті проведуть заходи по боротьбі з безпритульними тваринами та роз’яснювальну роботу серед населення щодо дотримання правил утримання собак у приватних господарствах. У мисливських господарствах необхідно вжити заходів для зменшення популяції лисиць. Адже саме вони є головним й найшвидкіснішим джерелом розповсюдження захворювання, бо можуть нападати і на диких тварин, і на свійських», – повідомив виконуючий обов’язки начальника Камінь-Каширського управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Григорій Дуда.
До цього останній випадок сказу на Камінь-Каширщині був зафіксований у 2017 році в селі Нуйно. Тоді його виявили в кота, на якого напала лисиця.
Нагадаємо, на території Камінь-Каширського району, у Маневицькій громаді, уже діє карантин через два випадки сказу. Перший з них підтвердили 31 грудня минулого року у пса, який покусав свою власницю. А 17 січня 2022-го хворобу виявили вже у домашнього кота. Дещо раніше сказ у тварини був зафіксований також на території Любешівщини.

Іванна Гайдучик.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *