Незалежна громадсько-політична газета

Артефакт князівських часів покажуть усім

Човен-моноксил тринадцятого століття з Маневиччини обзавівся персональним музеєм. Спеціально збудоване для унікального експонату приміщення вже готове приймати відвідувачів, яким цікава історія цієї пам’ятки старовини. 

IMG-bdad28cf09e6629142e5bf13f42cea83-VДнями за присутності науковців, громадськості відбулося відкриття експозиції, присвяченої човну, що створив справжню сенсацію в наукових колах і якого, на щастя, вдалося зберегти. Відколи його відшукали та підняли з дна річки Стир (трапилося це, нагадаємо, 2015 року поблизу села Старосілля), велися роботи зі створення археологічній знахідці належних умов для зберігання. Значною мірою завдяки праці дослідників човен успішно протримався той час і тепер може посприяти не тільки Маневицькій громаді, а загалом Камінь-Каширському району в піднятті їх туристичної привабливості. Як саме – знає директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич:
– Мені, музейнику із понад 30-літнім стажем, приємно, що ми не втратили такого рідкісного об’єкту підводної археології, вік якого становить щонайменше сім століть, вдалося переконати багатьох чиновників і з допомогою народного депутата України Ірини Констанкевич розпочати реконструкцію Маневицького краєзнавчого музею шляхом створення новітньої експозиції в спеціалізованому новозбудованому музейному павільйоні. Це, зі свого боку, дозволило сприяти подальшому збереженню, музеєфікації унікальності для території України пам’ятки – першої такого віку, масштабу та рівня збереженості в нашій країні, а також забезпеченню належної її презентації. Останній радіовуглецевий аналіз показав, що за часом знайдений на Маневиччині човен відноситься до 1223-1256 рр. Відкриття музею одного експоната “Маневицький човен-моноксил” стане першим кроком у розбудові на території Волинського Полісся, в селищі Маневичі, історико-культурного комплексу, який сприятиме розвитку культурного та туристичного потенціалу регіону. У перспективі бачу його перетворення в науковий, духовний центр краю. Насамперед ми повинні донести до майбутніх відвідувачів, що районні музеї – це науково-освітні організації, головною метою яких є пропагування сучасної освіти та виховання підростаючого покоління на етапі відродження України, а також формування в них почуття патріотизму, національної свідомості та розширення знань з історії та культури рідного краю, – говорить краєзнавець.

Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *