Незалежна громадсько-політична газета

Хто має право на доплату до пенсії замість опіки доглядальника?

До редакції газети «Полісся» звернувся житель Каменя-Каширського Степан У. із запитанням про можливість отримання грошової допомоги на догляд. Як пояснює пенсіонер, від часу, коли йому виповнилося 80 років, за ним офіційно доглядала донька. Але ось уже пів року як вона досягла пенсійного віку. Тож чоловік залишився без опікуна. Відтак він цікавиться, чи має тепер право на доплату до пенсії.

Doglyad01

В управлінні соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації пояснили, що в Україні з липня минулого року дійсно запроваджено новий вид допомоги — на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.
— Надається вона одиноким пенсіонерам, які не мають працездатних родичів, — зауважує начальник управління Максим Демидюк.
Бо ж відповідно до статей 202, 266 Сімейного кодексу України утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги, зобов’язані повнолітні дочка, син, онуки, правнуки. Відтак, якщо таких немає, держава надає пенсіонерам грошову допомогу. І мають на неї право ті, у кого відсутні працездатні родичі (незалежно від місця їхнього проживання), які зобов’язані за законом їх утримувати. А ще, наголошують соцпрацівники, має бути висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), в якому зазначено, що особа потребує постійного стороннього догляду. Вказаний документ видається ЛКК Центру первинної медико-соціальної допомоги.
— Державна соціальна допомога на догляд встановлюється у розмір 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на сьогодні розмір допомоги на догляд для вищевказаної категорії осіб становить 741 гривню. Тож, якщо цей чоловік не має внуків, правнуків, які могли б здійснювати за ним догляд, то має право отримувати ці кошти, — зауважує Максим Максимович.
Посадовець каже, що з питаннями оформлення документів щодо призначення цієї «доплати до пенсії» потрібно звертатися до старост, у ЦНАП із відповідною заявою та пакетом документів.
— Під час подання заяви особа має пред’явити паспорт громадянина України, трудову книжку та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків. До заяви треба буде додати інформацію про склад сім’ї чи про віднесення особи до одиноких осіб та медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що пенсіонер потребує постійного стороннього догляду, довідку із пенсійного Фонду про те, що не отримується надбавка на догляд, — констатує Максим Демидюк.
До речі, наголошують в управлінні соцзахисту, «допомога НЕ призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також іншим особам за здійснення догляду, яким виплачується компенсація на догляд, у тому числі призначено соціальні послуги або щомісячна компенсація по догляду за престарілою особою».

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *