Незалежна громадсько-політична газета

День депутата на Любешівщині

image_50413313Головна мета такого заходу, за словами голови ради Віктора Суса, — ознайомлення із діяльністю комунальних підприємств та установ, що діють на території громади, ознайомлення з досвідом у вирішенні окремих питань, ближче знайомство з трудовими колективами і їх керівниками, можливість спілкування народних обранців у невимушеній атмосфері.

— Найбільш актуальною для мене особисто є тема, що стосується ведення справ у сегменті благоустрою. У любешівців є чому повчитися. Варто відзначити, що вулиці селища виглядають досить чепурними, відтак комунальники тут на своєму місці, — зазначив Віктор Сус.

Депутатську делегацію радо вітали на любешівській землі, зокрема заступник Любешівського селищного голови Володимир Сергійчук та заступник очільниці Камінь-Каширської РДА Юрій Куницький.

Доречно зазначити, що Любешівська громада утворилася однією з перших на території новоствореного Камінь-Каширського району — наприкінці 2017 року. У її складі налічується 41 населений пункт, у яких мешкає понад 30 тисяч жителів. Громада займає 26,5 відсотка площі укрупненого Камінь-Каширського району. У структурі селищної ради діє 6 комунальних підприємств, про діяльність яких районним депутатам коротко розповіли їх керівники.

Завдання з вакцинації виконано лише на 10 відсотків

Одним з актуальних завдань у громаді — подолання коронавірусу. За інформацією заступниці директора Центру первинної медико-санітраної допомоги Світлани Трохимук, мережа ЦПМСД налічує 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 1 ФАП. Медзаклади у повній мірі забезпечені медичним персоналом та облаштовані згідно умов НСЗУ. А от що стосується імунізації, то тут не все втішно. Усього провакциновано 10 відсотків населення від загальної кількості, що становить приблизно 3 тисячі осіб.

Натомість ситуація із забезпеченням спеціальним харчуванням, медикаментами пацієнтів із орфанними захворюваннями дещо краща, аніж у Камінь-Каширській громаді. На потреби любешівців із згаданими хворобами кошти виділяють у повній мірі. У першому півріччі цього року було спрямовано майже триста тисяч гривень.

unnamed

Центр безпеки відповідає за гасіння пожеж і порядок

Центр безпеки громадян — структура, що утворена  у 2019 році. На неї покладено дві основні функції: пожежна охорона та благоустрій селища.

Структура ЦБГ налічує 6 пунктів місцевої пожежної охорони: у селах Бірки, Залаззя, Залізниця, Седлище, Судче, Дольськ. Є потреба у створенні ще одного МПО у селі Цир.

МПО успадкували старі машини ще від часів колгоспів, що їх і нині використовують при гасінні пожеж. У напівзруйнованому стані перебували й приміщення. Усе це, за словами керівника центру Михайла Денисюка, відновлювали “усім світом”: долучалися і влада, і лісогосподарські підприємства, і жителі громади. У цьому році планують придбати спецодяг для пожежників та сподіваються на новий автомобіль. Закупили насосні помпи та пожежні рукави.

Обрізання дерев, косіння газонів, підмітання вулиць — це перелік обов’язків працівників МПО. Для цього у поміч купили трактор із причепом. Раніше роботи із благоустрою виконували комунальники підприємства “Любешів-Комфрт-Сервіс”, втім його послуги обходилися бюджету селища значно дорожче. Натомість таким чином селищна рада економить кошти в межах 500 тисяч.

unnamed (3)

Старі водопроводи та переповнене сміттєзвалище — основні проблеми комунальників

Водопостачання та водовідведення, ремонт доріг, вивезення сміття, реконструкція — зона відповідальності комунального підприємства “Любешів-Комфорт-Сервіс”. Підприємство виграло тендер на обслуговування доріг, що пролягають у межах селища, на суму 1 мільйон 300 тисяч гривень. Свого часу за кошти інфраструктурної субвенції (понад 11 мільйонів гривень) придбали усю необхідну техніку. Селищна рада дбає про розвиток підприємства, допомагає за рахунок коштів вільних залишків бюджету.

Любешівці, як і камінь-каширці, поки не є активними  в укладанні договорів на платний вивіз відходів із домогосподарств, приватних підприємств. Зате вони активно встановлюють лічильники на воду.

Втім існує проблема, що актуальна чи не в усіх громадах, — це захоронення сміття. Поки що комунальникам вдається хоч якось утримувати полігон для твердих відходів, підгортаючи та ущільнюючи  сміттєзвалище, проте ресурс його вичерпується стрімкими темпами.

Стара  мережа каналізаційних труб також дається взнаки і додає чимало проблем.

Національний природний парк “Прип’ять-Стохід” гостро потребує фінансової підтримки

Природний парк “Прип’ять-Стохід” розташований у заплавах однойменних річок, створений з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних поліських комплексів, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. На території площею у майже 40 тисяч гектарів природоохоронники наукового відділу вивчають і досліджують тваринний та рослинний світи, проводять роз’яснювальну роботу серед населення зі збереження паркового фонду. Крім того борються із браконьєрами, число яких щороку збільшується.

Як зауважив керівник установи Олександр Сащук, це свідчить про те, що у водоймах, розташованих на цій території, багато риби, а в лісах з’являється усе більше звірини. Цього року із Білорусі у Дольський регіон зайшли ведмеді, взимку є вовки та олені.

З озера Люб’язь розпочалася екскурсія не випадково. Адже ця місцина є однією із візитівок тамтешнього краю. Мілководне та тепле воно слугує нерестилищем для риби. Через наявність достатньої кормової бази “Поліська Амазонія” багата на різноманітні види пташок. Водяться у цих лісах і норки.

Поряд із цим гостро постає питання фінансування об’єкта. Попри той факт, що національний парк є найбільшим платником земельного податку до бюджету Любешівської селищної ради, якоїсь підтримки від влади він не має. Природоохоронна структура не фінансується жодним чином з місцевої казни, а відтак Олександр Сащук вкотре звертають увагу посадовців та присутніх депутатів, аби останні посприяли розвитку природного комплексу. На противагу Шацькому національному природньому парку з дещо меншою територією “Припять-Стохід” — забута місцина з усіма її проблемами, однак не менш приваблива для туристів. У національному парку створені чудові умови для зеленого туризму й активного відпочинку. Є обладнані туристичні маршрути й місця для стоянок, гостьовий будинок для туристів, прокат байдарок. Тут залишилось чимало чудових, незайманих куточків, де можна доторкнутися до первинної краси землі.

Леся МІНІБАЄВА.

 Любешівщина.

Фото автора.

1

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *