Незалежна громадсько-політична газета

У районі готуються реагувати на спалах пташиного грипу

У зв’язку з тим, що в Україні та в країнах Європейського союзу уже фіксуються численні випадки захворювання на високопатогенний грип птиці та є ризик його поширення, у Камінь-Каширському районі проводять тренінги-навчання задля посилення готовності реагувати на виклики. Бо ж шлях міграції з європейського регіону дикої птиці, яка нерідко є розповсюджувачем вірусу, пролягає нашими теренами.

IMG_20210729_123032Так, минулого тижня на базі Камінь-Каширського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області та Камінь-Каширської районної лікарні ветеринарної медицини говорили про заходи щодо недопущення виникнення цього захворювання у нашому краї. Адже високопатогенний пташиний грип – небезпечна хвороба, вірус якої часто призводить до смерті заражених птахів. Його збудник переносять дикі перелітні птахи. А деякі зі штамів пташиного грипу можуть вражати не лише пернатих, але й свиней та людей.

IMG_20210729_122030Відтак, керівник районного управління Держпродспоживслужби Григорій Дуда розповів запрошеним на тренінг спеціалістам установ ветеринарної медицини, а також представникам місцевого самоврядування, служби з надзвичайних ситуацій, поліції, лісомисливських господарств про епізоотичну ситуацію на території Камінь-Каширщини.
— На території району організовано 19 мобільних груп зі спеціалістів державної служби ветеринарної медицини, які проводять спостереження за клінічним станом птиці у приватному секторі. Станом на сьогодні вже обстежили 26826 дворів. Разом з тим в районі контролюється дотримання вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва на агропродовольчих ринках. Спільно з органами місцевого самоврядування, національної поліції активізовано роботу щодо ліквідації місць стихійної торгівлі. Проводиться роз’яснювальна робота серед населення, єгерів, мисливців щодо заходів профілактики грипу птиці, — зазначив Григорій Дуда.
Окрім того про ознаки захворювання та методи боротьби з високопатогенним грипом розповів головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Камінь-Каширського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир Макарчук. А начальник Камінь-Каширської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини Юрій Лук’янчук продемонстрував практично патолого-анатомічний розтин трупа птиці, відбір біоматеріалу (кров), патматеріалу для проведення аналізів у лабораторіях.
Тож ветеринари рекомендують жителям краю бути уважними до стану здоров’я поголів’я птиці у господарствах, а також свого здоров’я. Відмовитися від придбання птахів та кормів у місцях стихійної торгівлі без відповідних ветеринарних документів. При підозрі захворювання птиці на пташиний грип радять негайно звертатися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.

Довідково.
З початку 2021 року високопатогенний грип серед домашньої птиці зареєстровано у 17 країнах Європи.
Цьогоріч спалахи грипу зареєстровані і в Укарїні — Миколаївській, Донецькій, Київській, Херсонській областях.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *