Незалежна громадсько-політична газета

Закон України — не фільчина грамота!

Завідувачка клубу в селі Запруддя Тетяна Шворак подала позов до суду проти голови Сошичненської сільської ради Ігоря Волосюка. Жінка звинувачує посадовця у незаконному її звільненні із займаної посади.

fotoДвадцятивосьмирічна Тетяна Шворак із села Сошичне упродовж року згідно із строковим договором працювала завідувачкою закладу культури села Запруддя. Однак щойно минув зазначений термін, багатодітна матір дізналася про звільнення.
Так, у виданому розпорядженні Сошичненський сільський голова Ігор Волосюк посилається на офіційне завершення терміну дії укладеного договору, що, на його переконання, є достатньою підставою для звільнення працівниці.
Як розповідає Тетяна Миколаївна, її позбавили роботи навіть без попередження. Звістку про рішення голови вона почула від бухгалтерки, коли 18 лютого 2021 року привезла до сільської ради табель на зарплату. Після цього мала розмову з Ігорем Волосюком на предмет продовження терміну трудової угоди, однак він був невблаганним. Відтоді пані Тетяна почала готувати відповідні документи, з якими згодом звернулася до суду. Жінка стверджує, що її звільнили незаконно.
— Згідно із статтею 184 ч.3 Кодексу законів про працю України, жінок, які мають дітей віком до 3-х років, після закінчення строкового трудового договору звільняти забороняється. Крім того законодавство зобов’язує власника чи уповноважений ним орган забезпечити працевлаштування особи на цьому ж місці, або іншому відповідно до фаху. Окрім цього на період працевлаштування за такою особою має зберігатися середньомісячна заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового договору, — апелює пані Тетяна.
Відтак Тетяна Шворак звернулася за підтримкою до правової структури, що діє в рамках соціального проєкту із надання юридичної допомоги “Вирішуєш ти”. Адвокатський запит з даного приводу спеціалісти скерували до Держінспекції праці у Волинській області, крім того було ініційовано перевірку щодо інциденту звільнення.
За результатами проведеної роботи органами держконтролю, голові сільради Ігорю Волосюку винесено обов’язковий до виконання припис щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю. Тим часом у висновках контролюючого органу було зазначено, що посада, яку обіймала Тетяна Шворак, на момент перевірки залишалася вакантною. Тож Ігор Волосюк був змушений виконати припис та виплатити працівниці компенсацію за дні вимушеного прогулу в сумі 17 тисяч гривень.
Поки позивачка чекала дати призначення судового засідання, Ігор Волосюк дещо змінив свій тон поведінки, поновивши Тетяну на попередній роботі, віддав ключі від приміщення клубу.
15 червня відбулося судове засідання. Відповідач Ігор Волосюк у суд не з’явився. Посадовець свою відсутність аргументував проходженням навчання у навчально-методичному центрі ЦЗ та БДЖ Волинської області.
Тим часом у позивачки Тетяни Шворак виникли нові позовні вимоги. Вона вважає за потрібне стягнути з посадовця 10 тисяч гривень моральної шкоди.
Своєю чергою суд ухвалив рішення перенести засідання на 7 липня ц.р. у зв’язку з необхідністю детальнішого вивчення матеріалів справи.
Коли феміда скаже останнє слово з даного приводу, ми поінформуємо читачів про фінал конфлікту.
Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *