Незалежна громадсько-політична газета

Житлові субсидії: що змінив Уряд у правилах призначення

У квітні цього року Кабінет Міністрів України ухвалив нові правила призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. А вже через кілька тижнів по тому він знову вирішив переглянути їх і прийняв проєкт постанови, яким змінив деякі вимоги, акцентував увагу на адресності, оновив порядок призначення.

_1591774240_613x321_3_0_nw

Утім жителі району не мають чіткого розуміння, як діяти в результаті тих змін, про які повідомило Міністерство соціальної політики. Бо ж хоч і анонсувалося автоматичне перепризначення субсидії тим домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, люди не певні, що їм взагалі не потрібно звертатися у «соцзахист». На прохання читачів редакція газети «Полісся» звернулася з цього приводу за роз’ясненням в управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації.
— Кабінет міністрів дійсно заявив, що призначення житлових субсидій на неопалювальний період, тобто з 1 травня, домогосподарствам буде здійснено в автоматичному режимі органами соціального захисту населення. Це стосується тих, хто отримував субсидію на час опалювального періоду у 2020-2021 роках. Призначення ми повинні будемо здійснювати на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації. Але зауважу, що дотепер відповідних даних ми ще не отримали. І важко спрогнозувати, коли отримаємо, — зазначає начальник управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА Максим Демидюк.
Ті ж громадяни, які отримували субсидію у грошовій безготівковій формі (це ті, у кого вона була призначена за фактичним місцем проживання, і ті, кому субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації), за словами посадовця, повинні будуть подавати нові заяви і декларації. Однак наразі їх зразків управління ще не має. А тому тим, хто звернувся за призначенням субсидій за старими формами, документи повернули. Зрештою в управлінні жителям району рекомендують трішки зачекати, оскільки ще мають час ще до вересня включно.
А що стосується змін та нововведень, то Максим Демидюк зазначив наступне:
— Тепер при призначенні субсидії Кабмін має намір дозволити не враховувати доходи від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДФС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів; збільшити до 100 тис грн суму коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на отримання житлової субсидії (наразі це 25 прожиткових мінімумів, або 56 750 грн). Крім того не будуть враховувати житлові приміщення, які перебувають у спільній, частковій або сумісній власності, а також ті, які знаходяться у сільській місцевості.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *