Незалежна громадсько-політична газета

Інтернет-субвенцію отримають не всі

Кошти, передбачені на підведення Інтернету до сільських закладів соціальної інфраструктури, можуть і не зайти на Камінь-Каширщину. А все тому, що тут здебільшого всі населені пункти вважають інтернетизованими. 

Internet-v-derevne

Міністерство цифрової трансформації України повідомляє про передбачені 500 млн гривень для підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового інтернету з використанням волоконно-оптичних технологій. Бюджетні кошти мають використати у 2021 році у рамках програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості». За них, зокрема, мали підключити до мережі заклади освіти, бібліотеки, медичні заклади, ЦНАПи, місцеві пожежні частини тощо. Проте є певні вимоги та критерії, під які населені пункти наших громад уже не підлягають. Наприклад, у Сошичненській ОТГ немає сіл, куди не досягає оптоволокно. Але є заклади, де Інтернет ще не підключений.
— Звичайно, якби була можливість скористатися цією Інтернет-субвенцією, ми хотіли б під’єднати до мережі наші клуби та бібліотеки, медичні заклади… Але у методиці зазначено, що, якщо в селі хоч один клієнт скористався послугами якогось провайдера, то село вважається під’єднаним і заявки про підключення соціально-культурних об’єктів тут вже не розглядають, — зазначає заступник голови Сошичненської сільської ради Олександр Войтюк.
Міський голова Віктор Пась також сумнівається, що Камінь-Каширській громаді вдасться залучити кошти на свою територію. Мовляв, у нас більше 90 відсотків (майже стовідсотково) всі населені пункти мають підключення до швидкісного Інтернету.
— Кілька років тому ми ефективно використали 3 мільйони гривень державних коштів і підвели Інтернет в усі школи Камінь-Каширського району. Було б добре ще і заклади дошкільної освіти під’єднати. Є невеликі населені пункти, такі як Каливиця, Малий Обзир, Стобихва, які не мають мережі. Але там немає ніяких соціальних об’єктів, а тому у даному випадку навряд чи їх братимуть до уваги. Хоча у нас є звернення від жителів села Каливиця, тому відповідну заявку таки подали. Бо ж людей дійсно можна зрозуміти: вони переживають за освітній процес в умовах можливого дистанційного навчання через коронавірус, — каже Віктор Іванович.
Разом з тим зазначимо, що на сайті Міністерства цифрової трансформації України розміщені заявки Любешівської ОТГ на підведення оптоволокна до села Бучин, Маневицької — на підведення оптоволокна до сіл Загорівка, Мала Яблунька, Набруска, Підгаття, Прилісненської – до села Замостя.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *