Незалежна громадсько-політична газета

Хірургія через проколи та без крові

Лікарі Маневицької ЦРЛ опанували нові медичні технології
IMG-f57722c6901be48d38b35590acf9e5f0-VУ медзакладі застосовують методику проведення хірургічних маніпуляцій та операцій без класичних розрізів скальпелем. Кажуть, це належно оцінили і лікарі, і пацієнти. Адже лапараскопія дозволяє пришвидшити перебіг операції і дає змогу хворим відновлюватися в рази швидше.
Про можливості, особливості та переваги лапараскопічної хірургії, зокрема, для пацієнтів Маневицької лікарні, говоримо із лікарем-хірургом, ендоскопістом Богданом Сидоруком.
— Богдане Богдановичу, коли у Маневицькій лікарні почали проводити лапараскопічні операції?
— Без скальпеля у нашій лікарні почали оперувати з 2019 року, коли для медзакладу придбали відповідне устаткування (відповідне стажування я та мої колеги пройшли раніше). На сьогодні ми провели уже 300 таких операцій. І кількість пацієнтів, які звертаються до нас, постійно зростає. З 2021 року лапароскопічно ми уже оперуємо і дітей.
— Скажіть, а в чому особливість хірургічних маніпуляцій та операцій без класичних розрізів?
— Хірург працює безконтактно, за допомогою інструментів-маніпуляторів. Але за тим, що відбувається всередині пацієнта, ведеться спостереженя через відеосистему, котра виводить зображення на монітор в реальному часі. Контролює це ціла хірургічна бригада.
— Які ж переваги лапароскопічної хірургії?
— Перевагами даної методики є малотравматичність: розрізи замінено на проколи, отже значно менший та не тривалий післяопераційний біль, це сприяє відновленню та реабілітації пацієнта, зменшує час перебування в лікарні та пришвидшує повернення до повноцінного, активного життя. Завдяки проведенню операції з допомогою відеосистем високого розрішення хірург має детальне, чітке, зі збільшенням зображення. А це дозволяє проводити оперативне втручання з «ювелірною» точністю. Окрім того після таких операцій практично не залишається шрамів (проколи 1-1,5 см).
— Знаємо, що Маневицька ЦРЛ має медичне устаткування, за допомогою якого практикується біозварювання живих тканин.
— Так, і цю методику ми використовуємо в лапараскопії. А це дозволяє проводити операцію «безкровно», без використання додаткових лігатур (скоб, шовного матеріалу), скорочує час самої операції. У результаті забезпечується ще комфортніший післяопераційний період.
— Богдане Богдановичу, а що оперують у Маневичах «безкровно»?
— На даний момент практично всі оперативні втручання можна провести лапароскопічно. У нашій лікарні проводять лапароскопічні оперативні втручання передусім у черевну порожнину. Зокрема, з приводу захворювань жовчного міхура (поліпи жовчного міхура, жовчекам’яна хвороба, блокований жовчний міхур, холестероз жовчного міхура), апендикса (гострий та хронічний апендицит), грижі передньої черевної стінки, а також діагностичні лапароскопічні втручання та інші. Зауважу, що раннє звернення до лікаря та своєчасно поставлений діагноз дозволяють провести операцію малоінвазивно.
— Ви приймаєте пацієнтів з різних громад?
— Так. Оперативні втручання можемо проводити не залежно від того, де проживає хворий.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.
До речі, для отримання консультацій та додаткової інформації до Богдана Богдановича Сидорука можна зателефонувати +380967934052. (Viber).: Або ж надіслати листа на електронну адресу email: sydorukbogdan90@gmail.com.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *