Незалежна громадсько-політична газета

Звикають вирішувати проблеми самостійно

У Сошичненській громаді визначили пріоритети розвитку. Серед нагальних
кроків – робота по організації наповнення місцевого бюджету, покращення умов навчання у загальноосвітніх навчальних закладах
та розвиток дорожньої інфраструктури.

IMG_20200606_150312Уже не вперше жителі Сошичненської громади піднімають питання капітального ремонту дороги загального користування місцевого значення Запруддя-Карасин, яка є основною транспортною артерією для жителів чотирьох віддалених сіл Карасин, Карпилівка, Стобихівка, Радошинка. Збудована пів століття тому дорога щороку «підлатується», але не витримує інтенсивних навантажень. 

У Сошичненській сільській раді стверджують, що працюють над вирішенням озвученої проблеми і добиваються, аби дорогу нарешті включили до переліку об’єктів, які підлягають першочерговому ремонту. З цього приводу провели кілька зустрічей з обласним керівництвом (головою обладміністрації Юрієм Погуляйком, головою обласної ради Григорієм Недопадом та головою департаменту інфраструктури ВОДА Віктором Довгополюком), зверталися за допомогою і підтримкою до депутатів обласної ради та нардепки Ірини Констанкевич. Громада наразі не взмозі самостійно покрити багатомільйонних витрат ремонту дороги. Та й чи повинна? Адже дорога на балансі ОДА, тож держава передусім відповідальна за неї. Більше того, даний шлях — єдиний, яким можна довезти будівельні матеріали у Стобихівку, де будується нова школа. Якщо дорогу нещадно експлуатувати, не вкладаючи коштів у її ремонт, то страшно подумати, що від неї залишиться. Вже сьогодні на окремих її ділянках важко проїхати. Правда, місцеві підприємці із Стобихівки самотужки намагаються ліквідовувати проблемні місця — засипають ями придбаним за свій кошт щебенем, битою цеглою і все це розрівнюють зібраним власноруч грейдером.
Крім того, у межах Сошичненської сільради є ще кілька шляхів, які потребують першочергового ремонту. Зокрема, це 700 метрів дороги від центральної вулиці до школи у селі Стобихівка (вулиця Хутірська), де також мають облаштувати пішохідну доріжку та провести вуличне освітлення. На цей об’єкт цьогоріч з держбюджету виділили 1 мільйон гривень у рамках програми облаштування під’їздів до шкіл. У другій половині 2021-го року тут передбачається проведення основних робіт, а вже в 2022-му – безпосереднє облаштування асфальтного покриття. Готуючись до реалізації цього проєкту, керівництво Сошичненської громади нещодавно провело роботу з інженерами: зробили заміри й облік дороги, заклали план.
– Наше головне завдання зараз – до 1 червня підготувати документацію і провести усі необхідні експертизи на зазначений об’єкт. Також маємо долучитися до співфінансування, зазвичай це не менше 10 відсотків від загальної суми. Крім того, рішенням сесії сільської ради ми заклали з власного бюджету 2 млн 98 тисяч гривень на співфінансування будівництва Стобихівської школи і 150 тисяч гривень на виготовлення проєктної документації з ремонту доріг. Напрацьовуємо плани розв’язання актуальних проблем, консультуємося з досвідченими громадами. Наразі основна (до того ж спільна) перешкода – матеріальне забезпечення. Коштів на усе й відразу не вистачить, тож окреслені завдання будемо вирішувати поступово, – розповів заступник сошичненського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віталій Ярощук.
Віталій Іванович додав, що пізніше в сільраді також виготовлятимуть проєктно-кошторисну документацію на ремонт 2-кілометрового відрізку дороги в селі Залісся. Наразі ж будуть вирішувати нагальніші (й посильніші) проблеми. Зокрема мають замінити твердопаливні котли у школах сіл Карасин, Качин, Личини і Сошичне.
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *