Незалежна громадсько-політична газета

Перемога! Примирення! Пам’ять!

с1Затьмарений гіркотою втрат і осяяний сонцем свободи День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначили. Відзначили 71 річницю.

Цього року вдруге в історії незалежності України громадськість провела урочистості без колорадських стрічок під символом пам’яті жертв війни — квіткою маку. Окрім того на всіх заходах, приурочених святові перемоги, було заборонено використовувати радянські символи, зокрема, прапор перемоги. Лише під стягами України та Камінь-Каширського району та під гаслом “Пам’ятаємо. Перемагаємо” відбулися урочистості в районі.

9:00. У приміщенні актової зали адмінбудинку — урочиста зустріч керівників району із ветеранами війни, учасниками бойових дій. У залі сидять ті, хто у 1941-1945 роках проливав кров у боях проти нацистів. Їхні груди вкриті нагородами, на скронях – сивина. Поміж запрошених і зовсім юні хлопці. На них — військова форма, шеврони бойових підрозділів, частин, в очах – усвідомлення важливості подвигу предків через призму власної участі у боях на Донбасі.

— Ми шанували, шануємо і завжди будемо шанувати ратний патріотичний подвиг наших дідів та прадідів. Вони щиро сподівалися, що таке горе ніколи не спіткає нас, вони хотіли, щоб війна назавжди лишилася лише спогадом, легендою, тяжким уроком долі та ніколи – нашою дійсністю, – зауважує у своєму виступі голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, підкреслюючи присутність у залі і ветеранів Другої світової війни, і учасників бойових дій, що другий рік тривають на Сході України.

— Зіштовхнувшись із зовнішньою агресією, Україна ще більше цінує героїчні вчинки тих, хто виборов мир 71 рік тому. Тих, хто мужньо відстоював невід’ємне право жити вільно на рідній землі, — наголошує Валерій Савович.

Благочинний Камінь-Каширської округи протоієрей Стефан Михалюк також звертається зі словами вдячності за подвиг до ветеранів Другої світової та мужніх воїнів, які стали на захист Батьківщини вже тепер. Спільно з духовними отцями Владиславом, Сергієм та Юрієм він дарує ветеранам квіти та ікони Божої Матері.

Святкові віншування линуть від хору ветеранів війни і праці «Дзвони пам’яті».

9:30. У центрі Каменя-Каширського формується колона. До урочистої ходи готуються представники влади, районних установ і організацій, громадських об’єднань, воїни АТО, учнівська молодь, громадськість. Площа заповнена блакитно-жовтою символікою, повітряними кульками кольорів національного прапора, в руках людей – квіти, далеко не у кожного на грудях майоріє червоний мак. Що не кажіть, але вітер змін ще не долинув до нашої поліської глибинки. На державному рівні неодноразово наголошувалося, що паради уже відійшли в минуле і відтепер для відзначення 9 травня потрібно застосовувати нові форми, та у нас, як і 10-15 років тому, відбулася традиційна урочиста хода до пам’ятних місць.

10:00. Колона під звуки оркестру вирушила до Обеліска Слави, де вже горить вічний вогонь. Тут хвилиною мовчання вшанували пам‘ять загиблих. Пролунав військовий салют. Під тужливу мелодію пісні «Степом, степом…» у виконанні ансамблю «Родовід» відбувається покладання вінків.

Колона продовжує рух до Братської могили. Учнівська молодь вигукує патріотичні гасла: Слава Україні!!! Героям слава!!! Слава нації!!! Смерть ворогам!!! Україна – понад усе!!!

У Свято-Миколаївському храмі відбувається поминальне богослужіння за загиблими на фронтах Другої світової війни та молебень за захисників Вітчизни.

Далі за програмою – традиційне покладання  квітів на Братській могилі, виступи голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука та голови районної ради Віктора Суса. Колективи організацій міста відвідали могили загиблих у війні, що триває на Сході України. Зокрема, працівники ДП «Камінь-Каширське ЛГ» поклали квіти до місця спочинку Сергія Склезя, який працював на підприємстві, та вкотре висловили співчуття рідним.

Сивочолі ветерани присіли на лавочці біля пам’ятника солдату і в суворій задумі схилили голови під час читання учнями реквієму… Завіса.

Сьогодні для багатьох жителів райцентру здалося, що урочистість відбулася за скороченою програмою. Дехто навіть висловив свої зауваження з цього приводу. Мовляв, таким чином намагаються забути радянську практику. Проте історія не стоїть на місці. На зміну одним важливим датам приходять інші. Колись 9 травня для наших ветеранів було найважливішим святом. У їхній свідомості цей день таким і залишиться довічно. А тому і не примусиш їх святкувати разом із Європою лише 8 травня — День пам’яті і примирення, дату, встановлену в Україні задля вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу в Другій світовій війні. Тож, напевне, допоки живий бодай один свідок жахливої в історії України війни 1941-1945 років, нам таки доведеться відзначати і 9 травня.

18.00 Святкування Перемоги в місті продовжилося у міському паркові. Під вечір там для дітей була проведена інформаційно-розважальна програма. Діти відтворили в малюнках на асфальті свої заклики до мирного життя без війни. А ще відбувся патріотичний концерт «І розквітне наша Україна!».

Тетяна ПРИХОДЬКО.

с2 с3

с4 с5

с6 с7

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *