Незалежна громадсько-політична газета

Чорнобильські рецепти тепер приймають спеціалісти в ОТГ, а не в управлінні соцзахисту, як це було раніше

У кожній громаді працюють діловоди, які і приймають зазначені документи, а в селах цю функцію виконують старости. Тож людям із Прилісненської, Сошичненської, Любешівської та Маневицької громад не потрібно їхати до Каменя-Каширського, аби здати необхідні документи для отримання компенсацій за ліки.

unnamed (3)

Внаслідок територіального реформування місцевих бюджетів фінансові повноваження від державної влади передали органам місцевого самоврядування. Відтак функцію прийому документів безпосередньо від людей управління соцзахисту РДА делегувало територіальним громадам. Разом із тим виплати відшкодування вартості ліків мешканцям району, які придбали їх за пільговими рецептами, передано також на місця.
Для цього громадянам, постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи, потрібно заповнити заяву, складену за формою, встановленою Мінсоцполітики, представити бланки оплачених рецептів. Це, зокрема, стосується пільговиків першої категорії. Натомість для осіб 2, 3, 4 категорій, крім того, до заяви необхідно додати:
декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги;
довідку про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру.
Інформація про склад малозабезпеченої сім’ї заявника зазначається в декларації. Якщо заявник вже отримує будь-який із видів державної допомоги, які призначаються органами соціального захисту населення, відомості про розмір допомоги враховуються цим органом без необхідності її декларування.
Загалом розмір обласної субвенції для району на компенсацію згаданих відшкодувань становить 7332100 гривень, у тому числі 15 відсотків від означеної суми спрямовується на зубопротезування.
Згідно встановлених потреб між територіальними громадами суми виплати розподілили таким чином:
Прилісненська сільська ОТГ — 527115,591 грн;
Сошичненська сільська ОТГ — 446744,294 грн;
Любешівська селищна ОТГ — 1850786,35 грн;
Маневицька селищна ОТГ — 1577481,13 грн;
Камінь-Каширська міська ОТГ — 2929972,63 грн.
На сьогодні, як повідомили у Камінь-Каширській міській раді, від постраждалих на ЧАЕС, у райцентрі прийнято рецептів на суму 1 мільйон 100 тисяч гривень.

Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *