Незалежна громадсько-політична газета

Тут хоча б вижити. Про розвиток поки що не йдеться

За фінансовими розрахунками, дефіцит бюджету Камінь-Каширської  громади у 2021 році становитиме щонайменше 20 мільйонів гривень. 

DSC_0244

Минулої п’ятниці, 18 грудня, завершилася друга чергова сесія Камінь-Каширської міської ради, на другому пленарному засіданні якої було розглянуто низку визначальних для функціонування новоствореної громади питань. Зокрема, депутати підтримали рішення про утворення 16 старостинських округів, призначили на посади 7 старост, затвердили Положення, яке регламентує їхні обов’язки і повноваження, а також проголосували за бюджет Камінь-Каширської міськради на 2021 рік.

В одних селах – старости, в інших – діловоди
Очільник Камінь-Каширської громади Віктор Пась підкреслив, що під час формування старостинських округів у міській раді виходили з позицій зручності, раціонального використання територій і можливостей (зокрема й фінансових). Сільські ради, які не стали центром округу, не втратять свого представництва – тут будуть введені посади діловодів. Відтак у секторі надання послуг на селі не повинно виникати жодних проблем.
Старостинські округи визначалися в алфавітному порядку, називатимуться за центром і відповідатимуть порядковому номеру: Боровненський (Боровне, Житнівка, Надрічне та Оленине), Броницький (Брониця та Кримне), Бузаківський (Бузаки, Краснилівка, Мельники-Мостище, Мостище),Великоглушанський (Велика Глуша, Невір, Погулянка), Видертський (Видерта), Видричівський (Видричі, Дубровиця, Теклине), Воєгощанський (Воєгоща), Ворокомлівський (Ворокомле), Грудківський (Грудки, Осівці, Залазько, Ольшани), Гуто-Боровенський (Гута-Боровенська, Малі Голоби, Полиці, Іваномисль), Малоглушанський (Мала Глуша, Каливиця), Піщанський (Піщане, Верхи, Великий Обзир, Малий Обзир,Стобихва), Пнівненський (Пнівне, Винімок, Волиця, Городок, Соснівка, Фаринки), Раково-Ліський (Раків Ліс, Підріччя), Хотешівський (Хотешів, Котуш, Добре), Черченський (Черче, Острівок, Підбороччя, Щитинь). Села Клітицьк, Яловацьк, Гута-Камінська, Олексіївка та Підцир’я віднесли до центральної садиби Камінь-Каширської громади.

DSC_0212

DSC_0215

DSC_0223

Старост призначать до початку року
Як зазначалося вище, деякі старостинські округи вже отримали місцевих очільників, котрі розпочнуть свою роботу з 1 січня 2021 року. Голосування за ці кандидатури спорадично супроводжувалося діалогом. Депутати запитували в кандидатів про особистий досвід, секрети успіхів їхніх громад, актуальні проблеми, подекуди дискутували між собою і виявляли підтримку, або ж принципову незгоду. На що Віктор Пась зауважив, що у виборі «правої руки» на місцях керувався не політичними й особистими уподобаннями, а компетентністю тієї чи іншої особи. Найбільше суперечок виникло при виборі старости Видричівського округу, однак депутати таки затвердили усі запропоновані очільником громади кандидатури.
Старостою Боровненського старостинського округу став Михайло Оліферчук (депутат Камінь-Каширської міської ради, у минулому – очільник Гуто-Боровенської ОТГ), Броницького – Петро Кошелюк (депутат Камінь-Каширської районної ради, раніше – голова Броницької сільської ради), Видертського – Леся Павляшик (екссекретар Видертської сільської ради), Видричівського – Тарас Сорока (ексдепутат місцевої сільської ради), Воєгощанського – Наталія Ковальчук (до цього – голова місцевої сільської ради), Гуто-Боровенського – Світлана Войчук (до цього – начальник гуманітарного відділу Гуто-Боровенської сільської ОТГ), Піщанського – Ростислав Смаль (ексголова Піщанської сільської ради).
Кожен староста матиме номерні штамп і печатку, тож у разі кадрових перестановок змінювати ці атрибути не доведеться. Імена представників інших округів планують оголосити (і, відповідно, затвердити на сесії міської ради) до Нового року.

Бюджет «виживання»
Очевидно, у фінансовому плані 2021 рік для молодої Камінь-Каширської громади буде нелегким. Так, дефіцит бюджету міської ради, згідно з головним фінансовим документом, становить 20 мільйонів гривень.
«Всі раділи, що нам повернули акциз – 3,5 мільйона гривень. Але другою рукою в громад відібрали дотацію вирівнювання (фактично, те, що й дали). Нестача коштів суттєва. Спільно будемо намічати шляхи виходу з цієї ситуації. Імовірно, нам доведеться приймати непопулярні рішення щодо оптимізації мережі деяких установ. Усім депутатам треба буде шукати можливості наповнення бюджету. Загалом, до питань фінансів будемо неодноразово повертатися», – підсумував Віктор Пась. Також він додав, що в січні міській раді потрібно буде переглянути видатки на реалізацію місцевих програм.
До слова, чималий дефіцит бюджету спостерігається і в досвідченішій Любешівській громаді. Якщо порівнювати ці громади за чисельністю населення, то в камінь-каширців все ж краща ситуація.

Громада повинна навчитися заробляти самостійно
У проєкті бюджету Камінь-Каширської громади на 2021 рік сукупні доходи міського бюджету складають 439 млн 779 тис. 500 грн. Зокрема, найбільша частка власних доходів – 57,6% – припадає на податок з доходів фізичних осіб, обсяг якого прогнозується у сумі 55 млн 300 тис. грн. Майже 18% складає єдиний податок (очікувані надходження – 18 млн 69 тис. грн.), 12% – рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів (11 млн 500 тис. грн). Власні надходження бюджетних установ, за попередніми підрахунками, мають складати 10 млн 741 тис. грн.
В цілому, з 428 млн 572 тис. 500 грн доходів загального фонду (для реалізації своїх першочергових функцій) Камінь-Каширська громада самостійно може заробити тільки 96 млн 41 тис. грн. Усе інше – надходження з інших бюджетів: базова дотація та освітня субвенція з держбюджету (відповідно 86 млн 571 тис. 600 грн та 238 млн 897 тис. грн), дотація з обласного бюджету на видатки з утримання закладів освіти та охорони здоров’я (7 млн 62 тис. 900 грн). Відтак, аби збільшити свою фінансову спроможність і мати можливість зробити більше для розвитку територій, потрібно мобілізувати усі сили.

Затвердили склад виконкому
Погоджено, що до виконавчого комітету увійдуть голова міської ради Віктор Пась, секретар Інна Бігун, заступники голови Анатолій Шевчик, Сергій Ніщик, старости та керівники структурних підрозділів. Крім того, депутатський корпус підтримав пропозицію підприємців включити до складу виконкому їхнього представника – депутата облради Анатолія Буська.
DSC_0173

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *