Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширська ОТГ стартувала

Лише час покаже рівень її успішності і розвитку

DSC_0973

Ну ось і відбулося об’єднання великої територіальної Камінь-Каширської громади. Щоправда не добровільне, а примусове. Кількаразові спроби зробити це раніше були безуспішними. Можливо, через інертність та байдужість, а, можливо, через певні побоювання фінансової неспроможності ОТГ, чи ж (не хочеться тепер про це вже говорити, але така думка мала місце) через чиїсь особисті інтереси це відтягнулося аж дотепер. Нині в усій Україні — новий адміністративно-територіальний устрій. І Камінь-Каширська міська рада розпочала свою роботу у новому форматі.
Минулого тижня відбулася перша сесія Камінь-Каширської міської ради 8-го скликання. Урочиста, історична та конструктивна. Такою вона запам’ятається депутатам навіть попри певні розбіжності поглядів щодо одного з питань. На сесію обранці прийшли із піднесеним настроєм. Окрім них у залі зібралися керівники підприємств, установ, організацій міста, начальники відділів і управлінь райдержадміністрації, керівники партійних організацій, представники ЗМІ. Серед присутніх помітно багато керівників закладів загальної середньої освіти та дошкільної освіти – прийшли привітати із обранням на посаду міського голови багатолітнього очільника освітянської галузі району. На численні букети від них згодом навіть зверне увагу обраний напередодні голова районної ради Віктор Сус, який разом із заступником голови РДА Олександром Михаліком довгий час спостерігали за засіданням і лише наприкінці взяли слово.
Але спочатку сесію відкриє голова Камінь-Каширської міської територіальної виборчої комісії Світлана Дмитрук. Вона ж оголосить підсумки виборів до Камінь-Каширської міської ради, привітає з обранням та вручить мандати.

«Віктор – значить
«переможець»!»
DSC_0995

Отже, за результатами голосування із 11 зареєстрованих кандидатів на пост міського голови найбільшу кількість голосів, а саме 3703, набрав Віктор Пась.
Найближчого свого суперника – Світлану Сидорук – він обійшов більш ніж на 300 голосів. До речі, нижче у сімці лідерів, які набрали поверх тисячі голосів, розташувалися Михайло Оліферчук (2690), Микола Шворак (1739), Іван Вовк (1357), Юрій Соколов (1238), Любов Балицька (1135).
«Віктор – значить «переможець»!» — зауважить Світлана Мірабівна та запросить переможця Віктора Пася скласти присягу. Відповідно до законодавства України це роблять громадяни, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування.
“Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки”, — схвильованим голосомзачитає текст присяги Віктор Іванович. Через наплив емоцій свою урочисту промову він зможе сказати лише наприкінці сесійного засідання. А поки що лише приймає квіти та вітання.

34 від п’яти політичних сил: депутати отримали посвідчення
Із 243 кандидатів у депутати Камінь-Каширської міської ради від 8 районних організацій політичних партій до ради обрали 34. П’ятивідсотковий бар’єр подолали п’ять політичних сил. Про це зауважить далі голова міської ТВК.
Відповідно до кількості набраних голосів місцеві організації політичних партій одержали таку кількість депутатських мандатів: Волинська обласна організація політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» — 11, Волинська обласна організація політичної партії «Слуга народу» — 8, Волинська територіальна організація політичної партії «Європейська солідарність» — 5, Волинська обласна організація всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» — 5, Камінь-Каширська районна організація Української народної партії – 5.
Список депутатів, що пройшли у раду, міська ТВК публікувала на сторінках «Полісся», тож лише зауважимо, що у двох партіях відбулася заміна двох депутатів. Так, замість першого кандидата від «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірини Констанкевич у міську раду зайшов Богдан Козак. А замість Оксани Пась від «Слуги народу», яка вирішила увійти до районної ради, – Андрій Мись. Відтак загалом третина усіх депутатів – депутати міської ради попереднього скликання. Зрештою виборчий округ №1 є найбільш представлений. Приблизно на однакових позиціях другий та третій округи. А от четвертий, до якого увійшли села любешівської сторони, представлений найменшою кількістю депутатів. Хоча варто зауважити, що представники населених пунктів, які входили до колишнього Любешівського району, досить таки заповзяті. Вже після першої установчої сесії, не виходячи із зали, вони звернулися до міського голови та дали зрозуміти, що прагнуть діалогу і не бажають «знову бути непоміченими та забутими».

 

Майже одноголосно: обрали секретаря та заступників
Після урочистої частини депутати обрали лічильну комісію та перейшли до голосування за порядком денним першої сесії. У переліку питань небагато, але важливі. Найбільше уваги — до затвердження структури та чисельності апарату.
Депутат від «Батьківщини» Костянтин Марчук зазначив, що це питання не було вивчене профільною комісією, а тому запропонував його взагалі зняти з розгляду, оскільки кількість передбачених посад старост є необгрунтованою і, на його думку, замалою. Мовляв, багато віддалених сіл може залишитися поза увагою. Проте Віктор Пась запевнив, що в майбутньому депутати матимуть змогу вносити корективи і кількість старост можуть як збільшувати, так і зменшувати. Тому порядок денний затвердили без змін і приступили до обрання секретаря міської ради.
Новообраний міський голова висунув на цю посаду кандидатуру депутатки від «Європейської солідарності» (перший номер) Інни Бігун. Із усіх 35 депутатів, присутніх в залі, за неї проголосувало 33. Отже, Інна Віталіївна одразу зайняла своє місце у президії поруч із міським головою.
Щодо заступників міського голови, то вирішили, що їх має бути кілька. Один – з економічних питань, інший – з питань діяльності виконавчих органів влади. І заропонував на ці посади Віктор Пась представників від «Слуги народу» — Анатолія Шевчика та Сергія Ніщика, який, до речі, став депутатом обласної ради. Обидві кандидатури депутати підтримали майже одноголосно.
Втім і заступники, секретар міської ради до виконання посадових обов’язків мають приступити після проведення спеціальної перевірки.

«Така кількість – не назавжди»: затвердили структуру
«Камінь-Каширська громада – одна з найбільших об’єднаних громад. До нас приєднали ряд сіл великих і малих. Дотепер вони входили до 26 сільських рад, а ми фіксуємо 16 старост. Потім буде надзвичайно складно щось змінити», — висловлює свої зауваження депутат від «Батьківщини» Сергій Панасюк, коли підходить черга до питання про структуру виконавчих органів. Він вносить пропозицію взяти проєкт запропонованого рішення за основу, а потім повернутися до нього, коли все буде вивчено профільною комісією, або ж одразу збільшити кількість старост на 10. Втім не всі депутати дослухаються до зауважень «батьківщинівців» і зрештою все-таки більшістю проголосують за попередній перелік штатних одиниць.
Отже, в апараті та виконавчих органах міської ради передбачено 23 керівники. А це: міський голова, заступники – 3, секретар ради – 1, секретар керівника – 1, керуючий справами – 1 та старости – 16.
Передбачено утворити відділ правового забезпечення, управління персоналом та роботи зі зверненнями громадян (5 одиниць), загальний відділ (24), відділ організаційної роботи та інформаційних технологій (3), управління земельних відносин, кадастру та екологічної безпеки (12), відділ регіонального розвитку, туризму, інвестиційної та проєктної діяльності (3), відділ з надання адміністративних послуг – ЦНАП (6), відділ бухгалтерського обліку, звітності та господарського забезпечення (8), сектор цивільного захисту, мобілізаційної роботи та військового обліку (2). Окрім того має бути відділ фінансів (6 одиниць), управління гуманітарної політики (15) у складі котрого передбачено відділ освіти, відділ соціального захисту, праці та охорони здоров’я, сектор культури, сектор молоді і спорту, сектор служби у справах дітей. Поряд з цим передбачили 10 одиниць і на управління капітального будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства та комунального майна. Яким чином підбиратимуться кадри, на сесії, звісно, мови не велося.

Комісії затвердили
Депутати затвердили 5 постійних комісій: з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, підприємництва та міжнародного співробітництва; з гуманітарних питань; із земельних питань, природокористування, екологічної безпеки, містобудування та архітектури; з питань житлово-комунальної сфери, транспорту, промисловості та сільського господарства та з питань законності, депутатської діяльності та етики.
Вирішили також, що над проєктом Регламенту Камінь-Каширської міської ради буде працювати тимчасова підготовча група у складі Віктора Пася, Наталії Бащук, Інни Бігун, Петра Герасимика, Сергія Панасюка та Тетяни Митчик.

Оклад, надбавки, премії та допомоги: міському голові – гідна оплата праці!
«А ви не вважаєте, що це нескромно?», — так прокоментував проєкт рішення про умови плати праці міського голови депутат від УНП Дмитро Сидорчук, звертаючись до Віктора Пася.
Документ підготували відповідно до норм чинного законодавства, однак депутата зачепили надбавки, передбачені у ньому. А це зокрема, надбавка за вислугу років у розмірі 25 відсотків до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу служби в органах місцевого самоврядування, щомісячна надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 100 відсотків посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та надбавки за вислугу років. Бо ж окрім того у проєкті рішення запропоновано преміювати міського голову щомісячно за фактично відпрацьований час, а також до державних та професійних свят відповідно до положення про преміювання та колективного договору. А ще виплачувати йому матеріальну допомогу на оздоровлення, допомогу на вирішення соціально-побутових питань в розмірі середньомісячної зарплати.
Проте у відповідь на коментар пана Сидорчука інший депутат від «Європейської солідарності» Михайло Оліферчук, який був очільником Гуто-Боровенської ОТГ, що увійшла тепер до складу Камінь-Каширської міської ради, зауважив, що робота голови об’єднаної громади надзвичайно відповідальна, складна і об’ємна, а тому повинна і оплачуватися належним чином. І депутати не стали заперечувати. Рішення прийнято.

Подякував за підтримку та отримав «бумеранг»
І на останок… Віктор Іванович нарешті опанував хвилювання та вийшов до трибуни, щоб подякувати всім за підтримку.
«Сьогодні ми ступаємо на поріг створення нової адміністративно територіальної одиниці — Камінь-Каширської міської ради, яка об’єднала кілька десятків сіл. У нас буде багато повноважень. Тому сьогодні переді мною і вами, як депутатами, стоїть важливе завдання — запустити діяльність нашої великої ради», — зазначив міський голова, налаштовуючи депутатський корпус на плідну роботу.
Він запевняв, що законність, правопорядок, права людини — будуть основними його догмами на посаді міського голови. Разом з тим запрошував усіх до співпраці та дякував за злагоджену роботу на першій сесії.
«Мені сподобалося те, як ми сьогодні перший раз працювали. Фактично всіх попередніх домовленостей дотримано. Я думаю, ми повинні своїм прикладом показати 56-тисячному населенню нашої громади, як повинні працювати депутати. Маємо стояти на захисті їхніх інтересів, захистити кожне село, кожен заклад і кожну людину», — наголосив Віктор Пась.
Тим часом керівники району, присутні у залі, лаштувалися привітати спікера. Вони попросили слово вже після закриття сесії. Побажали новому голові міської ради не розчаруватися у тій справі, за яку взявся, витримки та успіху. Віктор Іванович Сус подарував Вікторові Івановичу Пасю «бумеранг» (віршований афоризм про принципи життя (читайте на сторінці «Полісся» у Facebook)), а Олександр Юрійович Михалік висловив сподівання, що досвід, здобутий в органах виконавчої влади, буде корисним на новій посаді.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *