Незалежна громадсько-політична газета

Будівництво школи у Стобихівці зупинено. Чому?

Уже вдруге протягом останніх кількох тижнів стобихівці мітингують під стінами Волинської ОДА з вимогою продовжити будівництво школи.

2

Минулого вівторка близько трьох десятків батьків, які невтомно не один рік поспіль відстоюють право своїх дітей навчатися в нормальній школі, знову прийшли на аудієнцію до обласних чиновників, аби почути, чому будівництво зупинилося. Однак після зустрічі із заступником голови ОДА, кажуть, достеменно зрозуміти їм цього не вдалося.
Як розповів журналістам «Полісся» житель села Стобихівка Сергій Сухацький, підрядник (ТОВ «Житлобуд-2») припинив роботи на будмайданчику і каже, що готовий буде їх відновити, як тільки поступить фінансування.
«Наразі наш новий навчальний заклад вже збудовано відсотків на 5. Зроблений фундамент та частково зведені стіни першого поверху. Але як ми зрозуміли, за ці роботи з будівельною фірмою ще не розрахувалися. Тому вона і перестала працювати», — зауважує пан Сергій.
Як раніше повідомлялося, на будівництво школи у Стобихівці цього року було виділено 12 мільйонів гривень з державного бюджету. Ще 1,2 мільйона гривень співфінансування на це скеровано з районної казни. Тож невже замовники будівництва (а це департамент інфраструктури Волинської облдержадміністрації) могли їх не спрямувати за призначенням?
«Ми не можемо в даному випадку щось коментувати, бо знаходимося осторонь цього процесу. Але все, що від нас залежить, робимо, всі свої зобов’язання виконуємо чесно», — запевняє районне керівництво та припускає, що підрядник, очевидно, призупинив роботи, бо вже виконав їх на тих 13 мільйонів.
«Нове будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Стобихівка буде продовжуватися і в наступному 2021 році та фінансуватиметься коштом ДФРР. У 2020 році імовірно цей об’єкт ще трохи профінансують. Мова ведеться про можливу перекидку невикористаних коштів з інших об’єктів. Якщо це буде 10 мільйонів гривень, то у районному бюджеті знову доведеться шукати 1 мільйон на співфінансування. Але попри те, що рік закінчується, ми вже це обговорили із головою районної ради Віктором Сусом, кошти забезпечено відповідно до законодавства», — прокоментував ситуацію перший заступник голови РДА Олександр Михалік.
1

А тим часом Волинська обласна рада повідомляє, що вже визначили проєкти, які претендуватимуть на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку у 2021 році. У їх числі — чотири перехідних об’єкти (школи), один з яких – новий заклад освіти у селі Стобихівка.
«Загальна сума по цих чотирьох школах – майже 304 мільйони гривень. Мінрегіон на 2021 рік для нашої області передбачив 294 мільйони гривень. І це за умови, якщо у держбюджет не буде внесено коректив. Зрозуміло, що ми не зможемо закрити їх в наступному році, але у разі, якщо візьмемо на себе таке зобов’язання, то тоді більше жоден новий об’єкт не зможемо профінансувати. Тому ми пропонуємо розбити їх фінансування на два роки, так, щоб половину грошей ми віддали на перехідні об’єкти і половину на нові», – цитують заступника голови облдержадміністрації Ігоря Чуліпу ЗМІ.
Тож, скільки буде виділено на будівництво школи у Стобихівці, наразі ще не озвучується. І жителі села кажуть, що якщо доведеться, то знову поїдуть до столиці відстоювати мрію своїх дітей.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ, Освіта

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *