Незалежна громадсько-політична газета

Без маски — ні кроку!

unnamed (2)

За порушення маскового режиму днями окремим законом введена адмінвідповідальність — штраф від 170 до 250 гривень.
Та чи діють на практиці обмеження і заборони в умовах пандемії?

Коронавірус на Камінь-Каширщині, як і загалом в Україні, не вщухає. Більше того, щоденна статистика кількості інфікованих має динаміку приросту. Так, за інформацію Камінь-Каширського відділення ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», за минулий тиждень список уражених поповнився до 67 осіб. За весь період у районі медики фіксують 845 випадків інфікування недугою, 11 з них — летальні.

Тож з метою протидії поширення коронавірусної інфекції законотворці ввели штрафи за відсутність або неправильне носіння масок. У разі порушення доведеться заплатити від 170 до 255 гривень. Отримати документ про штраф можна буде безпосередньо на місці. Процедура оформлення стягнення схожа на ситуацію при порушенні ПДР: зафіксувавши факт, поліцейський виписує постанову.

Наскільки ж добросовісно виконують карантинні правила містяни, зокрема у магазинах та адмінустановах, журналісти районки пересвідчилися, провівши спостереження у найбільш велелюдних локаціях міста. Прикметним є те, що для переважної більшості мешканців райцентру носити засоби індивідуального захисту, дотримуватись дистанції вже стало звичною нормою повсякдення. Тож опитані респонденти переконували медійників, що оберігати себе та не наражати на небезпеку оточуючих сьогодні вкрай важливо. Свідомі краяни адекватно оцінюють ситуацію із поширеннням захворюваності, а отже намагаються дотримуються правил безпеки.

Магазини, ресторани, кафе

unnamed (3)

Потенційних покупців закладів торгівлі, котрі нехтують вимогами закону та не носять масок, персонал просто не обслуговує. Задля уникнення таких ситуацій на вході у кожному магазині розміщена попереджувальна табличка з написом на кшталт «Вхід можливий лише у масці». Касирка магазину «Копієчка» каже, що доволі категорична у розмові з недобросовісними клієнтами.
— У приміщення торгового залу люди заходять виключно в масках і навіть, якщо під час вибору товару вони їх знімають, то одразу продавці закликають таких покупців вдягнути маску знову. Біля каси усі без винятку свідомі того, що без засобів індивідуального захисту їх просто не обслуговуватимуть і попросять в такому разі покинути заклад, — переконує продавчиня.
Схожа ситуація і в супермаркеті «Наш Край». Тут охоронник чатує кожного відвідувача на вході в торговельний заклад, відтак людині без медичної маски сюди точно не зайти. Щодо сфери ресотранного господарства, тут ситуація дещо специфічна: у заклад гості заходять в масках. Однак перед споживанням їжі чи напоів, ясна річ, мусять її зняти.

Адмінприміщення, банки

Натомість до будівлі адміністрації нерідко заходять візитери без масок. Як повідомив чоловік «на охороні», робити зауваження спритникам, котрі не дотримуються санітарних правил, відверто стомився.
Тим часом у відділенні «ПриватБанку», повідомляє його очільниця, з настанням карантину мали багато клопотів: траплялися випадки, коли до хамовитих порушників доводилось викликати поліцію. Нині запускають до приміщення не більше 10-15 чоловік одночасно. Тож ситуація певним чином стала керованою. “Люди визнають важливість обмеження та серйозність ситуації”, — підсумувала керівниця фінустанови Людмила Фринас.

Автобусні зупинки, громадський транспорт

unnamedЯкщо на зупинках автотранспорту люди перебувають в масках, то, зайшовши в автобус, переважна більшість пасажирів їх знімає. Не дотримуються протиепідемічних заходів і декотрі водії, пояснюючи незручності, викликані перешкодою вільно дихати і без того в закритому просторі транспортного засобу.

Карантин вихідного дня

Другий тиждень в Україні діють обмеження, зумовлені карантином вихідного дня. Заборона має на меті зменшити кількість соціальних контактів. Згадане обмеження стосується роботи сфери розваг, закладів, ресторанного господарства та промислових магазинів. Так, у суботу та неділю за порядком у місцях загального користування пильно стежать правоохоронці: проводять перевірки об’єктів громадського призначення, транспорту на предмет носіння громадянами засобів індивідуального захисту, при цьому виявляють низку порушень. Впродовж минулих вихідних складено 11 адміністративних протоколів. Порушникам доведеться заплатити штраф від 170 до 255 гривень. Крім того, адміністративне стягнення у сумі 17 тисяч гривень отримає власник кафе у селі Воєгоща за роботу закладу попри оголошений карантин.
Поліцейські закликають громадян не порушувати карантинних обмежень: використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватись соціальної дистанції, аби не наражати себе та оточуючих на небезпеку.
Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *