Незалежна громадсько-політична газета

Одним — гроші, іншим — дуля!

IMG_20201123_121548

Жителі вулиці Миру у Камені-Каширському обурені тим, що кошти, виділені на ремонт їхньої дороги, депутати міської ради забрали і спрямували на інші цілі. Люди вимагають повернути гроші, які, вважають, у них просто вкрали, та провести відповідні роботи.

«Ми не можемо постійно самотужки тачками завозити пісок у найгірші місця та підмощувати будівельними відходами. Це вже навіть не допомагає. Бо ями на дорозі все одно розбиваються та стають ще більшими», — кажуть пенсіонери, які покликали кореспондента «Полісся», аби показати, на що перетворилася їхня дорога після весняно-літнього паводку.
Пів року тому, коли внаслідок сильних дощів річка Цир вийшла з берегів, її води практично повністю покрили дорогу на вулиці Миру. Оскільки вона пролягає вздовж водяної артерії і, по суті, є її берегом.
«На шлях на протилежному березі річка тоді не розлилася, бо він знаходиться вище. Там робили колись дорогу і піднімали її. А на наш бік вода зайшла аж попід хати», — пригадують стихію місцеві жителі, показуючи її наслідки.
Люди розповідають, що коли вода почала сходити, тоді й зруйнувала дорогу. Через це люди звернулися до міської ради з проханням полагодити її, а заодно і вжити конкретних заходів, аби попередити подібні випадки. В мерії дослухалися до цього.
Спочатку, як зауважував заступник міського голови Микола Шворак, тут розглядали варіант підняття дамби вздовж річки за рахунок піску, вибраного з водойми внаслідок прочищання русла. Мовляв, це найдешевше і найпрактичніше.
«Але жителі цієї вулиці насадили багато дерев на березі і не хочуть, щоб їх зрізали. Зарослі ж заважатимуть проведенню робіт. Крім того таке чищення на тиждень чи два паралізує рух цією вулицею. Відтак згоди на такі дії ми не отримали від людей», — зазначав в інтерв’ю Микола Іванович.
Містяни дійсно вважають, що зрізати дерева вздовж берега – не доцільно, оскільки тоді він може геть розсунутися. Тож зрештою міська рада таки виділила кошти на ремонт дороги на вулиці Миру. У вересні, знявши з видатків на капітальний ремонт проїжджої частини вулиці Першого травня, депутати міської ради спрямували їх на поточні ремонти доріг у місті з білощебеневим покриттям. До переліку вулиць, де мали проводити відповідні роботи, тоді потрапила і вулиця Миру. На неї виділили аж 260 тисяч гривень.

IMG-ce261d892c22dbe47508e6005c3714a8-V

Втім вже на останній сесії депутати попереднього скликання ці кошти перерозподілили на інше.
«Ми знаємо, кому і куди треба було забрати їх. Але це вже занадто! Такого ніколи раніше не було, а тепер що хочуть, те й роблять», — натякає на особисте зацікавлення окремих депутатів у тому, що гроші з дороги спрямували на нові житлові масиви, Уляна Федосіївна, яка багато років пропрацювала бухгалтером у міській раді.
«На тих масивах люди ще не живуть, а їм кошти дають. Ми ж мусимо болото своїми немічними ногами місити», — кажуть інші, демонструючи, що окремі ями на дорозі сягають майже колін. Разом з тим звертають увагу і на те, що й освітлення тут належного немає.
«Боїмося уявити, що тут буде після зими», — бідкаються жителі вулиці та запевняють, що просто так цю справу не залишать.
«Насправді не зрозуміло, чому раптом вирішили забрати гроші з нашої дороги?» — ставлять риторичне запитання люди.
Журналісти ж переадресовують його далі. Зокрема очільник бюджетної комісії міськради Юрій Ратнюк пояснив наступне. До такого рішення призвело передусім те, що кошти уже не встигають освоїти до закінчення року. Мовляв, на суму понад 260 тисяч гривень потрібно проводити тендер. І коли на ті дороги, де передбачено менше двохсот тисяч гривень ще можна встигнути його провести (мова ведеться про вулиці Тиха та Вишнева, на які спрямували 160 та 120 тисяч відповідно), бо проводиться він за спрощеною процедурою, то у даному випадку це нереально. Адже до нового року залишається лише місяць.
На питання ж, «чому раніше не проводили торги, адже гроші були виділені ще у вересні», Юрій Васильович зазначив наступне: «А це вже у компетенції апарату міської ради та комунального господарства. Депутати тут ні до чого».
Тим часом ні у міській раді, ні у ВУЖКГ не готові брати на себе провину за те, що тендер не оголошувався. Тепер вся надія на нових людей, які після виборів керуватимуть містом. Жителі вулиці Миру чекають на мирне і справедливе вирішення проблеми і зауважують, що ні владі, ні депутатам не варто вишукувати причини, перекладати відповідальність на третіх осіб, а виконувати свої повноваження, обов’язки в інтересах жителів і у цьому випадку посилатися на кінець року щонайменше безпідставно.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

IMG_20201123_120441

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *