Незалежна громадсько-політична газета

Земля, гроші і звання: як пройшла фінішна сесія міської ради

1

Відбулася 55-а, остання, сесія міської ради. На прощальну вона аж ніяк не була схожа: без надмірних урочистостей і лише робочі питання (із 44 тільки 10 не земельні). Хоча наостанок – з грамотами та квітами.

«Людям треба зробити добро»

Депутати, як завжди, виявилися непунктуальними. Більше того, прийшли на засідання не всі. Чи то надокучили справи громади, чи чекали персонального запрошення, чи ж через коронавірус – здогадуватися не будемо. У малій залі районної ради зібралися ті, що найчастіше бували на сесіях.
Вже перед початком почали обговорювати питання, які цього разу виносилися на розгляд. Як-не- як, і каденція завершується, і рік добігає кінця, а «людям треба зробити добро». Це про дороги, які запланували зробити ще на попередніх сесіях, та от техніка ніяк не доїде.
Апарат міської ради подбав про захисні маски. Наголосили, що одягати обов’язково, бо у колеги виявили ковід. Щоб не наражати на небезпеку людей, які виявили бажання відстояти свої питання на сесії, їх заслухали першочергово та відпустили. А прийшли цього разу із земельними питаннями, проханням про часткову допомогу в електрифікації нового житлового мікрорайону, а також з проханням підтримати звернення щодо присвоєння звання «Почесний громадянин Каменя-Каширського» Валентинові Малиновському. Зокрема, останнє з них лобіювали депутат обласної ради ще діючого скликання Валерій Дунайчук та громадська активістка, кандидатка на цих місцевих виборах на пост голови Камінь-Каширської міської ради Любов Балицька. До речі, підписалися під цим зверненням ще й депутати облради Анатолій Бусько та Анатолій Філюк.
І, отже, приступили до розгляду питань порядку денного.

«З доріг на кооперативи»

Найперше внесли зміни до міського бюджету. Спочатку зняли з поточного ремонту доріг 135 тисяч гривень. З них 49 тисяч направили на приєднання до існуючих електромереж кварталу житлової забудови «Навози», 4600 — на приєднання до електромереж вулиці Олімпійська на масиві «Вербина», 27 тисяч — на поточний ремонт вуличного освітлення по провулку Низький, 5 тисяч гривень – на проведення заходів «Спорт для всіх» і 50 тисяч – на виплату матеріальної допомоги.
Але вирішили, що зробити всі заплановані дороги однаково не встигнуть, а тому «з них» зняли ще 125 тисяч гривень та спрямували по 30 тисяч на приєднання до електромереж для житлових масивів «Дудине» і «Березина-2», 49 тис. грн – на «Промисловий». Та залишили 15 тисяч гривень на підвіз піску і грейдерування.
«У будь-якому випадку, якщо кошти не встигнуть використати, вони перейдуть у вільні залишки», — зауважив голова бюджетної комісії Юрій Ратнюк, коментуючи перерозподіл «з доріг на кооперативи».
Поряд з цим «із коду на код» перекинули 25 тисяч гривень на придбання комп’ютерної техніки для апарату міської ради. А кошти від продажу земель несільськогосподарського призначення спрямували на виготовлення плану зонування територій сіл Підцир’я (46860 грн) та Олексіївка (48980 грн).
Особливих зауважень щодо перерозподілу бюджетних коштів у депутатів не було. Не обговорювали детально і наступне питання внесення змін до відповідних цільових програм.

Бюджет перевиконали!

Одностайно, без запитань проголосували за звіт про виконання міського бюджету за 9 місяців. А надійшло за цей період у міську казну до загального та спеціального фонду 16 мільйонів 192 тисячі гривень. Тобто виконання становить 102 відсотки.
Пригадується, ще влітку у міській раді були стурбовані ситуацією недовиконання бюджету. Через карантинні обмеження у зв’язку із коронавірусом побоювалися недоотримати близько мільйона гривень. Проте вже в підсумку за 9 місяців ситуація змінилася в позитивну сторону і бухгалтерія міськради прозвітувала про перевиконання. Зокрема, місцевих податків (плати за землю, податку на нерухоме майно, єдиного податку, акцизних зборів) надійшло аж на 5 відсотків більше, ніж очікувалося – 10 мільйонів 514 тисяч гривень. Зазначимо, що найгірше виконання було із плати за надання адміністративних послуг (70 %).
Понад норму надійшло і до спецфонду міської ради – 942 тисячі гривень при річному плані 940 тисяч. А надходять сюди кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

«Він зумів переконати інших»

Тим часом депутати дійшли до розгляду питання щодо присвоєння звання «Почесного громадянина Каменя-Каширського» і в залі запанувала звична атмосфера палкого обговорення. І начебто усі були й не проти підтримати пропозицію, однак емоційні зауваження депутата від УНП розворушили присутніх. Пригадавши слова Валерія Дунайчука та Любові Балицької, які звернулися з проханням підтримати пропозицію обласних депутатів та аргументували, чому Валентин Малиновський заслуговує бути почесним громадянином нашого міста, Дмитро Сидорчук не втримався та зазначив:
”Камінь-Каширський завжди був районним центром! Так склалося історично! А тому справедливо, що саме він знову мав стати і став районним центром! І не треба говорити про персоналії, як політичні так і експертні, та їх заслуги в цьому”.
Втім абсолютна більшість депутатів розуміли, що в ході децентралізаційної реформи без боротьби за Камінь-Каширський район його могло б і не бути на карті України. І чи не найвагомішу роль у цій боротьбі відіграв саме Валентин Ярославович Малиновський. «Саме він зумів переконати інших експертів з питань реформування системи місцевого самоврядування, що четвертий район на півночі Волині має бути з центром у Камені-Каширському», — наголосив перед сесією Валерій Дунайчук. «Жоден громадський діяч, жоден політичний діяч не доклав стільки зусиль до створення Камінь-Каширського району, як Валентин Малиновський», — підкреслювала Любов Балицька. Відтак, мовляв, «в знак вдячності за це ми маємо зробити його почесним громадянином нашого міста, яке стало центром укрупненого району».
І депутати таки подякували від усієї камінь-каширської громадськості, підтримавши відповідне рішення. Тепер до числа почесних громадян нашого міста приєднався і громадсько-політичний діяч, доктор політичних наук, професор, академік Валентин Малиновський.

Земельні питання і фото на пам’ять

2

Розгляд наступних питань порядку денного відбувався у дружній атмосфері. Чи не одностайно підтримали проєкти рішень Про умови оплати праці секретаря ради, Про надання матеріальної допомоги, Про передачу матеріальних цінностей з балансу міської ради та Про розпорядження міського голови, видані у міжсесійний період. А це, до речі, фінансові питання: призначення премій, виплата грошових винагород і тому подібне.
Не збились із заданого ритму і при розгляді наступних земельних питань. Зазвичай ця частина сесії затягувалася на години. Але цього разу розгляд заяв про надання дозволів на виготовлення технічної документації, про затвердження їх, про затвердження проєктів землеустрою, про виділення земельних ділянок в оренду та інше відбувався досить злагоджено у швидкому темпі, бо ж усі питання, так би мовити, добре вивчили на земельній комісії.
Нарешті урочиста мить – секретар міської ради Наталія Бащук, яка вела сесію, бо міський голова відсторонений від роботи, подякувала усім депутатам за плідну активну працю впродовж п’яти років, вручила грамоти та квіти. І усі разом забажали сфотографуватися на пам’ять.
«Хай буде. Для історії», — з такими словами та якоюсь «печалькою» в очах вишикувалися під гербом.
Багато хто із цих депутатів вже незабаром знову займуть депутатські крісла в Камінь-Каширській міській раді. Працюватимуть на розвиток громади. Але це скликання – вже історія.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *